kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5446
EURO
34,8663
STERLIN
40,5501
BITCOIN
$66.464
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Çarşamba Parçalı bulutlu
12°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Cumartesi parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Formula 1’de Türk mühendis

Formula 1’de Türk mühendis
21.09.2021
0
A+
A-

Denizli’de dünyaya gelen 35 yaşındaki Oltan İzmirli, Fen Lisesi sonrasında 2007 yılında ODTÜ Makina Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Kariyerine yurtdışında başladı ve 7 yıl Avusturya’da yaşadıktan sonra İngiltere’ye taşındı. Şu anda çocukluğundan beri hayalini kurduğu Formula 1’de çalışıyor. İzmirli, 6 ay önce F1 takımlarından Willams ekibinde tasarım mühendisi olarak çalışmaya başladı.

15 YAŞINDAN BERİ HAYALİMDİ

İlk kez Formula 1 izlemeye başladığı 2000 yılından yani 15 yaşından beri hep Formula 1’de çalışmanın hayalini kuran Oltan İzmirli, “Bu hayali gerçekleştirebilmek için ilk önce iyi bir lise, sonra da iyi bir üniversiteye gitmem gerektiğini biliyordum. Bu sebeple önce Denizli Erbakır Fen Lisesi’ni, sonra da ODTÜ Makine Mühendisliği’ni kazandım. Bunun dışında Formula 1’deki teknik gelişmeleri sürekli takip ettim, bulabildiğim her kaynağı okudum ve kendi alanımdaki teknolojiler hakkında bilgi sahibi olmaya çalıştım.”

ÇOK SIKI TESTLER VAR

İzmirli, Williams ekibindeki görevini ise şöyle anlatıyor: ”Bir Formula 1 takımının yarış ekibi ve fabrika ekibi olmak üzere iki ana ekibi var. Ben bunun fabrika kısmında kompozit tasarım mühendisi olarak çalışıyorum. Benim bulunduğum ekip aracın monokok şasisini (tek gövde) tasarlıyor. Şasi araçtaki en karmaşık kompozit yapı, aracın ana iskeleti gibi düşünülebilir. Bir kaza anında pilotu koruması gerektiği için çok sıkı testlerden geçiriliyor. Ağır bir şasi bize tur zamanına mal olacağı için hem olabildiğince hafif bir şasi tasarlayıp hem de güvenlik testlerinden geçmek benim ekibimin ana hedefi. Araçtaki her şey bir şekilde şasiyle bağlantılı olduğu için diğer tasarım ekipleriyle de sürekli iletişim halinde olmamız gerekiyor.”

Motosiklet yarışlarının zirvesi MotoGP’de çalıştım. Şimdi de otomobil sporlarının zirvesinde çalışıyorum. İleride belki Formula 1 dışında en prestijli yarışlardan olan Le Mans 24 Saat yarışına katılan bir ekibin parçası olmayı da isterim. Sektör olarak ise şu an kendimi motor sporları dışında bir sektörde hayal edemiyorum.”

‘ÜNİVERSİTEDE BİRÇOK YARIŞTA GÖREV ALDIM’

Eğitim hayatı süresince ortalamanın üzerinde bir öğrenci olduğunu ve dersler dışında başka aktivitelerle de ilgilendiğini kaydeden Oltan İzmirli, “Hiçbir zaman sürekli derslerle ilgilenen biri olmadım. Sosyal olarak da kendini geliştirdim. . ODTÜ akademik anlamda çok başarılı bir Üniversite çok farklı ve özel bir kültürü var. Kampusta yaratılan imkanlar ve özgürlük gerçek bir üniversite ortamını yaşamanızı sağlıyor. Dersler dışında kampustaki sosyal imkanlarla kendinizi geliştirme fırsatı buluyorsunuz. Ben Motor Sporları Topluluğu (ODTÜ MOST) ve Robot Topluluğu’nun aktif üyesiydim. ODTÜ MOST ile Formula 1 dahil çok sayıda yarışta görev aldım. Robot Topluluğu’nda güneş enerjili araç projesinin bir üyesiydim ve derslerde öğrendiğim teorik bilgileri pratiğe dökme şansım oldu” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.