kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4884
EURO
34,7733
STERLIN
40,6102
BITCOIN
$62.532
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cuma Hafif yağmur
10°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazar Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C

Toplumumuz için düzenlenen etkinlikler yeterli mi?

Sizler için sokağa çıkıp “Toplumumuz için düzenlenen kültür ve sanat etkinliklerinin sayısını yeterli buluyor musunuz?” diye sorduk. Birbirinden ilginç cevaplarla sizleri baş başa bırakıyoruz.

Toplumumuz için düzenlenen etkinlikler yeterli mi?

LONDRA başta olmak üzere İngiltere ve Birleşik Krallık’ın diğer üye ülkelerinde yaşayan Türkiye ve Kıbrıs göçmenleri için her yıl farklı kültürel ve sanatsal etkinlikler düzenleniyor. Bazı tek bir gün, bazısıysa günler süren etkinlikler kültürünü yaşatmak, memleket hasretini bir nebze de olsa dindirmek isteyenler için oldukça önemli ve kıymetli. Yarım milyondan fazla Türkçe konuşan toplumun yaşadığı Birleşik Krallık’ta yapılan kültür ve sanat etkinlikleri hakkında Londralıların görüşlerini aldık. Sizler için sokağa çıkıp “Toplumumuz için düzenlenen kültür ve sanat etkinliklerinin sayısını yeterli buluyor musunuz?” diye sorduk. Birbirinden ilginç cevaplarla sizleri baş başa bırakıyoruz.  Keyifli okumalar.

 

 

Can Güvenç

Yaklaşık 5 senedir Londra’da yaşıyorum. Belirli aralıklarla Türkiye’ye gidebiliyorum. İngiltere bildiğiniz gibi sanat ve kültür etkinlikleri konusunda oldukça gelişmiş bir ülke. Burada mesleğimle ilgili birçok sanat etkinliğine katılma şansı bulabiliyorum. Ancak toplumumuz ile ilgili kültür etkinliklerini sayısı az veya benim maalesef haberim olmuyor. Belki tanıtımlarının yeterince yapılmıyor olmasından da kaynaklanıyor olabilir. Bu konuda Türkiye Kültür Bakanlığı desteği ile daha fazla tiyatro oyunu, konser ve benzeri etkinlikler yapılabilir. Hatta bununla ilgili festivaller bile düzenlenebilir. Londra Türk Tiyatro Festivali gibi. Çünkü Londra, gerçekten sanat icra etmek için çok güzel bir şehir.  Oyunların sergilenebileceği birçok salon ve sahneler var. Biz de Türkiye’de izleme fırsatı bulamadığımız birçok oyunu bu festivaller kapsamında takip etmiş oluruz.

 

Türker Türkoğlu

İşim gereği stresli ve yoğun bir hayatım var. Boş zamanlarımda tabii ki etkinlik ve festivallere katılmayı çok seviyorum. Londra, dünyanın sanat ve kültür adına en gelişmiş şehri. Uzun süredir Londra’da yaşıyorum. Ara sıra Türkiye’ye de gidiyorum. Bence etkinliklerin sayısı konusu bana biraz göreceli geliyor. Yani kültür ve sanat etkinlikleri sayısını yeterli bulmuyorum dersem yanlış olabilir. Toplumumuz için burada düzenlemiş olan etkinlikler çok fazla ilgimi çekmiyor. Çünkü Türkiye ile bağlantımı koparmış değilim. İyi bir etkinlik olduğunda Türkiye’ye gidip bir hafta sonu etkinliğe katılıp, geri dönebiliyorum. Ancak dediğim gibi İngiltere’de sanat o kadar gelişmiş durumda ki bence buradaki nimetlerden de yararlanmak gerekli. Opera, bale ve sanatın birçok dalında dünyanın en iyi sanatçıları Londra’da sürekli etkinlikler yapıyor. Bu etkinlik ve festivallere katılmak bana en azından buradayken daha çekici geliyor.

 

Boran Şahin

Londra’da doğdum ve büyüdüm. Özellikle benim gibi aileleri Türkiye’den gelmiş olan birçok arkadaşım var. Türkiye’de, ailelerimizden dinlediğimiz veya internet üzerinde izlerken görüp merak ettiğimiz birçok farklı kültür sanat etkinlikleri ve aktiviteler var. Örneğin, “Ebru Sanatı” ile ilgili bir etkinlik yapılsa mutlaka katılmak isterim. Hem böyle bir etkinliğin İngilizler tarafından da yoğun ilgi gösterileceğine eminim.

