Londra’daki Türk okullarının bölünmesi, çocukların başarılarını olumsuz etkiliyor.
Türk Dil Okulları ve Eğitim Konsorsiyumu’nun TC Eğitim Müşavirliği ve KKTC Eğitim Ataşeliği yetkilileri ile yaptıkları olağan toplantıya damgasını bölünen Türk okulları vurdu. İki ayda bir gerçekleşen ve Türk okullarının sorunları, istekleri, ihtiyaçları ve yeniliklerin görüşüldüğü toplantıların sonuncusuna, TC Eğitim Müşaviri Uğur Yıkan, KKTC Eğitim ve Kültür Ataşesi Hasan Kortay ve Eğitim Konsorsiyumu’na bağlı 31 okulun başkanları katıldı. Londra’da eğitime katkıları bulunan bir çok eğitimcinin de davet edildiği toplantının açılış konuşmasını yapan Konsorsiyum Başkanı Kelami Dedezade, konsorsiyuma 4 Türk okulunun daha üyelik başvurusunda bulunduğunu kaydetti. Son zamanlarda bölünen Türk okullarının başarıyı düşürdüğünü ve birleşmenin şart olduğunu belirten Kelami Dedezade daha önce de öne sürdükleri önerinin, aynı bölgedeki okulların birleşerek bazılarının küçük yaş gruplarına bazılarının ise de büyük yaş gruplarına eğitim vermesini önerdiklerini hatırlattı. Okul sayısının artmasına karşın okullardaki öğrenci sayısının düşmesinin çok üzücü olduğunu belirten Dedezade, öğrenci sayısını artırmanın yollarını bulmak konusunda çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti.
BİNA KAMPANYASI HIZLANDIRILMALI
Konsorsiyum Başkanı, uzun süredir gündemlerinde olan ve okulların faaliyet gösterebileceği bir bina edinilmesi konusunda yürütülen kampanyaya, okul başkanları veya yönetimlerinin daha aktif destek vermesi çağrısında bulundu. Okulların birer etkinlik düzenleyebileceğini öneren Kelami Dedezade, yapılacak etkinliklere destek vereceklerini vurguladı. Yeniden düzenlenen ders planları konusunda da bilgiler aktaran Kelami Dedezade ilk kez 1990’lı yıllarda hazırlanan, daha sonra 2004 yılında gözden geçirilerek son hali verilen müfredatın, günümüz koşullarına göre yeniden düzenlendiğini, İngiliz müfredatının da gözönünde tutularak KS1 ve KS2 aşamalarına uygun olarak hazırlandığını açıkladı. Dedezade, söz konusu çalışmayı Türk EğitimMüşavirliği ve KKTC Eğitim Ataşeliği’nde görevli öğretmenlerle birlikte hazırladıklarını duyurdu. Yakında okullarda uygulanmaya başlaması beklenilen bu eğitim programının okullardaki öğretmenlere güzel bir kılavuz olabileceğini aktaran Dedezade, zamanla programdaki fazlalık veya eksiklikleri yeniden belirleyerek düzeltmelere gidebileceklerini dile getirdi.
Toplantıda söz alan okul yöneticileri ve yetkililerin en sık dile getirdikleri konuların başında Türk okullarındaki bölünmeler, öğretmen eksikliği, yeni ders planlarının hazırlanması ve bina kampanyası geldi.
Londra’da faaliyet gösteren Türk dili ve kültür okulları 2013-2014 eğitim-öğretim yılı için kayıtlara başladılar. Hafta sonlarında eğitim veren 29 okulda 2 bin 500 dolayında öğrenci bulunuyor. 2011 yılında ilk kez yapılan Eğitim Çalıştayı’nın sonuç bildirgesinde, Türk çocuklarının tam zamanlı olarak gidebilecekleri bir okul kurulması yönünde girişimlerde bulunulması gündeme getirilmişti. Bu okullar ile görev yapan öğretmen ve görevlilerin maddi yetersizliklerine dikkat çekilen sonuç raporunda, bu durumun aşılabilmesi için öncelikli olarak okul sayısının azaltılması ve bir kaç okulun birleştirilmesi önerildi. Kuzey ve Güney Londra’da derslerin sürdürülebileceği iki binanın işadamlarının desteği ile satın alınması için çalışmalar başlatılması gündeme getirilen çalıştay raporlarında, bir Türk kolejinin kurulması konusunda faaliyet gösterilmesi tavsiye edilmişti.