kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3361
EURO
35,1906
STERLIN
41,1660
BITCOIN
$66.092
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
16°C
LONDRA
16°C
Hafif yağmur
Çarşamba Orta şiddetli yağmur
14°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Cumartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

Home Office’ten Ankara Anlaşmalıları ilgilendiren yeni düzenlemeler

Home Office’ten Ankara Anlaşmalıları ilgilendiren yeni düzenlemeler
18.12.2020
0
A+
A-

Home Office’in 15 Aralık’ta yayınladığı düzenlemede koronavirüsten vize durumları ve ticarî faaliyetleri etkilenen Ankara Anlaşmalılara ilişkin önemli başlıklar yer aldı. 

Home Office yayınladığı yeni düzenlemeyle koronavirüs salgınından etkilenen Ankara Anlaşmalıların durumuna açıklık getirdi. Buna göre başvuru sahipleri belirtilen belgeleri ibraz ettikleri takdirde Ankara Anlaşması oturum kuralları arasında yer alan “bir yılda 180 günü Birleşik Krallık’ta geçirme şartı” dikkate alınmayabilecek. Böylece salgın nedeniyle, mecburiyetten 180 günden fazla süre Birleşik Krallık dışında olanlar bu istisnadan yararlanabilecek. Yine vize süresi dolup da salgın nedeniyle Birleşik Krallık’a giriş yapamayanlar da gerekli belgeleri sundukları takdirde giriş için başvuru yapabilecekler.

Home Office ayrıca 2020/21 mali yılı içinde yeterli ticarî faaliyette bulunamayan Ankara Anlaşmalıların durumuna da açıklık getirdi. Buna göre ilgili mali yılda, koronavirüs nedeniyle ticarî faaliyette bulunamayan ya da yeterli iş yapamayanların durumu; işin ne kadar zamandır yapıldığına, salgın öncesi kârlılığına ve işletmenin yardım ve kredilerden ne kadar yararlandığına bakılarak değerlendirilecek. Dosyayı inceleyen memur bu kriterleri göz önünde bulundurarak takdir yetkisini kullanabilecek.

Home Office’in 15 Aralık 2020 tarihli açıklaması aşağıdaki gibi;

Koronovirüs nedeniyle vize süresi dolup da Birleşik Krallık’a dönemeyenler

İngiltere’ye dönememekten kaynaklanan devamsızlık (eğer en geç 31 Aralık 2020’ye kadar başvuru yaparsanız)  Ankara Anlaşmasını etkilemeyecektir.

Bunun için Birleşik Krallık’a dönmenizi engelleyen kısıtlamaları veya koronavirüs hastalığını doğrulayan aşağıdaki kanıtları sağlamanız gerekmektedir.

 – İngiltere ve Türkiye arasında yalnızca önemli seyahatlere (veya ilgili zamanda) izin verildiğini doğrulayan tavsiye yazıları (Örneğin bu konuda devlet tarafından yayınlanmış bir yazı).

– Birleşik Krallık’a uçuşların koronavirüs nedeniyle iptal edildiğini doğrulayan havayolu şirketinden gelen e-postalar herhangi bir yazışma.

– Bütün bu tarz dosyalar için hasta olduğunuzu kanıtlayan ya da karantinaya alındığınızın detaylarını gösteren destekleyici mektup.

Bu liste kapsamlı olmayıp her dosya kendi esasında ele alınacaktır.

Eğer 24  Ocak 2020 ile 31 Temmuz 2020 arasında biten bir vizeniz varsa 

Eğer ülkenize korona nedeni ile dönemediyseniz ya da karantinaya girmek zorunda kaldıysanız vizeniz Birleşik Krallık’ta olduğunuz için otomatik olarak uzatılmaz, bütün atılması gereken adımları atarak ülkeyi terk etmiş olmanız beklenir ya da Birleşik Krallık’ta kalışınızı normalleştirmek için başvuru yapmış olmanız beklenir.

Ankara Anlaşması kapsamında süresiz oturma izni (ILR) için başvuruyorsanız ve koronavirüs nedeniyle herhangi bir yılda 180 güne kadar Birleşik Krallık’ta bulunmadıysanız

Ankara Anlaşması kapsamında süresiz oturuma başvurma gerekliliklerinden biri de başvuru sahibi ve aile üyelerinin Birleşik Krallık’ta sürekli olarak 5 yıl ikamet etmeleridir.

İkamet sürekliliğini hesaplamak amacıyla, “süreklilik”, Birlesik Krallık’tan herhangi bir yılda 180 günden daha az olan devamsızlıklardan etkilenmez.

Bu, Birleşik Krallık’tan devamsızlığınızın bu eşiği aşmadığı -koronavirüs kısıtlamaları veya hastalıkla ilgili nedenler de dahil olmak üzere-  5 yıllık sürekli ikamet sürenize tekrar başlamak zorunda kalmayacağınız anlamına gelir.

Ankara Anlaşması kapsamında süresiz oturma izni (ILR) için başvuruyorsanız ve koronavirüs nedeniyle herhangi bir yılda 180 günden fazla bir süredir Birleşik Krallık’ta bulunmuyorsanız

Bir yılda 180 günden fazla Birleşik Krallık’ta bulunmamak istisnai bir durum olmadığı sürece süresiz oturum başvurusunda sürekli ikamet süresinin ihlal edildiği anlamına gelir.