 

 

Zeynep Aktaş

Uzun yıllardır Londra’da yaşıyorum. Eskiden bu kadar sayıda etkinlik olmazdı. Türkiye’den bir sanatçı geleceği zaman herkesin mutlaka haberi olur gidebilme imkanı olanlarda mutlaka giderdi. Şimdi Londra’da birçok konser, etkinlik olduğunu basından takip ediyoruz. Ancak bu festivallerin haberini ya son anda öğreniyoruz ya da bittikten sonra haberini görüyoruz. Tüm toplumumuz ile ilgili etkinliklerin takip edileceği bir sistem olması herkesin daha önce plan yapmasını sağlar ve katılım oranlarını da arttırır düşüncesindeyim.

 

 

Mehmet Ulusoy

Biraz da işim gereği olsa gerek, gıda sektörü ile ilgili etkinlik ve festivaller daha çok ilgimi çekiyor. Londra kültür, tarih, sanat ve yemek konusunda dünyanın en önemli şehirlerinden biri. Ben Türk toplumunun genelde yemek ve gıda konusunda biraz daha ön planda olabileceğine ve olması gerektiğine inanıyorum. Türk yemekleri çok lezzetli. Tüm ülkeler tarafından beğeniliyor ve tercih ediliyor. Ancak yine de diğer ülke mutfaklarına göre biraz geri planda kalabiliyoruz. Çünkü yemeklerimizi biraz daha çeşitlendirmeye ve ön plana çıkarmaya ihtiyacımız var. Bildiğiniz gibi dünyanın en zengin mutfaklarından biri olan Türk mutfağının sadece kebap ve döner gibi yemeklerle tanınıyor olması gerçekten üzücü.

 

 

Saniye Küçükbalaban

Londra toplumumuzun farklı coğrafyalarından göç almış bir şehir. Her kesime hitap eden çeşitli festivaller, konserler, sergiler yapılıyor. Ancak sayısının yeterli olmadığını düşünüyorum. Çocuklarımızın biraz daha kültürümüzü tanıması geleneklerimizi öğrenmesini sağlayacak etkinlikler planlanabilir. Onlar için tanıma ve öğrenme süreci çok daha zor olacaktır. Bu sebeple Türkiye’den uzman isimlerden konuyla ilgili destek alınabilir. Bir zamanlar Barış Manço ile büyümüş şanslı nesilleriz. Ancak şimdi ki çocuklar olumsuz haberlerden etkilenip Türkiye ile ilgili konularda kendilerini biraz daha uzak tutabiliyor. Bence tiyatro, sinema ve kültürel etkinliklerin sayısı arttırılırsa bu yöndeki bakış açıları da iyi anlamda değişecektir.

 

 

Tuncay Yıldıztaş

İşlerimden vakit buldukça kültür sanat etkinlikleri ile ilgilenmeye çalışıyorum. Londra’da düzenlenen toplumumuzu tanıtan etkinlik sayısının çok kısıtlı olduğunu düşünüyorum. Yapılan konser, festival gibi etkinliklerin ise tanıtımının iyi bir şekilde yapılmadığına inanıyorum. Örneğin Türkiye’den bir sanatçı geleceği zaman bununla ilgili daha kapsamlı tanıtım çalışmaları yapılabilir. Bu sayede daha fazla kişiye ulaşılabilir. Gıda sektöründe olduğum için şöyle bir örnek verebilirim. Dünya’nın en güzel yemeğini de yapsanız eğer sunumuz kötüyse o yemeği satamazsınız. Kültür sanat etkinliklerinin de daha iyi sponsor anlaşmaları yapılarak tanıtımına daha fazla para harcanması gerektiğine inanıyorum. Ülkemizde çok iyi tiyatro sanatçıları var. Onların oyunlarını Londra’da görmek çok keyifli olur.

 

Müzeyyen Robin

Yaklaşık 30 yıldır Londra’da yaşıyorum. Uzun zamandan beri Türkiye’den Londra’ya gelen etkinliklerini takip ediyorum. Fırsat buldukça toplumumuzun kültür ve sanat etkinliklerine katılmayı çok seviyorum. Aslında önceleri bu kadar etkinlik olmuyordu. Türkiye’den gelen insan popülasyonun da bunda etkisi büyük. Eskiden sokakta bir Türk’e rastladığınızda çok ilginç geliyordu. Şimdi ise adım başı Türkiye’den gelen birilerine rastlayabiliyorsunuz. Tabi bununla beraber buradaki talepte arttı. Buradaki Türkiye’den gelen insan nüfusunu düşündüğümüzde etkinliklerin sayısı maalesef çok az. Türkiye’de en azından ayda 1-2 sefer tiyatroya mutlaka gidebiliyorduk. Ancak burada Türk oyunlarını izleme şansımız çok az. Kültür sanat etkinlikleri bana kalırsa kesinlikle desteklenmeli ve sayısı artmalı. Bu sayede burada yaşayan insanlar kültürlerine daha fazla sahip çıkabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.