kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3408
EURO
35,1103
STERLIN
41,0323
BITCOIN
$63.717
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Kapalı
17°C
LONDRA
17°C
Kapalı
Çarşamba Orta şiddetli yağmur
15°C
Perşembe Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Cuma Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Cumartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C

Yurt dışı boşanma karar tescilleri ne zaman uygulanmaya başlayacak?

LONDRA Başkonsolosu Çınar Ergin yabancı mahkemeler tarafından verilen boşanma kararlarının Türkiye’de doğrudan tanınmasını sağlayan düzenlemeye ilişkin Londra Gazete’ye açıklama yaptı.

Yurt dışı boşanma karar tescilleri ne zaman uygulanmaya başlayacak?

 

LONDRA Başkonsolosu Çınar Ergin yabancı mahkemeler tarafından verilen boşanma kararlarının Türkiye’de doğrudan tanınmasını sağlayan düzenlemeye ilişkin Londra Gazete’ye açıklama yaptı.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın ciddi mağduriyetine neden olan sorunlardan biri yabancı mahkemelerce verilen boşanma kararlarının Türkiye’de doğrudan tanınmamasıydı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde alınan kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından pek çok vatandaşı yakından ilgilendiren sorun çözülmüş oldu fakat alınan karar yurt dışı temsilciliklerinde henüz uygulanmaya başlanmadı. Kararı duyar duymaz Londra Başkonsolosluğuna müracaat eden vatandaşlar uygulamanın başlamaması nedeniyle gazetemize şikayet yorumları yazdı. Vatandaşların şikayetlerini ve beklentilerini konu hakkındaki en yetkili isim olan Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Çınar Ergin’e sorduk. Kararın mecliste onayladığı ve Resmi Gazete yayımlanmasına rağmen neden hala uygulanmadığı konusuna açıklık getiren Başkonsolos Ergin, boşanmanın tescili için çiftlerin birlikte mi yoksa tek başlarına mı müracaat edebileceği sorusunu da yanıtladı.

“Meclisten kanunun geçmesi ayrı bunun yurtdışı temsilciliklerde yapılabilmesi için bir sisteme oturtulması ayrı. Konuyla ilgili olarak Başkonsolosluğumuzda birçok talep geliyor fakat bunun mekanizması henüz oluşturulamadı. Bu konuda işlemlere başlayabilirsiniz talimatı da gelmiş değil. Sanıyorum bu konudaki bir takım teknik alt yapıların özellikle Türkiye’deki kurumların herhangi bir aksaklık olmaması için birbirleriyle iletişimlerini sağlayacak teknik sistemlerin oturtulması gerekiyor. Bunlar tamamlandıktan sonra işlemler başlayacak ama şu anda yapılmıyor. Ne zaman başlayacağı da belli değil çok uzun sürmemesini ümit ediyorum.”

Eşlerin birlikte başvurusu gerektiği sorumuza konuyu bu kadar ayrıntılı bilmediğini belirterek, “Böyle bir koşul var veya yok demeyeceğim. Uygulama hakkında bize ayrıntılı bilgi verecekler; bunların hepsi kurulacak sistemin nasıl olacağına bağlı.” yanıtını verdi.

Bilindiği üzere yabancı mahkemeler tarafından verilen boşanma kararlarının Türkiye’de tanınması mahkeme sürecine tabiydi. Tanıma-tenfiz davaları, sürecin yaklaşık 2-3 yıl sürmesi ve yüksek masrafa mal olmasından dolayı birçok mağduriyetlere sebep oluyordu. Aynı şekilde kamu kurumları açısından da sorunlar yaşanmaktaydı. Bu nedenle konu yurt dışında yerleşik vatandaşlarımız tarafından sürekli gündeme getirilmekteydi. Yurt dışında boşanmış ancak Türkiye’de evli görünen kişiler yeniden evlenememekteydi. Boşanma sürecinde ölümün gerçekleşmesi halinde ise eski eş yasal mirasçı konumuna gelmekteydi. Özellikle kadınların tanıma sürecini neticelendirmeden yeniden evlenmesi durumunda doğan çocuğun babası olarak Türkiye’de eski eş kaydedilmekteydi.

Bu sorunlar dikkate alınarak alınan ve yayımlanan kararla Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda yapılan yeni düzenlemeyle mahkemede dava açmaya da gerek kalmayacak. Yabancı boşanma kararları Türkiye’de doğrudan tanınacaktır. Tanıma işlemi kararın verildiği ülkedeki dış temsilciliklerimiz tarafından veya yurt içinde ilgili nüfus müdürlüklerince çok kısa sürede yapılmış olacak. Bunun için tarafların birlikte veya vekilleri aracılığıyla başvurması gerekiyor. Velayet ve mal paylaşımı gibi tenfizi gerektiren diğer konular mahkemelerde karara bağlanacak.

