kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5465
EURO
34,9405
STERLIN
40,7115
BITCOIN
$64.264
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
10°C
LONDRA
10°C
Parçalı bulutlu
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
12°C
Pazar Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
19°C

Kafa topsuz ilk futbol denemesi İngiltere’de

Kafa topsuz ilk futbol denemesi İngiltere’de
30.09.2021
0
A+
A-

İngiltere’nin kuzey doğusundaki Spennymoor Town’daki bir bira fabrikası, bu hafta sonu bir dönüm noktası maçına ev sahipliği yaptı. 300’den fazla kişiden oluşan bir kalabalık, futbolcularda bunama riski konusunda farkındalığı artırmak için kafa topu kısıtlamalarının yer aldığı futbol maçında tarihi bir ana tanık oldu. Oynanan karşılaşmada her iki takımda da eski profesyonel futbolcular yer aldı.

Eski bir futbolcu olan ve 2014 yılında bunama teşhisi konan Bill Gates’in eşi Dr Judith Gates, Head for Change adlı yardım kuruluşunu kurdu ve farkındalık yaratabilmek için bu organizasyonu düzenledi. Eski bir Middlesbrough savunmacısı olan Bill Gates, düzenli migren ağrıları çektikten sonra 29 yaşında futbolu bırakmış ve 2014 yılında bunama teşhisi konmuştu. Şu an 77 yaşında olan Gates’in eşi BBC Sport’a verdiği demeçte, “Kocam bugünün tadını çıkaracak ama yarın hatırlamayacak” dedi.

5-5 BİTEN MAÇIN AMACI DAHA FAZLA FARKINDALIK YARATMAK

Maç 5-5 sona erdi ve Solan takımı penaltılarla kazandı. İronik olarak, ilk yarının ortasında atılan ilk gol ceza sahası içinden kurallara uygun bir kafa vuruşuydu. Head for Change, başlığı her şeyi yasaklamak istemediğini açıkça belirtti. Bunun yerine, daha fazla farkındalık yaratmak istiyor ve futbol oynamanın uzun vadeli etkilerinin neler olabileceğine dair daha fazla araştırma yapılmasını istiyor. Bu konu, özellikle İngiltere’nin 1966 Dünya Kupasını kazanan kadrosu üzerindeki etkisi nedeniyle son yıllarda vurgulandı. Jack Charlton ve Nobby Stiles, kafa toplarıyla yakından bağlantılı olduğuna inanılan beyin fonksiyonel hastalıklarından muzdarip olduktan sonra hayatlarını kaybettiler.

FUTBOLCULARIN NÖRODEJENERATİF BEYİN HASTALIKLARINA YAKALANMA OLASILIĞI ÇOK YÜKSEK

1966 Dünya Kupasını kazanan İngiltere’nin kadrosunda yer alan Sir Bobby Charlton, bu hastalıklardan etkilenen son isim oldu. Geçen yıl, bu takımın bir başka üyesi olan, Sir Bobby Charlton’ın demans hastalığından muzdarip olduğu doğrulanırken, 2019’da yapılan bir araştırma, profesyonel futbolcuların nörodejeneratif bir beyin hastalığından muzdarip olma olasılığının nüfusun geri kalanına göre çok daha yüksek olduğunu buldu. Konu hakkında açıklama yapan Blacburn Rovers, Middlesbrough ve Leicester’ın eski oyuncularından Craig Hignett, maçların bu şekilde oynanabileceğini düşünmediğini söyledi. Hignett, “Artık bir topa kafa vuruşu ile bunama arasında bir bağlantı olduğu ve birçok büyük oyuncunun mücadele ettiği kanıtlandığı için, ileriye doğru daha güvenli bir yol bulabilmemiz için buna bakılması gerekiyor.” dedi.

İNGİLTERE FUTBOL FEDERASYONU BAZI YÖNERGELERİ REVİZE ETTİ

Futbolda kafa toplarının nasıl daha güvenli hale getirileceğine dair tartışma bir süre daha devam edecek gibi görünüyor. İngiltere Futbol Federasyonu, konu ile alakalı, kafa toğunun 11 yaş altı antremanlarda yasaklanması ve diğer yaş grupları arasında sınırlandırılması da dahil olmak üzere birçok yönergesini revise etti. Bu sezon İngiltere’deki profesyonel kulüplere, oyuncuları antrenmanda haftada 10 “yüksek güçlü kafa” ile sınırlamaları söylendi.

Dr Gates, “Doğru yönde adımlar atılıyor, bu yüzden bu eylemler yapıcı. Gelecek için ihtiyacımız olan şey daha fazla kanıt, daha fazla araştırma, daha fazla anlayış ve oyuncuları korumak için adımlar atmak” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.