kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4477
EURO
34,6312
STERLIN
40,5470
BITCOIN
$56.884
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
15°C
LONDRA
15°C
Hafif yağmur
Perşembe Hafif yağmur
14°C
Cuma Az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Pazar hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

NHS’teki Türk doktorlar konuştu

Sağlık Bakanı Jeremy Hunt’ın son noktayı koyup, NHS’te (Ulusal Sağlık Servisi) “Junior Doctors Contracts” olarak bilinen sözleşmeyi yürürlüğe koymak istemesi doktorları ayağa kaldırdı.

NHS’teki Türk doktorlar konuştu
21.01.2016
0
A+
A-

 

asistandoktorlar

Yasemin Bakan

Hükümetin, 2012 yılından bu yana Britanya Doktorlar Sendikası ile sürdürdüğü, yeni sözleşme görüşmelerine, Sağlık Bakanı Jeremy Hunt’ın son noktayı koyup, NHS’te (Ulusal Sağlık Servisi) “Junior Doctors Contracts” olarak bilinen sözleşmeyi yürürlüğe koymak istemesi doktorları ayağa kaldırdı.

2015 yılı Ekim ayında 20,000 doktorun Londra’da yürüyüş yapmasına sebep olan yeni kontrat, 12 Ocak Salı günü 45 bin doktoru grev yapmaya kadar götürdü. Bu grev İngiltere’de 1975’ten beri NHS hastanelerinde yapılan ilk grev oldu.

DOKTORLAR NEDEN KARŞI?

Yeni düzenleme ile hükümet, NHS için çalışan tüm asistan doktorların (junior doctor) sözleşmelerinde değişiklikler yapmak istiyor.

Doktorlar yeni sözleşmede, gece ve haftasonları için ödenen fazla mesai ücretlerinin kaldırılması, çalışma saatleri ve günleri, emeklilik koşulları gibi düzenlemelere karşı çıkıyorlar.

HÜKÜMET: HAFTASONU ÖLÜMLERİNİ ÖNLEMELİYİZ

Hükümet, haftasonları NHS hastanelerinde ölen hasta sayısının her geçen gün artmasının önüne geçmek istediği için “7 gün NHS” planı kapsamında, hastanelerin haftasonu ve geceleri de, hafta içi gündüz gibi çalışmasını sağlamak istiyor. Ancak haftasonu ve geceleri fazla mesai ücreti alan doktorlara yeni sözleşmede, fazla mesai ücreti ortadan kaldırılıyor. Zaten çok ağır koşullarda çalıştıkları ve uzun eğitim sürecinden geçtikleri halde bunun karşılığı olmayan düşük bir maaş aldıklarını söyleyen doktorlar, yeni sözleşme ile hükümetin doktorları tamamen kötü yaşam koşullarına ittiğini savunuyor.

YENİ GREV TARİHLERİ BELLİ

The British Medical Association (BMA) (Britanya Doktorlar Sendikası), 26 Ocak ve Şubat’ta iki gün daha grev planlıyor. Bu süre içerisinde hükümet ve asistan doktorlar komitesi bir anlaşmaya varamazsa bu grevler de gerçekleşecek.

Britanya’da 36 bin GP (aile hekimi), 41 bin consultant doktor, 55 bin junior doktor (asistan doktor) olmak üzere toplam 132 bin doktor bulunuyor. Britanya’da doktor olmak isteyen kişi sayısı her yıl azalıyor.

ali-demirbag

Dr. Ali Demirbağ (İngiltere Türkiye Sağlık Elemanları Birliği Başkanı)

HERKES HAKLI, ASIL SORU: FATURAYI KİM ÖDEYECEK?

NHS temelde hafta sonları hasta ölümlerinin çok olmasından dolayı hafta sonu servislerini doktor sayılarıyla artırarak bunun önüne geçmek istiyor. Bu mevcut ödeme, paterni için maliyeti oldukça yüksek proje. Çünkü hafta sonu doktorlara ödenen rakam sosyal olmayan saatler diye geçtiği için bu maliyet oldukça yüksek. Bunun maliyetini düşürmek icinde sosyal olmayan saatler tanımını NHS yeniden tariflemek istedi. 11 % zam ile birlikte. The British Medical Association (BMA)- Britanya Doktorlar Sendikası, yeni düzenlemenin toplamda doktorların aynı işi daha ucuza ve hafta sonu çalışarak yapması demek olduğunu söylüyor. Sağlık Bakanlığı ise toplamda doktorlar daha fazla kazanacak diyor. Her iki söylem de doğru her ikisi de yanlış. Eğer yeni bir anlaşma yapıyorsan toplamda aldığın rakam bir öncekinden daha yüksek ise hafta sonu halen premium öderseniz daha yüksek olabilirdi daha doğru.

NHS REFORM MALİYETİNİ DOKTORLAR MI ÖDEYECEK?

Şu an Pazartesi Cuma 7am -7pm dışındaki zamanlar sosyal olmayan çalışma saati olup bunun ödemesi premiyum olarak yapılıyor. Şimdiki teklifte Pazartesi Cumartesi 7am 10pm yapılması öngörülüyor. Sonuc olarak aynı ücreti almak için doktorların daha çok çalışması gerekecek. NHS ise reform yapmaya çalışıyor, malesef bu reformun maliyetinin bir kısmını daha çok çalışarak doktorların ödemesini istiyor. Tartışmanın çıkış noktası ise bu hekimlerin diğer mesleklere kıyasla daha az kazanıyor olması. Tıp diplomasına 5 ile 6 yılda sahip olunuyor. Diğer mesleklerde 3 ile 4 yılda diploma alınıyor.

NHS’te cesur reform şart. Ancak bunun faturasını doktorlar ödememelidir. NHS yönetim ve servis sunumu yapılanmasını objektif olarak değerlendirilip hasta taleplerine göre yapılandırılması çok önemli bir faktör olacaktır. Bu yönetim maliyetini düşürecek idaresi kolay bir NHS oluşturur. NHS, The British Medical Association (BMA) tekel koruması ile artan sağlık maliyetleri ortadan kalkacaktır.

dregementezcan

Egemen Tezcan (Junior doktor-North Middlesex Hospital)

JUNİOR DOKTORLARIN AKADEMİK ÇALIŞMALARINA ZAMAN GEREKİYOR

North Middlesex Hospital’da Foundation Doctor (Asistan Doktor) olarak görev yapıyorum. Newcastle Üniversitesi Tıp Fakültesi’ten 2015’te mezun oldum. İlk görevim için 2015 Temmuz ayında North Middlesex Hospital’a geldim. İngiltere’de 1 Aralık 2000’de uygulanan Avrupa Birliği çalışma saatleri sınırlamasıyla doktorların çalışma koşullarında bir iyileşme olduğu bir gerçek. Lakin artan hasta sayıları ile sağlık ve sosyal hizmetlere yapılan bütçe kesintileri NHS üzerindeki baskıyı arttırıyor. Bu ortamda doktorların da etkilenmesini kaçınılmaz olarak görebiliriz ama önemli olan dengenin adil bir şekilde korunması. Söz konusu tartışma sadece maaşla bitmiyor, genc doktorlar hastanelerimizin 7/24 çalışmasındaki olmazsa olmazı olmakla birlikte gelişmeleri, yetişmeleri ve akademik çalışmalarla alanlarına katkıda bulunmaları da bir şart. Başarılı bir sağlık hizmetinin hem tasarrufa, hem bir o kadar da güvenliliğe, motivasyona ve donanıma önem veren bir yapıya ihtiyacı vardır.

drtahsinbilginer

NHS’den emekli GP Dr. Tahsin Bilginer

HÜKÜMET KIRBAÇ ZORUYLA YENİ KONTRATI DAYATIYOR

Devletin haklı olduğu taraflarda var. İstatistiklere göre hekim azlığından dolayı, haftasonu ve gece ölümlerinin artması hükümetin hastanelerde doktor sayısını artırmak yönünde bir plan yapmasına sebep oldu. Ağustos ayı da hastanelerde junior doktorların yerleşme ve en büyük değişimlerin olduğu dönemdir. Ağustos ayı bu yüzden death season (ölüm sezonu) olarak geçer. Bu sebeplerden ötürü hükümet halka 7 gün iyi hizmet vermek istedi. Maaşlarda herhangi bir artış olmadan, doktorların haftasonu ve geceleri de (anti sosyal saatler) fazla mesai ücreti ödemeden çalışmaları isteniyor. Doktor maaşları aldıkları eğitim ve sorumluluk açısından bakıldığında çok düşüktür. Enflasyon karşısında maaşları yüzde 15 erimiştir zaten.

Doktorların grev yapmakta haklı tarafları varsada hükümetin malesef esnek davranmaması onları karşı karşıya getirdi. Devletin böylesine önemli bir kesime kulak verip dinlemesi gerekiyor. Hükümet bu kontratı kırbaç zoruyla geçirmek istiyor. Doktorların grev yapmasına kesinlikle karşıyım. İnsan sağlığının ne zaman tehlikeye gireceğini kimse kestiremez. Ne hükümetin dayatması doğrudur ne de doktorların grev yapması.

drcenkoguz

Dr. Cenk Oğuz (İngiltere Kıbrıslı Türk Hekimler Birliği Başkanı)

ASİSTAN DOKTORLARA BU EYLEMLERİNDE TAM DESTEK VERİYORUZ

Hükümet doktorların bundan sonra hafta içi 5 gün sabah 7 akşam 7 yerine Cumartesi dahil 6 gün sabah 7 akşam 10’a kadar çalışmalarını istiyor. Akşam 7’den sonra ve haftasonları doktorlar fazla mesai ücreti alır. Hükümet bunu da ortadan kaldırıp, bu zamanları da normal maaştan ödemek istiyor. Yani doktorlar daha çok çalışacak ama daha az ödenecekler. Ülkedeki doktor yetersizliğinin de hükümetin yeni planında büyük etkisi var. Ancak doktorları 7 gün çalıştırmak hastalar için ciddi tehlike yaratacaktır.

Biz uzman doktorlar ve dernek olarak asistan doktorları destekliyoruz.

İNGİLTERE’DE DOKTOR MAAŞLARI (YILLIK)

Yeni Mezun Doktor Maaşı £22,636 başlar bu 4 yıl içinde £30,000 olur.

Asistan Doktor £30,002 ve £47,175

Uzman Doktor £69,325

DİĞER PROFESYONEL MAAŞLAR

Perakende Sektörü  £25,000

Kamu sektörü  £20,000

Avukat  £40,000

Mühendis £28,400

Sağlık (Doktor)  £22,600

Muhasebeci £30,000

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.