Yorumlar

  1. Süreyya Kılıç says:

    Eşlerin beraber başvurma zorunluluğu saçma bir gereklilik olacaktır diye düşünüyorum. Zira boşanma davalarında bir tarafın isteği ile başlayıp diğer tarafın itiraz bildirmediği durumlarda boşanma yine de gerçekleşiyor.
    Özellikle yabancı uyruklu ve sorumlu boşanma yaşatmış bir eski eşi nasıl götüreceksiniz konsolosluğa?

  2. seco says:

    benim nisanlim almanyada yasiyor bu sebepten dolayidir ki sacma bir kanun yuzunden hala beklemekteyiz yurt disinda bosnmis kanunu neden tanimaz siniz ki taraflar zaten anlasmis neyin davasini yapiyorlar anlamadim sonrada bir umut haber cikariyorlar ve gine bekle babam bekle olme essegim olme artik beklemek ten bir gina geldi cikarin su yasayide insanlar rahat etsin

  3. Ayse says:

    Almanya da bosanmislar karisi 13 yildir baska bir adamla evli Almanyada .Adam turkiyede evli gorundugu icin evlenemiyor turk bayanla hayret birsey hersey ortada dava acmaya ne ne gerek var her zaman insanlari ugrastirmaya bayilirsiniz

  4. MELİKE says:

    ARKADAŞLAR MERHABA BİLİYORUM Kİ MAĞDURSUNUZ SESİMİZ DUYULMUYOR O ZAMAN BU ALTTA OLAN KAMPANYAYA GİREREK İMZA VERİYORSUNUZ NE KADAR PAYLAŞIRSANIZ LİNKİ SOSYAL MEDYALARINIZDAN NE KADAR İMZA ALIRSAK O KADAR SESİMİZİ DUYARABİLİRİZ.
    https://www.change.org/p/adalet-bakanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1-yurtd%C4%B1%C5%9F%C4%B1nda-bo%C5%9Fananlar-i%C3%A7in-tek-tarafl%C4%B1-y%C3%B6netmelik-istiyoruz?recruiter=846045812&utm_source=share_petition&utm_medium=copylink&utm_campaign=share_petition

  5. Murat says:

    Yıl 2018 hala yönetmelik çıkmadı. Mağduriyetimizi duyun artık. Bizi böyle ezdirmeyin. Tek taraflı başvurunun en doğrusu olduğuna inanıyoruz. Herkes yukarıdaki imza kampanyasını onaylamalı. Sesimizi ancak böyle duyurabiliriz.

    Arkadaşlar yukarıdaki imza kampanyasını lütfen her yere yayalım. Facebook, whatsapp vs.

  6. selen says:

    Hala konsolosluklara talimat verilmemis..zor olan ne acaba ??? yurtdisinda evlenince kabul oluyor bosaninca neden kabul olmuyor ? Türkiyede mali mülkü olmayan kisilerin yurtdisinda bosanmalari otamatikmen kabul edilmiyor?
    Bir talimat verinde artik millet isini halledebilsin

  7. Yağmur says:

    Kanun çıkmış bugün itibari ile ama hiçbirşeye yaramıyor nufus mudurluklerıne birlikte gidilmesi gerekıyor veya karsı tarafın vekili ile her halukarda karşı tarafın vekaletine ihtiyaç duyulmakta.

  8. Mk says:

    Tek taraflı olmadığından çoğu insanın işine yaramaz. Hani mağduriyetler giderilecekti. Maalesef verilen sözler tutulmadı. Boşuna beklettiler bizleri.

  9. memo says:

    Iyi aksamlar…
    Konsoluklara yetki geldiginden eminmisiniz…bana tam olarak cevap verebilirmisiniz..

    Simdiden tsk ederim.

  10. Baris says:

    Slm arkadaslar, dün konsolosluktaydim, halen daha kanun cikmamis almanyada. Ne sacmalik bu is ?
    Tek tarafli tanima tenfiz bence daha yararli cünkü genelde hep kavgayla ayriliklar oluyor.
    Durup dururken basimiz belaya girecek.
    Yeni evlenebilmek icin tarih bile alamiyorum. Lütfen artik bu ise el atsinlar

  11. sinirli vatandas says:

    tam bir senedir uygulamaya geciremediler ancak insanlari oynatiyorlar..yaziklar olsun..kendi islerine yarayan bir uygulama olsaydi coktan hal olmustu!!!!

  12. Ne olacak şimdi?:( says:

    Yasa çıkalı 1 seneyi geçmiş ve resmi gazetede yayınlanmış,eee bu kadar bekletmenin anlamı yok,tamam konsolosluğun bu tür hizmet için bir altyapı oluşturması gerektiğini ve zamana ihtiyacı olduğuda normal,ama normal olmayan şey bu kadar sürmesi!!!2.si ben eski eşimi nasıl ikna edip konsolosluğa götüreceğim?alman ve uzun süredir öldümü kaldımı onu bile bilmiyorum,babasını aradım geçen gün trdeki avukata vekaletini vermesini istedim ,boşanma işlemi için,neyse babası konuşmuş kızla ve açıkçası kızım imza mimza vs atmam ve görüşmek istemediğini iletmemi söyledi,daha bi imza attıramadık vekaletname için,konsolosluğa nasıl götüreceğim:( belki evlenmiştir oda benim gibi yada erkek arkadaşi falan vardır yani hoş karşılamayabilir!!!! Bu çok saçma ve bu hizmet konsoloslukta yürürlüğe girse bile ,birçok kişi eski eşiyle beraber gidemeyeceği için bu yeni yasadanda yararlanamayacak gibi!!! Ne yapacağımı bilemiyorum,ne olacak şimdi?:(