Bunun tek istisnası, ulusal veya uluslararası bir insani kriz veya denizaşırı bir çevre krizine yardım etme nedeniyle dışarıda bulunma halidir.

Koronavirüs hastalığı ve / veya koronavirüs ile ilişkili seyahat kısıtlamaları nedeniyle Birleşik Krallık’ta 180 günden daha uzun süredir bulunmuyorsanız, bu durum ‘ciddi veya zorlayıcı bir neden’ olarak haklı gösterilebilir ve süresiz oturum izni verilmesi için yukarıdaki kural saf dışı bırakılarak geçerli neden sayılıp kalıcı oturum izni verilebilir.

Bunun için aşağıdaki belgeler de dâhil olmak üzere yokluğunuzu özetleyen destekleyici bir mektubu kanıt olarak sunmanız gerekmektedir.

– Hasta olduğunuz veya karantinada olduğunuz tarihler…

– Birleşik Krallık’ta bulunmayışınıza ilişkin zorlayıcı nedeninin ayrıntıları.

    – Örneğin herhangi bir destekleyici belge, tıbbi sertifika veya varsa seyahatiniz aksamasına ilişkin kanıt.

Ankara Anlaşması vizesiyle iş yapıyorsanız ve işletmenizin koronavirüs nedeniyle ticari faaliyetleri durduysa veya kârları ciddi şekilde düştüyse

Ankara Anlaşmasının izninin uzatılması için başvuruyorsanız ve 2020/21 finansal kârınız İngiltere’nin koronavirüs kısıtlamalarından etkileniyorsa dosya yetkilileri tarafından takdir yetkisi kullanılabilir.

Dosyayı inceleyen memur, işletmenin virüs kısıtlamalarının olduğu herhangi bir dönemdeki verimliğine bakarken aşağıdaki durumları göz önünde bulundurarak takdir yetkisini kullanacaktır.

Dikkate alınacak faktörlere örnekler şunlardır:

          –  İşin ne kadar zamandır yapıldığı…

–  Koronavirus öncesi hareketliliği  (koronavirus öncesi durumu, mesela koronadan önce ne kadar satış yapıyordu, korona olmasaydı o dönemde ya da o tarihlerde ne yapıyor olacaktı, bunun için veri varsa geçmişe bakılacak yoksa son verilere ve duruma göre takdir yetkisi kullanılabilecek.)

 –   Koronavirüs öncesi kârlılığı.

–  İşletmenin koronavirüsle ilgili verilen kredi veya hibe desteklerinden yararlanıp yararlanmadığı.  (bu krediye neden ihtiyaç duyulduğu, işletme için mi, nereye harcandığı iyi açıklanmalı)

Burada her vaka kendi içinde değerlendirilecektir.

 Her dosya kendi esasına (durumuna) göre değerlendirilecektir.

Ankara Anlaşası çalışanıysanız ve koronavirusten dolayı furlough’a ayrıldıysanız (Coronavirus Job Retention Scheme – geçici-zorunlu ücretli izin kapsamında izne ayrıldıysanız, normal iş görevlerinizden veya sorumluluklarınızdan geçici olarak muafsanız), bu süre zarfında çalışmış gibi muamele göreceksiniz.

Eğer;

–  Geçici – zorunlu ücretli izine ayrılmadan hemen önce Ankara Anlaşması izninizin koşullarına uygun olarak bir işte çalışmışsanız,

 –  İşvereninizle sözleşme koşullarınız  devam ediyorsa,

 –  Geçici – zorunlu ücretli izinde geçirilen herhangi bir zaman işte harcanan zaman olarak kabul edilir ve Birleşik Krallık’ta ikametinizin sürekliliğini bozmaz.

 Başvurunuzu  desteklemek için, işvereninizden veya DWP/ HMRC’den bu dönemde geçici-zorunlu ücretli izne ayrıldığınızı ve ödeme aldığınızı onaylayan kanıtlar sunmalısınız. (Maaş bordrosu, o dönemde işverenden gelen bir mektup, DWP yada HMRC den gelen bir mektup olabilir.)

Ankara Anlaşmasıyla çalışıyorsanız ve koronavirüs nedeniyle istem dışı işsiz kalırsanız

Normal hastalık veya kaza nedeniyle geçici olarak çalışamayacağınız durumlarda işçi statünüzü korumaya deva edersiniz.

Koronavirüs veya kısıtlamaları nedeniyle işinizi kaybettiyseniz veya çalışamayacak durumdaysanız), kanıt sunmalısınız. Bu kanıtlar şunlardır:

– İşvereninizden neden işşiz kaldığınızı, çalışamayacağınızı onaylayan bir mektup,

– ya da doktorunuzdan tıbbı bir kanıt (mektup, test sonucu vs).

Bir Job Center’a kayıtlı olduğunuza veya aktif olarak iş aradığınıza dair kanıt sunmanıza gerek yoktur.

(Kaynak: Bisikletli Gazete)

Yorumlar

  1. dilek says:

    good