kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4643
EURO
34,7320
STERLIN
40,5150
BITCOIN
$63.487
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı bulutlu
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
10°C
Pazar Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C

‘Köpek taklidi yaparak yardım aldı’

‘Köpek taklidi yaparak yardım aldı’
09.08.2012
0
A+
A-
Liberal Demokrat-Muhafazakar Parti koalisyon hükümetinin kemer sıkma politikası sonucunda uygulamaya koyduğu sosyal kesintiler yoksul halkın belini bükmeye devam ediyor.

jobcentre

Haber: Erem Kansoy – Sanem Şahin

Sosyal yardımlarda uygulanan sıkı kurallar ve denetimler, gerçekten ihtiyacı olan kesimlerin mağduriyet yaşamasına neden oluyor.

Öte yandan hiç ihtiyacı olmadığı halde, doğru olmayan beyanlarla yardım alanlar ise, hem çalışıp vergi ödeyen kesmi, hem de zor şartlarda yaşadığı halde yardım başvurusunda sorun yaşayan vatandaşların büyük tepkisini çekiyor.

HALK NE DİYOR?

‘Masanın altına girip köpek taklidi yaptı’

Retaurant çalışanı Hasan Nagaş, gazetemize yaptığı açıklamad, karşılaştığı ilginç bir hikayeyi şu sözlerle anlattı:

“Ben yardım almadım, almak da istemem. Devlet yardıma elini uzatan bir kişi, hiç bir şeye sahip olamaz. Hep o gelirle yaşayabileceklerini zannederler ama hayat yardım parasıyla geçmez. Benim eşim ayağından rahatsız, çok uğraşmamıza rağmen engelli yardımı alamadık. Bir gün mahkemede adamın biri sırf, akıl sağlığı yerinde olmadığı gerekçesiyle engelli yardımı alabilmek için, masanın altına girip köpek taklidi yaptı. Söz konusu kişinin mahkemeden çıkar çıkmaz ‘bu devlete bu yakışır, ancak böyle para alabilirdim’ dediğine şahit olunca adeta şok oldum. Bu çok büyük bir adaletsizlik. Sadece devletten geçinmek doğru değil ancak hakkı olanın hakkından yararlanması lazım. 50 -100 pound yardımla kimse zengin olmaz fakat eğer hakkımsa, yalan söyleyene gideceğine bana gelmesini isterim.”

‘Kötü gidişat engellenmeli’

Platin Stüdyo’nun sahibi Haydar Koç, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Hükümetten yardım alan çok tanıdığım var. Bu konuda zaman zaman müşterilerimle de sohbetler ediyoruz. Herkes yardım almanın zorluklarından bahsediyor. Dükkanını boyayan bir arkadaşın yardımı, geçen yılın Aralık ayından beri kesilmiş. Hiç yoktan sebeplerden insanların almış oldukları yardımları kesiyorlar.  Hükümetin bu politikası, ne kadar çok azaltılabilirse o kadar azaltmaya yöneliktir. İnsanlar çok fazla yardım istemiyor zaten. Önceleri %17 olan vergi, %20’ye çıkarıldı. Hükümetin insanlara daha fazla yardım etmesi gerekirken, daha zor duruma sokuyor. Kesintiler halkın tüm kesmini, çalışanını, evsizini, engellisini kötü yönde etkiliyor.  Bu kötü gidişat derhal engellenmeli ve hükümet yardıma muhtaç insanlara destekte bulunmalı.”

‘Hiç bir şikayetim yok, memnunum’

Retaurant şefi Mehmet İnci ise şöyle dedi:

” 2004’den beri ev yardımı alıyorum. Beş kişilik bir aileyiz, aldığımız yardımdan çok memnunum. Geçmiş yıllarda kağıt işlerinden dolayı zaman zaman kesintiye uğradığım oldu, ancak evrakları tamamlayınca geri ödendim.  Hiç bir şikayetim yok, yardım almaktan çok memnunum. Hükümetin vereceği beş pounda bile muhtacız, o bile tatmin ediyor.”

‘Hak, hakkı olana verilmeli’

Akbaş Kuyumculuğun işletmecisi Mustafa Akbaş yardım aldıkları halde şikayette bulunan kişiler olduğunu belirttiği açıklamasında,

” Yardım alan tanıdıklarım var, sürekli şikayette bulunuyorlar. Her zaman soruşturuldukları, imzaya gitmek zorunda kaldıkları, tatilde bile rahat edemediklerine dair şikayetlenmelere tanıklık ediyorum. Bu konuda devlet haklı, devletin haksız olduğu taraf ise gerçekten hasta olup çalışamayanlardan da kesiyor olması. İnsanları darda bırakarak fakirleştirmek istiyorlar. Politika içinde politika var. Bunların hepsi, yabancıların gelmemesi için bir oyun. Ekonomik kriz yaratmak için çalışıyorlar, insanları korkutuyorlar. Öte yandan bir çok insan dükkanı, Türkiye’de yazlığı, yeterli geliri olmasına rağmen yalan söyleyerek yardım alıyor. Hükümetin bunları tespit ederek haksız yere ödenen yardımları kesmesi gerekir. Hak, hakkı olana verilmeli. Daha çok para ve daha büyük ev alabilmek için çocuk yapıyorlar, haksız yere yardım alarak zengin olacaklarını zannedenler ne kaybettiklerini bilmiyorlar.” dedi.

‘Yalan söyleyip devleti çalmasınlar’

Dönerci Mehmet Mehmet:

“Ben hayatımda hiç maddi destek almadım. Altı çocuğum var, kendim çalışıp çocuklarımı yetiştiriyorum. Devletten maddi desdek alıp geçinen çok fazla insan var, ancak bu insanların çoğu yalan söylüyor , devleti çalıyor. İşleri ve arabaları var ama vergi ödemiyorlar. Vergi kaçırmak yetmezmiş gibi bir de üstüne yardım alıyorlar. Bu çok büyük bir haksızlıktır. Gerçekten hakkı olanlar bu kişiler yüzünden yardım alamıyor,  ezilip gidiyor.  Herkes yardım alırsa hükümet keser elbette. Sadece hakkı olanlar alsa, onlara da destek çıkacaklar. Yalan söyleyip devleti çalmasınlar.”

‘Gününde paralarını alamıyorlar, aldıklarında da yetmiyor’

Kuru temizleme çalışanı Hatun Güzel ise konuya ilişkin yaptığı açıklamasında şu noktalara değindi.

‘Yardım alan tanıdıklarım, paralarını gününde alamadıklarından ve yardımın yetersiz olduğundan şikayet ediyorlar. İnsanların çoluğu çocuğu var, geçim sıkıntısı yaşıyorlar.  Başkalarının hakkının çalınmasını ise doğru bulmuyorum. İş arayıp bulamayan insanlar var. yardımlar, işsizlerin, evsizlerin ve engellilerin hakkı olmalı, yalan söyleyerek devleti soyanların değil. Sorun çok..Ekonomik krizin etkisi artıyor. Bir de devlet yardımlarda kesintiye giderse vay milletin haline !”

DOLANDIRICILAR TESPİT EDİLİYOR
Son zamanlarda İngiliz basınının da sık sık yer verdiği sosyal yardımlarda yaşanan dolandırıcılık olayları, hükümetin denetimlerini daha da sıkılaştıracak önlemler almasına neden oluyor.

Sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılan fotoğraflardan yola çıkarak tespit edilen yardım dolandırıcılarına basında da yer verilerek, hükümetin bu konudaki kararlılığına dikkat çekiliyor. Hatta, yalan beyanlarla haksız yere yardım alan kişileri ihbar edenlere ödül bile veriliyor.

BBC’de yer verilen habere göre, İngiltere’de yaşayan 7 milyon kişi, çalışıyor olmasına rağmen, aşırı derecede finansal baskı altı yaşıyor. 3.6 milyonluk hane halkının ya hiçbir birikimi yok ya da çok az var ve hepsi de kendilerinin ve çocuklarının yeterli beslenmeleri için ay sonunu getirmek için büyük mücadele veriyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.