kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4620
EURO
34,6892
STERLIN
40,4528
BITCOIN
$63.666
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı bulutlu
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
10°C
Pazar Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C

İngiltere’deki Türk seçmeni nasıl oy kullanacak?

Londra Gazete, Başkonsolos Emirhan Yorulmazlar’la görüşerek bu yaz izlenilecek prosedürü öğrendi

İngiltere’deki Türk seçmeni nasıl oy kullanacak?
03.07.2014
0
A+
A-
Londra Gazete, Başkonsolos Emirhan Yorulmazlar’la görüşerek bu yaz izlenilecek prosedürü öğrendi
Emirhan Yorulmazlar

TC Londra Başkonsolosu Emirhan Yorulmazlar

Cumhurbaşkanlığı seçimiHaber: Michael Daventry

İngiltere’de oturup Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanmak isteyen Türkiye vatandaşlarının kayıt yaptırmaları için bir haftadan az süresi kaldı.

9 Temmuz Çarşamba gününe kadar Knightsbridge’deki Türkiye Başkonsolosluğu’na şahsen gelip kayıt olanlar, Ağustos’ta yapılacak seçimlerde oy kullanabilecek.

Posta ile yapılan başvurular için son gün olan 2 Temmuz ise artık geride kaldı.

Londra Gazete’ye konuşan T.C. Başkonsolosu Emirhan Yorulmazlar, yurtdışında oy kullanmanın iki kademeli bir süreç izleyeceğini söyledi.

BİRİNCİ ADIM: RANDEVU ALMA

Seçmen ilk olarak bu ay sonunda Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) internet sitesine girerek kendilerine oy kullanma saati belirleyecek.

Ya Cumartesi ya da Pazar günü 08:00-12:30 veya 12:30-17:00 arasında bir tercih belirlemeleri istenecek.

Başkonsolos Yorulmazlar, YSK kurallarına göre Cumartesi gününe randevu alıp oy seçim merkezine ancak Pazar günü gelebilenlerin oy kullanamaycaklarını uyardı.

YSK sitesindeki randevu sistemi, 21 Temmuz Pazartesi sabahı kullanıma açılacak. 25 Temmuz’a kadar randevu almayan seçmenlere sistem tarafından randevu saati belirlenecek.

Yorulmazlar, bilgisayara erişemeyen ve randevu alamayan vatandaşların Konsolosluk binasında kullanıma açılacak bilgisayarları kullanarak kendilerine bir saat belirleyebileceklerini sözlerine ekledi.

İKİNCİ ADIM: OY KULLANMA

Oy verme işlemi Kensington Olympia merkezinde 2 Ağustos Cumartesi ve 3 Ağustos Pazar günleri İngiltere saati ile sabah 8 ila öğleden sonra 5 arasında yapılacak.

Türkiye’deki seçimlerde de olduğu gibi, seçmenlerin üzerinde TC Kimlik Numarası olan bir belge ibraz etmeleri gerekecek. Nüfus cüzdanı veya yeni tarz pasaport geçerli sayılırken, sürücü ehliyeti gibi belgeler kabul edilmeyecek.

Başkonsolosluk personeli, Olympia’da seçmenlere yardımcı olmak için hazır bulundurulacak.

ALTERNATİF YOL: SINIRDA OY KULLANMA

Yaz tatilini Türkiye’de geçirecek vatandaşlar için ise sınırda oy kullanma seçeneği sunuluyor.

Yurtdışı seçmen kaydını yaptırmış bütün vatandaşlar hava, deniz ve kara sınır kapılarında 26 Temmuz-10 Ağustos tarihleri arasında oy kullanabilecek.

Oy kullanırken sınırdan geçme zorunluluğu bu seçimle beraber kaldırılıyor. Böylece tatil için Türkiye’ye erkenden gelmiş olan seçmenler, kendilerine en yakın sınır ya da havalimanına gidip ülkeden çıkış yapmadan oy kullanabilecek.

Yorumlar

  1. Hatice Yasemin Soydal says:

    Ben malesef dorsetin bir kasabasinda yasiyorum. Posta ile oy kullanabiliyor muyuz acaba?