kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
35,4161
EURO
36,3180
STERLIN
43,2789
BITCOIN
$95.342
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
3°C
LONDRA
3°C
Parçalı bulutlu
Cumartesi Açık
3°C
Pazar Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
6°C
Pazartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
7°C
Salı açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

Yunanistan ve Mısır tarih yazıyor

18.06.2012
0
A+
A-

Bugün gerçekten tarihi bir gün. Yunanistan ve Mısır’da, bu ülkelerin kaderini belirleyecek seçimler yapılıyor. Avrupa ve dünyanın gözü Yunanistan üzerinde. İngiliz tarihçi Niall Ferguson, Yunanistan’daki durumu, “1962 Küba nükleer füze krizinin mali benzeri” olarak niteledi.Yunan halkı bugün “Kırk katır mı, kırk satır mı?” seçeneği ile karşı karşıya. 3-4 yıl önce, biri çıkıp Euro bölgesi ve AB’nin kaderinin Yunanistan’a bağlı olduğunu söylese kimse onu ciddiye almazdı. Şimdi, Euro bölgesi ve AB’nin geleceği büyük oranda Yunanistan seçimlerinin sonucuna bağlı. Tabii, 3-4 yıl önce, biri, Euro’nun geleceğinin tehlikede olduğunu söylese aklından şüphe edilirdi. Şimdi, Euro tehlikeli bölgede. Euro’nun sorunu sadece Yunanistan değil. İspanya ve İtalya zorda. AB gerçekten önemli bir kavşakta. Bildiğimiz anlamda AB geride kalıyor. Değişimin neler getireceğini henüz bilmiyoruz.

Bugün sandıktan çıkacak sonuca göre Yunanistan ya (en azından bir süre daha) Euro bölgesinde kalacak, ya da Euro’ya “elveda” diyecek. Avrupa entegrasyon projesinin kaderi belirleyecek. Bugün esas mücadele Radikal Sol (Syriza) ile Yeni Demokrasi Partisi arasında. Her kesimden tepki oylarını toplayan Syriza’nın şansı yüksek. Geçmişte yüzde 5 civarında oy alan bu parti, sol-popülist söylemlerle, 6 Mayıs seçimlerinde yüzde 17’ye ulaşmıştı. Bugün oylarını daha da artırması bekleniyor. Yeni Demokrasi Partisi de oylarını artırmış görünüyor. Seçim sistemine göre en fazla oy alan parti fazladan 50 sandalye kazanıyor. Koalisyon pazarlıkları açısından bu 50 sandalye büyül avantaj. Bakalım bugün en fazla oyu Syriza mı, yoksa Yeni Demokrasi Partisi mi alacak?

Bugünkü seçimler bir hükümet üretecek mi? Bilmiyoruz. Syriza, diğer sol partilerle koalisyon hükümeti kurup imzalanan anlaşmalara sadık kalmayacağını açıklarsa, ülkede ekonomik ve siyasi kaosa doğru geri sayım başlayacak. Zaten Yunan ekonomisi hızla çökme noktasına yaklaşıyor. Yeni Demokrasi Partisi liderliğinde bir koalisyon çökmeyi sadece geciktirebilir. İktidarda kim olursa olsun Yunanistan’ın kendinden istenenleri yerine getirmesi çok zor. Tüm dünya nefesini tutmuş Yunanlı seçmenlerin kararını bekliyor. Sinirler gergin. Gelecek hafta çok kritik.

* * *

Hüsnü Mübarek’in iktidardan devrilmesinden 16 ay sonra Mısırlılar yeni devlet başkanlarını seçiyor. Dün başlayan ikinci tur seçimler bugün tamamlanacak ve Mübarek’in son Başbakanı Ahmet Şefik ile Müslüman Kardeşler adayı Muhammed Mursi arasındaki yarışın galibi belli olacak. 18 günde Mübarek’i deviren halk ayaklanması, 16 aylık süreçte karşı devrim noktasına ulaştı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin arifesinde Yüksek Mahkeme’nin parlamentoyu yasa dışı ilan etmesi ile değişim süreci büyük darbe aldı. Kazanan taraf Mısır ordusu. 16 aylık süreçte ciddi hatalar yaptığı anlaşılan Müslüman Kardeşler, seçimleri boykot etmeme kararı aldı. Mısır halkı, çok karmaşık bir ortamda oy veriyor. Birinci tur seçimlerin sonuçları belli olunca Ahmet Şefik’in sözcüsü “Devrim bitti” açıklamasını yapmıştı. Mısır’da otoriter rejim yanlıları son gülen olacak gibi.

Halk ayaklanmasını başaran güçler bölünmüş durumda. Karşı devrim, ordunun gücüne sahipken, devrim güçleri dağınık. En örgütlü kesim olan Müslüman Kardeşler, orduya karşı diğer halk güçleri ile işbirliği yapmak yerine, ordu ile uzlaşmalar yolunu tercih etti. Pastanın tümünü tek başına yeme sevdasına kapıldı. Parlamento seçimlerinde elde ettiği başarı başını döndürdü. Yeni anayasayı hazırlayacak parlamento komisyonunu kendi insanları ile doldurdu. Sonuçta bu komisyon mahkeme kararı ile iptal edildi. Müslüman Kardeşler, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday göstermeme kararını değiştirdi. Değişim isteyen güçlerin çok sayıda aday göstermesi karşısında karşı devrimin adayı Ahmet Şefik ikinci tura kalmayı başardı. Karşı devrim güçleri hemen maskeyi tamamen çıkardılar. Parlamentoyu feshettiler. Anayasa yapma konusunda söz parlamentodan orduya geçti. Ordunun olağanüstü yetkileri uzatıldı. Bugün seçimleri Ahmet Şefik kazanırsa devrim gerçekten bitmiş olacak. Mısır, Mübarek dönemine benzer bir rejime geri dönecek. Muhamme
d Mursi kazansa bile esas güç orduda olacak. Mısır’ın işi zor. Suriye’de Beşar Esad ve Ortadoğu’da karşı devrimci tüm güçler bu gelişmeleri mutlulukla izliyorlar.

* * *

Bugün Fransa’da parlamento seçimlerinin ikinci turu yapılıyor. Birinci turda Sosyalist Parti başarılı olmuştu. Bugün bu başarının perçinlenmesi bekleniyor. Aşırı sağcı Ulusal Cephe çok az milletvekili çıkarabilecek. Bu gayet olumlu. Yunanistan ve Mısır seçimleri karşısında Fransa seçimlerinin heyecan uyandıran bir yönü yok.
.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.