kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4790
EURO
34,8597
STERLIN
40,7002
BITCOIN
$64.356
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
10°C
LONDRA
10°C
Parçalı bulutlu
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
12°C
Pazar Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
19°C

Türkçe GCSE’nin önemi bilinmiyor

Türkçe GCSE’nin önemi bilinmiyor
09.10.2012
0
A+
A-

enfield_2KUZEY Londra’da faaliyet gösteren Enfield Türk Okulu’nun eğitim koordinatörü Yonca Karaca, Türkçe GCSE ve A-Level’dan alınacak iyi bir sonucun üniversiteye girişte ne kadar önemli olduğunun henüz kavranamadığına dikkat çekti.

Türkçe konuşan topluma mensup gençlerin GCSE ve A-Level sınavlarında kendi ana dilleri olan Türkçe’den alabilecekleri A* ile yaklaşık 140 puanı ceplerine koyarak üniversite girişte büyük bir avantaj sağlayabileceklerinin altını çizen Karaca, ailelerin bu konuda bilinçlenerek çocuklarını Türk Dili ve Kültürü eğitimine teşvik etmelerinin önemini vurguladı.

Enfield Türk Okulu’nda 5 yaşından, A-Level seviyesine kadar eğitim verildiğini belirten Karaca, ‘Okulumuzda, başlangıç seviyesinden, GCSE ve A-Level hazırlık sınıflarına kadar her düzeyde Türk Dili ve Kültürü dersleri verilmektedir. Ayrıca müzik, resim ve halk dansları eğitimlerinin de verildiği okulumuzda, ailelere yönelik çeşitli kurslar ve seminerler de bulunmaktadır’ şeklinde konuştu.

Ailelerin eğitimdeki farkındalıklarını geliştirmek amacıyla, velilerle düzenli olarak toplantılar düzenlediklerini kaydeden Karaca, ailelere yönelik Türkçe, İngilizce ve el sanatları kursları yürüttüklerini ifade etti.

OKULLARIN SORUNU BÜYÜK

Londra’da faaliyet gösteren Türk okullarının ciddi sıkıntılar yaşadığını belirten okulun yönetim kurulu başkanı Süleyman Soydağ ise yaşanan sıkıntıların başında maddi olanaksızlıkların geldiğini söyledi.

Yılda ortalama 14 bin Sterlin kira ödediklerini belirten Soydağ, Enfield Belediyesi’nin kriterlerini değiştirerek, getirdiği puanlama sistemi doğrultusunda, yardımları kestiğini belirterek, kira bedeli dahil tüm masrafların okulun kendi imkanlarıyla karşılandığını kaydetti.

Yeterli öğretmen olmadığına da dikkat çeken Soydağ, ‘Sınıflardaki öğrenciler arasında, çoğu zaman seviye farkı oluyor. Ancak öğretmen sayımız yetersiz olduğu için öğrencileri seviyelerine göre ayrıştırma olanağına sahip olamıyoruz.’ diye konuştu.

PASTA BÖLÜNÜYOR

Sadece Enfield sınırları içinde 8 tane Türk okulu olduğuna dikkat çeken Süleyman Soydağ, son 3-4 yıl içinde okul sayısında önemli oranda artış olduğunu belirterek şunları söyledi:

‘Türkiye Eğitim Müşavirliği ve KKTC Eğitim Ataşeliği’nin yeni okul açılımına sınırlama getirmesi gerektiği düşüncesindeyiz. 4-5 öğrencisi olan okula öğretmen verilmemeli. Böylece Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’tan gelen öğretmenlerimizin iş yükü de azalacak, okullarımızın verimi artacaktır.’

Okulun yönetim kurulu üyelerinden Melek Yalçın ise pastanın gereksiz yere bölünmesi yerine, okulların birlik ve beraberlik içinde hareket etmelerinin, yaşanan sıkıntıların azalmasını sağlayacağına dikkat çekti. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs eğitim yetkililerinden manevi destek beklediklerini belirten Yalçın, yönetim kurulu üyelerinin kendi ceplerinden katkı koyarak ayakta tuttukları okullarda düzenlenen etkinliklerin, yetkililer tarafından onurlandırılmasının motive edici etkine değinerek şu sitemini dile getirdi.

‘Türkiye’den ekiplerin kabul edildiği, çocuklarımızın tüm masraflarının yönetim kurulumuz tarafından karşılandığı şölenimizde Türkiye Eğitim Müşavirliği’nden kimsenin bulunmaması bizi fazlasıyla üzmüştü.’

BİR GÜNEYDE, BİR DE

KUZEYDE İKİ BİNA

Londra genelinde faaliyet gösteren Türk Dili ve Kültürü Okulları’nın ödedikleri yüksek kiralar yerine, bir Kuzey Londra’da bir de Güney Londra’da iki adet bina alınabileceğine değinen yönetim kurulu üyeleri, bu binalarda her okulun bir ofisi olabileceğini ve okulların kendi adlarıyla, halen eğitim vermekte oldukları günlerde, bir çatı altında faaliyet yürütebilecekleri yönünde görüş bildirdiler.

2 Kasım 1995 tarihinde Hüsnü Kişi’nin öncülüğünde bir grup eğitim gönüllüsü tarafından kurulan ve halen Bell Lane, EN3 5PA adresinde faaliyet gösteren Enfield Türk Okulu’nun yönetim kurulu şu isimlerden oluşuyor:

Süleyman Soydağ, Timur Öztürk, Mehmet Güzel, Aygün Köle, Melek Yalçın, Meryem Selçuk, Cem Selçuk, Zübeyde Aydın, Ramadan Güzeltaş, Seval Ulusal, Denktaş Hasan, Aynur Cet, Aşkın Dellal.
<div>
</div>

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.