kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
STERLIN
40,5683
BITCOIN
$63.752
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
şiddetli yağmur
14°C
LONDRA
14°C
şiddetli yağmur
Pazartesi Kapalı
15°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Çarşamba Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Perşembe hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C

Day-Mer, 34. Kültür ve Sanat Festivali’nin final etkinliği gününde değişiklik yapıldı

Day-Mer, 34. Kültür ve Sanat Festivali’nin final etkinliği gününde değişiklik yapıldı
20.06.2023
0
A+
A-
Day-Mer Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi kamuoyuna yaptığı açıklamada, Day-Mer, 34. Kültür ve Sanat Festivali’nin final etkinliği 2 Temmuz Pazar günü yerine 1 Temmuz Cumartesi gerçekleşeceğini duyurdu.
Day-Mer tarafından yapılan açıklama şöyle:
”Dostlarımızın öneri ve uyarılarını dikkate alarak sonuçlarının doğuracağı bütün zorluklar ve külfete karşın, festivalimizin final etkinliğinin tarihini 1 Temmuz Cumartesi gününe çekme kararı almış bulunuyoruz. Bir önceki açıklamamızda Day-Mer’in, sorunların değil çözümün adresi olduğunu dile getirmiş, katliamda yakınlarını yitiren acılı ailelerin ve dostlarımızın kaygılarını dikkate alarak bir çözüm bulma çabalarımızı dost kurumlarla birlikte devam ettirdiğimizi açıklamıştık.
Açıklamamızı gerçekleştirdiğimiz 17 Haziran’dan bu yana çağrımıza olumlu yanıt veren, birlik ve beraberliğimizin devam etmesinden yana tutum ve davranış içinde olan tüm dostlarımıza teşekkür ediyoruz.
‘1 Temmuz Cumartesi gününe aldığımızı ilan ediyoruz’
Day-Mer, 34. Kültür ve Sanat Festivali’nin 2 Temmuz’a denk gelen final etkinliğini, başta Sivas katliamında yakınlarını kaybeden acılı ailelere, dostlarımıza ve kendimize karşı sorumluluğumuzun gereği olarak 1 Temmuz Cumartesi gününe aldığımızı ilan ediyoruz. Etkinliğimize çok kısa bir süre kalmasına ve karşılaşacağımız tüm zorluklara karşın, dostlarımızın olumlu eleştirilerinin yanı sıra sitemlerini de yanıtsız bırakmamak amacıyla ve sınırları İngiltere’yi aşan yararsız tartışmaların da sona ermesi için bu kararı aldık.
34 yıl boyunca Pazar günü gerçekleşen festivalimizin gününün değiştirilmesi için yapmış olduğumuz talebi değerlendirmeye alan ve etkinliğimizin Cumartesi gününe alınması için elinden gelen desteği esirgemeyen Hackney Belediyesi ve ilgili bölümdeki çalışan arkadaşlara da teşekkür ediyoruz. Bu vesile ile şunu belirtmek isteriz ki 33 yıldır kesintisiz olarak devam eden Day-Mer’in üç haftalık ve ortalama 12 etkinlikten oluşan Festivali’nin finali uzun yıllardan beri Temmuz’un ilk Pazarı’nda gerçekleşmiştir.
Day-Mer’in kendisine örnek aldığı İngiltere işçi sınıfının en köklü etkinliği olan Durham Madenciler Buluşması (Durham Miners Gala) 136 yıldır Temmuz’un ikinci Cumartesi’sinde gerçekleşmektedir. Yine İngiltere emek mücadelesi tarihinde önemli bir yeri olan ve geçmişi 1830’lu yıllara dayanan Tolpuddle Ölümsüzleri Festivali (Tolpuddle Martyrs Festival) her yıl Temmuz’un üçüncü hafta sonu düzenlenmektedir.
İngiltere, günleri yüzlerce yıldır değişmeyen sayısız festival ve geleneğe sahiptir. Ve bu festivallerin kalıcılaşmasında sabit günlerinin olmasının önemli bir payı vardır. Ayrıca son yıllarda Türk, Kürt ve Alevi kurumları içerisinde de festival geleneği yaygınlaşmaya başlamıştır ve bu kurumlar kendi etkinlik takvimlerini Day-Mer’in Festival takvimine bağlı olarak belirlemektedir. Örneğin Göçmen İşçiler Kültür Derneği Gik-Der, festivalini, Day-Mer festivalinden bir hafta sonra düzenlemektedir. İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi’de 2011 yılından itibaren düzenlediği festival takvimini Day-Mer’in geleneksel kültür ve sanat festivalinin takvimine göre şekillendirmiştir. Dolayısıyla festival takviminde yapılacak olan değişiklik diğer kurumların festival ve etkinliklerini de etkilemektedir.
Londra’da yaşayan Türk, Kürt ve Alevi toplumlarını temsil eden kurumlar, geçen yıl 5 Haziran’dan 10 Temmuz’a kadar geçen sürede altı ayrı festival düzenledi. Bu festivallerden biri Day-Mer festivalinden bir hafta önce bir diğeri ise bir hafta sonra gerçekleşti. Ayrıca, Day-Mer’in festivaline ev sahipliği yapan Clissold Park’a, birkaç yüz metre mesafede olan Finsbury Park’ta da Day-Mer Festivali’nden bir hafta sonra on binlerce kişinin katıldığı Wireless Festivali gerçekleştiği için festivalin bir hafta ileriye alınması mümkün değildir. Bunun yanı sıra, Hackney Belediyesi birbirine çok yakın mesafede aynı gün iki festivalin gerçekleşmesine izin vermemektedir.
On binlerce kişinin katıldığı festivalimizde en büyük dayanağımız olan üye ve gönüllülerimizden onlarca arkadaşımız, cumartesi günü çalışıyor olmalarından dolayı bu festivalimizde görev alamayacak. O gün başka yerlerde programı olan sanatçı dostlarımız da sahne alamayacak. Bir yıl öncesinden kiraladığımız cihaz ve ekipmanların çoğunu yeniden başka yerlerden kiralamak zorunda kalacağız. O gün yaşanılması kaçınılmaz olan park sorunundan dolayı festivalimizi dört gözle bekleyen binlerce izleyici etkinliğimize katılmakta zorluk yaşayacak.
Bütün bunlara rağmen, Festivalin programı ve teknik altyapısına dair eksiklikleri 34 yıllık tecrübemiz ve bu süre içerisinde biriktirdiğimiz dostluklar sayesinde aşabileceğimize inanıyoruz. Tüm bu zorlukları aşmak en başta Day-Mer üyelerinin omuzundadır. Emeği ile 34 yıldır bu festivali var eden Day-Mer emekçileri bu değişiklikten dolayı ortaya çıkan sorunları ve zorlukları da el birliği ile aşacak duyarlılığa ve birikime sahiptir. Yaptığımız çağrıları dikkate alan ve takdirle karşılayan Londra’da yaşayan tüm halkımızı, dost kurumlarımızı ve dostlarımızı 1 Temmuz Cumartesi günü yaşayacağımız zorlukları birlikte aşmak için, festivalimizde görev almaya ve festivalin diğer etkinliklerine katılmaya davet ediyoruz.”
ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.