kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4447
EURO
34,7522
STERLIN
40,5454
BITCOIN
$63.611
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı bulutlu
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
10°C
Pazar Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C

ADDP’den Hanri Benazus’a tebrik mesajı

ADDP’den Hanri Benazus’a tebrik mesajı
12.04.2022
0
A+
A-

MUSTAFA Kemal Atatürk hakkında yazdığı kitaplar ve binlerce fotoğraftan oluşan Atatürk fotoğrafları koleksiyonuyla tanınan Hanri Benazus’un adı, İzmir’de yaşarken ölümsüzleştirildi. Karşıyaka’da yaşadığı caddeye Hanri Benazus’un adı verildi.

Atatürkçü Düşünce Derneği Platformu (ADDP), Hanri Benazus’a tebrik mesajı gönderdi.

Mesaj şöyle:

‘‘Karşıyaka’nın Mavişehir Mahallesi’nde yaşadığınız caddeye adınızın verilmesi haberi bizleri çok mutlu etti. Ne büyük bir şeref, ne büyük bir gurur. Sizin İzmir sevdanıza ve Atatürk ruhunun yüceliğini büyük bir coşkuyla korumanıza, İzmir’in böylesine büyük bir saygı göstererek, ve çok az kişiye nasip olan bir armağan ile karşılık vererek teşekkür etmesi çok anlamlı. Bu eşsiz armağanı kabul etmek çok harika bir duygu olmalı!

Yurt dışında yaşayan, ama ana yurdumuza kalpten bağlı, ve Atatürk’ümüzün hiç sönmeyecek ışığında birleşmiş olan bizler, son yıllarda sizi sanal platformlardaki etkinliklerimizde daha yakından tanıma fırsatını bulduğumuz için mutluyuz. İzmir’e geldiğimizde mutlaka Hanri Benazus Caddesinden büyük bir gururla geçeceğiz.’’

HANRİ BENAZUS KİMDİR?

Türkiye’nin en büyük Atatürk fotoğrafları koleksiyoneri, iş insanı ve yazar Hanri Benazus, İzmir’in işgalinde Basmane Garı’nda kâtiplik yaparken işgal kuvvetlerine dair bilgileri cepheye aktaran gizli Kuvayı Milliyeci İsak Benazus’un oğludur. 1492 yılından bu yana İzmirli olan bir ailenin çocuğudur. Benazus İzmir Atatürk Lisesi’nden mezun oldu, ancak maddi imkânsızlıklar sebebiyle yükseköğrenimini tamamlayamadı. 1960’larda kurduğu firmayla Türkiye’de endüstriyel tavukçuluğu başlattı. 1985-1987’de Altay Spor Kulübü’nün başkanlığını yaptı. 1937 yılının 9 Ekimi’nde 7 yaşındayken Aydın’ın Ortaklar beldesinde Atatürk’le tanıştı ve onun masasındaki leblebiler ile ceplerini doldurdu. O günü hiç unutmadı. Ömrünü Atatürk’ü ve onun hayalindeki Cumhuriyeti anlatmaya adadı. 1947’den bu yana 10 bini çekildiği yer ve tarih belli olmak üzere toplam 20 bin adetlik Atatürk fotoğrafından oluşan dev bir koleksiyona ulaştı. Yeni Zelanda, Sidney, Canberra, Londra, Paris ve Berlin harp arşivlerinden edindiği 900 kare fotoğrafla Çanakkale Savaşı’nın görsel arşivini oluşturdu. Yunanistan, Fransa ve İngiliz arşivlerinden, birçok ülkedeki savaş muhabirlerinden ve bireysel olarak ABD’den topladığı Atatürk fotoğraflarının kopyalarını, pek çok kuruma verdi. 20 bin karelik koleksiyonunu 2021 yılı Aralık ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağışladı. Londra’da Avam Kamarası, Paris’te parlamentonun da aralarında bulunduğu binlerce kurum ve kuruluşta sergi açtı, konferanslar verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.