  13. cengiz says:

    cok sacmaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa bir kanun gerkesiz isler bakaninin verdigi bir karar insanlari iceri dusurur bu kanun avrupada bosanmis bir cift kanunen gorusmesi yasak nasil beraber konsolosluga gidecekler olmus bitmis bir olay icin tekrar tekrar neden neden neden turk oldugumuz icin mi Kadin polise deseki eski esim beni rahatsiz ediyor telefon aciyor mektup gonderiyor ne oldugunu anlamadan nezarete dusersiniz bunu bizim bakan efendiler bilmiyorlarmiii kanunuuuuunuuu neresinden okuyorlar maden bir yapacaksiniz adam gibi yapppiiiiiin

  14. cengiz says:

    yurt disinda bosanma karari tescili londra turk konsoloslugu web sayfayinda daha cok ayrintiya yer verin insanlari magdur etmeye hakkiniz yok . bir kanun cikarilmis hicbirise yaramiyor neden ingiliz eslerin gotunun kalkik olmasi bizleri asagilamasi gereksiz bir imza icin surundurmesi acaba daha sayayimmi ??? bu kararname insanlara yardimci olsun diye cikarildi fakat tam tersi tek tarafli olsa ne olur kime ne zarari olur birde konunun baska yonu var adamlar bizi takmiyor ogrenemediniz mi hala avrupa bizi takmiyor daha biz onlari neden takiyoruz !!! ben evlendim bosandim bosanali 11 sene olmus son 3 yildir eski esimi ariyorum (hic bir isim gucum yok ) bulamadim bulunmuyor police ,citizen advise burau , council ,192.com , yani magduruuuuz olmuyor avukat tebligat yapilmadigi surece tanima tenfiz davasi olmayacagini soyluyor 7000tl istiyor ama bu yorumu okuyan yetkiliye sesleniyorum bu kararnameyi tek tarafli yapin .

  15. cengiz says:

    burda yorum yapmaktan biktim cimer bimer hepsine basvuru yaptik ozellikle turkiyeye gidip basvurdum bu ne samce bir kanun eski esim evlenmis cocuk sahibi olmus kocasi ve coucklari ile bir aile benim onlari rahatsiz etmeye ne hakkim var !!! madem avrupadaki mahkemeleri tanimiyorsunuz verdigi karari gormuyorsunuz neden avrupa bosama yapiyor bu iki adet gereksiz islem neden simdi yurt disi bosanma karari tecsili icin konsolosluga esleri beraber istiyorlar imza icin akil mantik disi siz insanlarin isini kolaylastirmak degil zorlastirmak icin elinizden geleni ardiniza koymamissiniz yil olmus 2019 bizim surundugumuz ugrastigimiz islere bak yaaaaa turk olmak bu kadar mi KOTU avrupa bizi takmazken biz onlari neden takiyoruz bunu sorun adamlar bir mail bir imza ile isler bittiriken neden bizim isler yillarca onla bunlar bugun git yarin gel davasi ile yok esini getir yok su yok bu buuuu neee yaaaaaaaaa bunu goren hicmi yetkili yooook en az 20 defa turk konsoloslugunu aradim 5 avukat ile gorustum sonuc husraaan sonuc bir tarafimin kili etmezlere muhtac olmak tek kelime diyorum YAZIKLAR OLSUN ISYAN ETMEMEK ELDE DEGIL

  16. zeki says:

    massalah kanun degisikligine bakin, gelde eski esini ikna et ne bicim bir kanun kardesim. yillardir konusmuyoruz gorusmuyoruz ve gelde ikna et ve konsalosluga gotur. olunceye kadar bekar kalacagiz avruplada zevki sefasina baksin biz ize her zamanki gibi tc vatandasi zero hak sahibi super

  17. Ferdi says:

    Benimde seneler once ayni sorundan magdurdum fakat sanseseri London a arkadasima misafir gelen genc Turk avukatla tanistim ve senelerdir uk ayrildigim hanimla hala Tc de evli gozukuyordum bana kendisine konsolosluktan vekalatname gondermemi istedi ve yaptim eger eski karim Tc den gonderilen mahhkeme kagdini imzalasaydi 6 ayda sonlanacakti fakat defalar sonra imzalamasi iki sene surdu ve ozaman 1500 pounda maloldu,avukatim sayesinde kendim London Tc konslosluguna gidip kimlik cuzdanimda evli yazilan degistirip bekardir diye yeni nf kagidins 5 pound gibi ucretle sahip oldum Istanbul dan istiyen hemserime adresini gonderirim.