kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$64.171
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
11°C
LONDRA
11°C
Parçalı az bulutlu
Pazar Parçalı bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

İngiltere’de seçim sandığı nereye konulacak?

İngiltere’de yaşayan Türk vatandaşlarının ilk kez oy kullanacağı Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimleri oy verme işlemlerinin hangi merkezde gerçekleştirileceği tartışmalara yol açıyor.

İngiltere’de seçim sandığı nereye konulacak?
2011 Nüfus sayımına göre Türkiye doğumluların bölgelere göre dağılımı

2011 Nüfus sayımına göre Türkiye doğumluların bölgelere göre dağılımı

İngiltere’de yaşayan Türk vatandaşlarının ilk kez oy kullanacağı Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimlerin İngiltere’de gerçekleştirileceği sandık merkezinin Londra’nın merkezinde olmasının planlanması tartışmalara yol açıyor. 1.turu 2-3 Ağustos günlerinde, 2.turu ise 17-18 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek olan seçimlerde oy kullanmak için adres beyan kayıtları da sürüyor.

Konsolosluğun, 2 gün sürecek oy verme işlemleri için Yüksek Seçim Kurulu’na(YSK), aralarında Alexandra Palace’ın da bulunduğu bazı merkezleri önerdiği, bunlar arasında en güçlü ihtimalin Kensington’da bulunan Olympia Centre olduğu öğrenildi. Geçen hafta bazı internet sitelerinde YSK’nın söz konusu merkeze karar verdiği bildirilirken, Londra Başkonsolosluğu yetkilileri bu konuda henüz nihai karar alınmadığını kaydediyor. Yer belirlenmesi noktasında ulaşım kadar teknik altyapı ve donanım, sandık görevlilerinin sayısı ve güvenlik gibi pek çok faktörün değerlendirildiğine dikkat çeken yetkililer, toplumumuzun yoğun yaşadığı Kuzey Londra kadar, başkentin diğer bölgeleri ile Manchester gibi başka şehirlerden gelecek vatandaşların da ulaşımının gözönüne alındığını belirtiyor.

Öte yandan haftasonunda Köln’de yapılacak olan ve yurtdışında oy verme sürecine yönelik düzenlemelerin ele alınacağı bir toplantıya katılacak olan Başkonsolos Emirhan Yorulmazlar, İngiltere’de yaşayan Türk vatandaşlarının oy kullanmaları çağrısını tekrarladı. Vatandaşların en temel demokratik haklarınan birisi olan oy vermeye özen göstermesini isteyen Yorulmazlar, adres beyan bildiriminde henüz bulunmayan vatandaşların, bu işlemi tamamlayarak oy verebileceklerini vurguladı.

UETD-UK Başkanı Muttalip Ünlüer, tek biro y verme merkezinin toplumumuz için sorun yaratacağına işaret ediyor.

UETD-UK Başkanı Muttalip Ünlüer, tek biro y verme merkezinin toplumumuz için sorun yaratacağına işaret ediyor.

OY MERKEZİ SEÇİMLERE KATILIMI ETKİLEYECEK
Londra Gazete’nin görüştüğü Türk vatandaşları ve dernek temsilcileri, oy kullanmak için belirlenecek merkezin, toplumumuzun yoğun yaşadığı bölgelere uzak olmasını eleştiriyor. Britanya Alevi Federasyonu (BAF) Başkanı İsrafil Erbil, seçim sandıklarının Kensington gibi bir bölgeye kurulmasının, seçimlere katılımı en az yüzde 50 olumsuz etkileyeceği uyarısında bulunurken, yer belirlenmesi konusunda sivil toplum örgütlerinden görüş alınmamasını eleştirdi. “Toplumumuzun yoğunluklu yaşadığı bölgeler dışında bir sandık merkezi, İstanbul’da Anadolu yakasında oturan bir vatandaşın oy kullanacağı sandığını, Avrupa tarafına kurulması gibi bir durum yaratır” diyen Erbil, organizasyon olarak BAF’a bağlı kurumlardan köy derneklerine kadar bir çok dernekte, binlerce kişinin adres beyanında bulunarak oy kullanma yeterliliğine sahip olması için formlar dağıttıklarını hatırlattı.

UETD-UK Başkanı Muttalip Ünlüer de, oy verme mekanı olarak bir tek adresin belirlenmesini doğru bulmadıklarını belirtirken, “Bu yanlışlığın toplumumuz için büyük sorun olacağını tahmin ediyoruz. Benim gönlümden geçen Londra için en az  dört değişik adreste, üç gün süreli bir seçim uygulaması yapılsaydı çok daha başarılı sonuçlar alınırdı” dedi.

Kesin olmayan sonuçlara göre 76 binin üzerinde kişinin seçmen statüsü elde etmesini büyük bir başarı olarak değerlendiren Ünlüer açıklamasını şöyle sürdürdü: “UETD olarak biz de halkımızın yurt dışı seçmen kütüklerine kayıtlarını yaptırmaları için teşvik ettik, bilgilendirdik ve bunun önemine dilimizin döndüğünce anlattık. Bu süreçte bir diğer önemli konu da yurt dışı kaydı olupta Türkiye’ye tatile giden vatandaşlarımızın, gittikleri yerlerde oy kullanamamalarının yarattığı mağduriyet olacaktır. Gurbetçiler için oy verme süreci bir ay gibi daha öncesinden başlarsa, daha çok vatandaşın oyunu kullanması mümkün olur diye düşünüyorum.”

BAF Başkanı İsrafil Erbil, Londra’nın merkezindeki bir sandık merkezinin seçimlere katılımı en az yüzde 50 olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu.

BAF Başkanı İsrafil Erbil, Londra’nın merkezindeki bir sandık merkezinin seçimlere katılımı en az yüzde 50 olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu.

TOPLUMUMUZUN YOĞUNLUĞU KUZEY LONDRA’DA YAŞIYOR
Birleşik Krallık’ta yaşayan Türkiyelilerin sayısına ilişkin muhtelif veriler bulunuyor. 350 ila 500 bin arasında tahminlerin yapıldığı toplumumuza ilişkin en sağlıklı istatistik bilgiler 2011 yılında yapılan nüfus sayımında elde edildi. Ulusal İstatistik Ofisi ONS’nin bilgilerine göre,  İngiltere ve Galler’de yaşayan Türkiye doğumluların sayısı 91 bin 115.Buna İskoçya’da yaşadıklarını beyan eden Türkiye doğumlular eklendiğinde bu sayı 93 bin 539’a yükseliyor.   Türkiye doğumluların 59,596’sı başkent Londra’da; bunların büyük bir bölümü de başkentin Kuzeyinde yaşıyor. Birbirine komşu olan Enfield, Haringey, Barnet, Hackney, Islington ve Waltham Forest belediyelerinde yaşayan Türkiye doğumluların sayısı 42 binin üzerinde.   Londra’nın güneyinde yer alan Lewisham’da 1284, Croydon’da ise 1382 vatandaşımız bulunuyor.
Yine 2011 nüfus sayımı sonuçlarına göre seçimlerde ulaşım kolaylıkları gözönünde bulundurulmak istenen, Manchester’da 579, Birmingham’da 401, Borunemouth’ta 526 Türkiye doğumlu yaşıyor.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK)kayıtlarına göre, İngiltere’de yaşayan 76 binden fazla Türk vatandaşı, adres beyanında bulunarak seçimlerde oy kullanma hakkına sahip durumda. YSK adres beyanı için henüz bir son tarih belirlemediği için bu sayının artması bekleniyor. Seçim takvimini duyuran YSK, yurtdışı seçmen kütüklerinin 2 Temmuz’da askıya çıkarılacağını, 9 Temmuz tarihinde de kesinleştirileceğini açıkladı.
Türk vatandaşları seçimlerde oy kullanmak için Başkonsolosluğun internet sayfasındaki (http://www.turkishconsulate.org.uk/tr/default.asp) adres beyan formunu doldurarak, nüfus cüzdanlarının önlü arkalı fotokopisiyle beraber Başkonsolosluğa göndermek suretiyle adres beyanı yapabilecekler. Aynı aileden en  fazla 7 kişinin adını yazabileceği beyan formlarını sadece aile reisinin  imzalaması  yeterli olacak. Ayrıca oy kullanma yeterliliğine sahip kişiler, adres beyanlarını, herhangi bir randevuya ihtiyaç duymadan, bizzat Başkonsolosluğa başvururak teslim edebilecekler.

İngiltere'de halen 76 bin dolayında oy kullanma yeterliliğine sahip vatandaş bulunuyor.

İngiltere’de halen 76 bin dolayında oy kullanma yeterliliğine sahip vatandaş bulunuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.