kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4736
EURO
34,7873
STERLIN
40,5772
BITCOIN
$63.944
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
14°C
LONDRA
14°C
Parçalı bulutlu
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
11°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C
Salı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
19°C

Neo Hitit dönemine ait heykeller bulundu

Neo Hitit dönemine ait heykeller bulundu
08.08.2012
0
A+
A-

Hatay’da yapılan arkeolojik kazılarda Neo Hitit dönemine ait 2 ton ağırlığında 1.60 metre boyunda ve 1.50 metre uzunluğunda bir aslan ve kral başı heykeli bulundu. Reyhanlı ilçesinde hayırsever işadamı Kazım Kuseyri’ye ait olan arazi sınırları içerisinde olan ve 1930’dan bu yana kazı çalışmalarının devam ettiği Tel Tayinat Höyüğünde bulunan aslan heykeli Antakya Arkeoloji Müzesi’ne teslim edildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Hatay’da gün yüzüne çıkarılan Hitit dönemine ait olduğu tahmin edilen kral heykeli ile yapımı devam eden arkeoloji müzesinde incelemelerde bulundu.

Turkiyeturizm.com internet sitesinden alınan habere göre, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Antakya Arkeoloji Müzesi’nde, Toronto Üniversitesi’nden Prof.Dr. Timothy Harrison başkanlığında, Reyhanlı ilçesi ile Demirköprü mevkii yakınlarında bulunan Tell Tayinat höyüğünde yapılan kazı çalışmalarında çıkarılan eserlerin tanıtımı için düzenlenen törene katıldı. Bakan Günay, çıkarılan tarihi eserler hakkında kazı ekibinden bilgiler aldı. Günay, Hatay’daki Tell Tayinat höyüğünde, Toronto Üniversitesi’nden Prof. Dr. Timothy Harrison başkanlığında yapılan kazı çalışmasında gün yüzüne çıkarılan Hitit dönemine ait olduğu tahmin edilen kral heykelini basına tanıttı.

Toronto Üniversitesi Arkeoloji Profesörü Timothy P. Harrison, buldukları aslan heykelinin, 1930’lu yıllarda yapılan kazılarda bulunan aslanlarla aynı sitilde yapıldığını belirterek, “Antakya’da müzesinde bulunan başka aslanlarda vardı. Bu aslanı Kazım Kuseyri’nin arsasından çıktı. Bu aslanında müzede bulunan aslanlarla aynı döneme ait olduğunu tahmin ediyoruz. Tel Tayinat Höyüğünde ilk kazı çalışmaları 1930’lu yıllarda yapıldı. O tarihlerde yapılan çalışmalarda ortaya çıkan tapınakta yapılan kazılarda bulunan aslanlar Antakya Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Aynı bölgede 2009 yılında bir tapınak daha bulundu. Yaptığımız kazı çalışmaları sırasında ikinci tapınağın alt kısımlarında da bu aslan heykelini bulduk” dedi.

Aralarında Danimarka, Kanada, İsveç, İsviçre, Norveç, İtalya, İngiltere ve Belçika gibi ülkelerden gelen 47 kişilik kazı ekibinin çıkardığı tarihi eserlerin dünyada bir benzerinin bulunmadığını belirten Bakan Günay, bu eserlerin, bütün dünya için son derece önemli olduğunu söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.