kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3330
EURO
35,1966
STERLIN
41,1605
BITCOIN
$66.181
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
16°C
LONDRA
16°C
Hafif yağmur
Çarşamba Orta şiddetli yağmur
14°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Cumartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

Türkiye ve Kıbrıs, NHS PCR testlerini kabul ediyor

Türkiye ve Kıbrıs, NHS PCR testlerini kabul ediyor
16.06.2021
0
A+
A-

TÜRKİYE’YE yapılacak yurt dışı uçuş seferlerinde yolculara seyahat tarihlerinden önce 72 saat içinde yapılmış PCR testinin negatif sonucunu ibraz etme zorunluluğu getirilmişti. Yurt dışından Türkiye’ye yapılacak uçuşlara yönelik olarak 1 Haziran 2021 tarihi itibariyle yeni kararlar alınmıştı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Covid-19’la mücadele kapsamında aldığı kararlar çerçevesinde 4 Haziran’dan itibaren çift aşılı olanların PCR testi yaptırmak şartıyla ülkeye karantinasız giriş yapmaya başladı.

Çift aşılı kişiler gelmeden 72 saat önce yapılmış PCR ve aşı belgeleriyle ülkeye girişi esnasında havaalanında tekrar PCR yaptıracaklarını ve neticenin negatif olması halinde ülkeye karantinasız girişlerine izin verileceği belirtilmişti. Ancak çift aşısı yaptırmayanlar ise ev veya otel karantinasına tabii tutuluyor. Güney Kıbrıs’a seyahat edecek olan yolcular ise seyahatlerinden 72 saat önce yapılmış PCR test ile giriş yapabilir.

Bu hafta Londra Gazete olarak çoğu toplum üyelerimizin merak ettiği bir konuyu araştırdık. Özel kliniklerde PCR testlerin 80 – 120 pound civarında olduğu ve  İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi’nde (NHS) yapılan PCR testlerin ücretsiz olduğu dikkate alınarak, NHS testlerin Türkiye, KKTC ve Güney Kıbrıs girişlerinde geçerli olup olmadığı sorusu üzerine ilgili kurum ve makamlarla konuştuk.

Londra Gazete’nin Türkiye Cumhuriyeti Londra Elçiliğine ulaşarak bu soruyu yöneltmelisi üzerine, hava yolları şirketleriyle temasa geçirilmesi önerilmişti. Türk Hava Yolları ve Pegasus hava yolları şirketindeki yetkileriyle konuşan Londra Gazete,  İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi tarafından yapılan PCR testlerinin Türkiye’de geçerli olup olmadığı ile ilişkin soruyu sordu. Pegasus yetkilileri NHS’den yapılan testlerin kabul edildiğini ifade ederken, Türk Hava Yolları’ndaki yetkili, ‘‘NHS’den yapılan testlerin kabul edilmediğine dair bir bildirim yapılmadı, sadece yolcular seyahatten 72 saat önce PCR testi yaptırmak zorunda’’ ifadesi kullandı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Ünal Üstel Londra Gazete’ye yaptığı özel açıklamada ise, NHS’den yapılan PCR testlerin Kuzey Kıbrıs’taki girişlerde kabul edildiğini ancak barkotlu olmak zorunda olduğunu belirtti.  İngiltere’deki Kıbrıs Yüksek Komisyonu ise Güney Kıbrıs’ın NHS testlerini kabul etmesi hakkında gazetemize şu açıklamayı yaptı: ‘‘NHS PCR testleri kabul ediliyor fakat bu detaylar mevcut olmalıdır; randevu saati, isim, doğum tarihi vs’’.

Bu açıklamalara rağmen, koronavirüs koşullarından dolayı sürekli değişen kurallar üzerine, seyahat edecek olan kişilerin yine de gerekli araştırmaları yapıp doğru bilgileri elde etmeleri tavsiye edilir.

SEYAHAT EDECEK OLANLARA AŞI STATÜ KANITI

Yurtdışına seyahat etmeyi planlıyorsanız, koronavirüse (COVID-19) karşı aşı olduğunuza dair kanıt alabilirsiniz. Bu sizin COVID-19 aşı durumunuzdur ve aşı olduğunuz zaman size verilen kartın dışında seyahat etmek için almanız gereken bir kanıttır.

COVID-19 aşı durumunuzu nasıl alacağınızı seçebilirsiniz. NHS Uygulamasını kullanarak COVID-19 aşı durumunuzu görebilirsiniz ve indirebilirsiniz. NHS Uygulamasını kullanmak için bir NHS girişi oluşturmanız gerekir. NHS oturum açma kayıtları, çok sayıda istek olduğunda normalden daha uzun sürebilir. Seyahat tarihinizden en az 2 hafta önce kayıt olmanız gerekmektedir. NHS Uygulamasını kullanmak için İngiltere’de bir GP’ye kayıtlı olmanız gerekir. Ayrıca NHS uygulaması, NHS COVID-19 uygulaması ile aynı değil.

119’u arayabilir ve COVID-19 aşı durumunuzu içeren bir mektubun size gönderilmesini isteyebilirsiniz. Bu, ikinci aşınızı tamamladıktan en az 5 gün sonra olmalıdır. Mektup almak için NHS numaranızı bilmeniz gerekmez, ancak bunu yaparsanız mektup isteme süreci daha hızlı olabilir. NHS numaranızı çevrimiçi olarak bulabilirsiniz. Bu mektubu 7 iş günü içinde alabilirsiniz.  Sadece seyahat tarihiniz önümüzdeki 4 hafta içindeyse bir mektup isteyin. Değilse, 119 daha sonra tekrar aramanızı isteyebilir.

Yorumlar

  1. Ali says:

    NHS PCR testi ile Türkiyeye yolculuk yapan biri var mı? Gerçekten kabul ediliyor mu?