kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,2879
EURO
34,7919
STERLIN
40,6017
BITCOIN
$63.855
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
19°C
LONDRA
19°C
Orta şiddetli yağmur
Salı Hafif yağmur
20°C
Çarşamba Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
21°C
Perşembe Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
21°C
Cuma hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C

Özgür Honça’dan II. Elizabeth için tüm paraların toplandığı tek kitap

Özgür Honça’dan II. Elizabeth için tüm paraların toplandığı tek kitap
25.05.2021
0
A+
A-

Kraliçe II. Elizabeth’in adına basılan tüm paralar 600 sayfalık tek bir kitapta toplandı. İki buçuk yılda tamamlanan kitap, kraliçenin 35 ülkede adına basılmış paraların 1800 görselinden oluşuyor.

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in üzerinde resmi bulunan adına basılmış tüm paralar 600 sayfalık tek bir kitapta toplandı. 1800 görselden oluşan katalogda, paraların ölçülerinin o dönemdeki paraya baskı yetkisi veren müdürler ile paraların güncel fiyatları ayrıntılı olarak yer alıyor.

Nümismat Özgür Honça tarafından iki buçuk yılda oluşturulan kitapta kraliçenin 35 ülkede adına basılmış tüm paraları bulunuyor. Honça konuya ilişkin Londra Gazete’ye özel açıklamalarda bulundu. Özgür Honça, Kraliçe II. Elizabeth’in bulunduğu kataloğun bugüne kadar kraliçenin üzerinde resmi olan 35 ülkedeki adına basılmış tüm paralardan oluştuğunu belirterek, “Örnek ve renk denemeleri olan paralarda kataloğa eklenmiştir. Katalog 1800 görselden oluşmaktadır. Paraların ölçüleri o dönemdeki paraya baskı yetkisi veren müdürler ve paraların güncel fiyatları ayrıntılı belirtilmiştir. Çalışmam iki buçuk yıl kadar sürdü. Uzun zamandır koleksiyon yapmaktayım. Bu eksikliği gördüğüm için kitabı tamamladım. Banknot üzerine koleksiyonu yapılan en büyük ilgi Elizabeth koleksiyonuna gösterilmektedir. Aynı zamanda dünyada tüm paraların toplandığı tek kitap olma özelliği taşımaktadır. İngilizce hazırlanan kitap, yurt dışına görücüye çıkacak olan ilk koleksiyon kitabım. Bir örneğini de Kraliçe II. Elizabeth’e hediye olarak gönderdim.

Yaklaşık 3 yıl sürdü bu çalışmam. Eksiksiz olmamasına gayret gösterdim. 35 ülkenin bugüne kadar kraliçe 2. Elizabeth adına basılıp üzerinde portresi olan tüm paralar mevcut. Ayrıca renk denemeleri ve Specimen paralar da kataloğa eklenmiştir. Paranın basıldığı tarih, Nominal değeri, o dönem merkez bankası başkanlarının imzalarının kime ait olduğu, imza yetkisi veren başkan ve yardımcıları ve referans gösterge olarak asıl önemli olan o dönemde basılan paraların bugünkü değerlerinin ne olduğu ayrıntılı belirtilmiştir” ifadelerini kullandı.

Honça, uzun süre banknot koleksiyoncusu olduğunu belirterek, 200 bin Kraliçe II. Elizabeth’in banknot koleksiyoncusu olmasına rağmen özel bir tahsilat defteri olmadığını vurguladı.

Honça son olarak şunları söyledi: ‘‘Bu kitap, koleksiyonerler için bir kaynak kitap olarak kabul edilebileceği gibi, dünya çapında sunulan ilk Türkçe temelli kitap olma özelliği de taşımaktadır.’’

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.