kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5108
EURO
34,9455
STERLIN
40,8015
BITCOIN
$64.154
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cuma Parçalı bulutlu
11°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Londra’da Türk-Ermeni ilişkileri tartışıldı

Londra’da Türk-Ermeni ilişkileri tartışıldı
01.08.2012
0
A+
A-

Londra’da faaliyet gösteren düşünce kuruluşu London Centre for Turkish Policy Türk –Ermeni ilişkileri konulu bir konferans düzenledi.

Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. Ayten Sezen Arığ’ın geçtigimiz hafta London Centre for Turkish ofisinde konuşmacı olarak katıldığı konferansta tarih sayfalarındaki Türk Ermeni ilişkileri derinlemesine tartışıldı.

Konuşmasının başında Türk-Ermeni ilişkileri üzerine bir değerlendirme yağan Arığ, Türkler ve Ermenilerin kültürel olarak birbirleriyle en iyi anlaşan ve birbirine dostluk besleyen iki örnek toplum olduğunu söyleyerek hala Türkiye sevgisiyle yaşayan Ermenilerin varlığından söz etti.

Osmanlı dönemindeki Ermeni yaşlıların olumlu şeyleri hatırlamakla birlikte, gençlerin Ermeni milliyetçiliğiyle Türk düşmanlığı ile yetiştirildiğini savunan Arığ, tarihteki Türk Ermeni dostluğuna örnek olarak Kazım Karabekir Paşa’nın “biz Ermenilerle o kadar iyi yaşardık ki hacca gittiğimizde evlerimizin anahtarlarını onlarda teslim ederdik” sözleriyle ifade etti.

“Ermeniler Osmanlı Devleti’ne bağlılıklarını göstererek Millet-i Sadıka olmuştur” diye konuşan Arığ, devletin en önemli ve kritik noktalarında Ermeni asıllı diplomatlar bakanlar ve büyükelçilerin var olduğunu hatırlattı.

Osmanlı Devleti’ndeki azınlıklar konusunu da değinen Arığ, Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet’in çıkardığı kanunnamelerle kendi idaresindeki azınlıklara baskı uygulamadığına dikkat çekerek, sözlerine şöyle devam etti: “Ne oldu da 1800’lerde azınlıklarla Osmanlı Devleti arasındaki ilişkiler bozulmaya başladı? Asıl İstanbul’un fethiyle Ermenileri İstanbul’a götüren Fatih’tir. Öncelikle rönesans, reform ve Fransız devrimi gibi oluşumlar dünyaya yeni bakış açısı getirdi ve yeni ulus devlet, ulus milliyetçiliği gibi fikirler oluşmaya başladı. Bunlardan da en çok Osmanlı etkilendi. Ulus devlet fikri gelişince zaten Osmanlı’nın içinde serbest bıraktığı azınlıklar ve diğer uluslar da ayaklanmaya başladı.”

Osmanlı himayesinde yaşayan Ermenilerin de Fransa’dan gelen milliyetçilik akımından etkilenmeye bağladığını belirten Arığ, bu süreçte batılı devletlerin propagandaları ve kışkırtmaları ile isyan ve ayaklanmaların baş gösterdiğini anlattı.

Arığ konuşmasının sonunda “Ermeni meselesi sadece Osmanlı’nın değil uluslarlarası bir mesele olmuştur” diyerek  dünyanın farklı ülkelerine dağılan diaspora Ermenilerinin kimliklerini unutmamak için ve milli benliklerini ayakta tutmak için 1915 olaylarını gündeme getirdiklerini belirtti.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.