kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
35,4226
EURO
36,3212
STERLIN
43,2528
BITCOIN
$94.359
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Açık
3°C
LONDRA
3°C
Açık
Pazar Açık
5°C
Pazartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
6°C
Salı Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
7°C
Çarşamba açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
7°C

Seçimler ve sonrası

15.04.2015
0
A+
A-

Sanırım herkes seçimlerden sonra Kıbrıs müzakere sürecinde kritik bir döneme girileceğini kabul ediyor. 19 Nisan seçimlerini geçmiş seçimlerden farklı kılan yön budur. Seçmenlerin bu önemli noktayı kavramasında büyük yarar var.

Seçimlere sayılı günler kaldı. Adaylar mesajlarını seçmenlere ilettiler. Şimdi karar seçmenlerin. Seçim kampanyası olgun bir havada geçti. Seçimlerin de aynı olgunluk içinde geçeceğine kuşku yok. Artık seçimler sonrasını düşünmeye başlamakta yarar var. Seçim sonuçlarının hem iç politika, hem de Kıbrıs müzakereleri açısından önemli sonuçlar doğuracağını biliyoruz. Seçim kampanyasında herkes “Biz kazanacağız” diyor. Bu gayet doğal. Ama sonuçta bir aday kazanacak. Kazanamayan adayların ve onları destekleyen siyasal güçlerin bir değerlendirme yapması gerekecek. Bu değerlendirme sürecinin fırtınalı mı, fırtınasız mı yaşanacağını, nasıl sonuçlar üreteceğini birlikte göreceğiz. 21. yüzyılda ilerlerken siyasetimizin kendini yenileme ihtiyacı tartışma götürmez. Seçim sonuçları bu anlamda bir fırsat oluşturacak. Tabii, bu fırsatı değerlendirmesini bilenler için. Çözümü eskilerde, gerilerde arayanlar fırsatı yine heba edecekler. Aynı şeyi tekrar tekrar yapıp farklı sonuç beklemenin akıllıca bir yaklaşım olmadığı malum.

Sanırım herkes seçimlerden sonra Kıbrıs müzakere sürecinde kritik bir döneme girileceğini kabul ediyor. 19 Nisan seçimlerini geçmiş seçimlerden farklı kılan yön budur. Seçmenlerin bu önemli noktayı kavramasında büyük yarar var. Yapılacak pazarlıklar ve elde edilecek sonuç bu ada üzerinde yaşayan hepimizin ve gelecek kuşakların kaderini belirleyecek. Bu anlamda tarihi bir dönemeçte olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz. Seçimleri kazanacak olan aday büyük olasılıkla 50 yıllık bir sorunun çözümünü yönetecek. Zor bir pazarlığı yürütecek. Bunu nasıl yapacağı, süreci iyi yönetip yönetemeyeceği, elde edeceği sonuç, bilgisi, becerileri, tecrübesi ile yakından bağlantılı olacak. Hepimiz Kıbrıs sorununa kalıcı bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Bunu sağlamanın yolu gerçekçiliktir. Sloganlardan, ideolojik yaklaşımlardan uzak durmaktır. Hem uluslararası gelişmeleri, hem de Kıbrıs içindeki durumu doğru okumaktır. Seçmenlerin sorumluluğu büyük. Seçimlerden sonra bu konuyu irdelemeye, görüşlerimizi ortaya koymaya devam edeceğiz. