kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3772
EURO
34,7641
STERLIN
40,6604
BITCOIN
$62.248
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
17°C
LONDRA
17°C
Parçalı bulutlu
Salı Hafif yağmur
17°C
Çarşamba Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C
Cuma orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

ADDP, Türk medeni kanunu ve kadın hakları üzerine kapsamlı bir açıklama yaptı

ADDP, Türk medeni kanunu ve kadın hakları üzerine kapsamlı bir açıklama yaptı
14.02.2024
0
A+
A-

Atatürkçü Düşünce Dünya Platformu (ADDP), Türk Medeni Kanunu’nun Türkiye’nin hukuk sistemine getirdiği kadın haklarına dair önemli bir açıklama gerçekleştirdi. Türk Medeni Kanunu, 17 Şubat 1926 tarihinde İsviçre Medeni Kanunu örnek alınarak TBMM tarafından kabul edilmiş ve 4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu kanun, Türk toplumunu çağdaş, eşitlikçi bir yapıya taşıma amacını taşıyan önemli bir adım olmuştur.

Türk Medeni Kanunu’nun kabulüyle birlikte, özellikle kadın hakları alanında bir dizi köklü değişiklik yapılmıştır. Bu değişikliklerin başında, erkeğin çok eşliliği ve tek taraflı boşanabilme hakkının ortadan kaldırılması gelmektedir. Ayrıca, evlilikte resmi nikah ve tek eşlilik zorunluluğu getirilerek aile kurumuna çağdaş bir bakış açısı kazandırılmıştır.

Kanun, boşanma durumunda çocukların haklarını güvence altına alarak kadınlara boşanma hakkı tanımıştır. Miras konusunda da kadın-erkek eşitliği sağlanarak toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle mücadele edilmiştir. Mahkemelerdeki şahitlikte kadın-erkek eşitliği getirilmiş, bu da toplumun her kesiminin adil bir hukuk sistemine güven duymasına katkı sağlamıştır.

Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde gerçekleşen bu köklü değişiklikler, Türk kadınına sosyal, ekonomik ve siyasal alanda daha fazla haklar tanımıştır. Atatürk, kadınların toplum içinde tam ve bağımsız bireyler olarak yer alabilmesi için Türk Medeni Kanunu’nun yanı sıra eğitim, seçme ve seçilme hakları gibi alanlarda da önemli adımlar atmıştır.

Ancak, günümüzde Türkiye’de cinsiyet eşitsizliği hala önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Uluslararası İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden hayata geçirilmesi, kadın haklarının korunması ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle mücadelede daha etkin adımlar atılması gerekmektedir.

ADDP’nin yaptığı açıklama, Türk Medeni Kanunu’nun kadın haklarına yönelik getirdiği önemli düzenlemeleri vurgulayarak, Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlara verdiği değeri ve bu alandaki kararlılığını bir kez daha hatırlatmaktadır. Bu çerçevede, toplumun her kesimine düşen sorumluluklar ve kadın haklarının daha da güçlendirilmesi adına yapılması gerekenler konusunda farkındalık yaratma çabalarının sürmesi önemlidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.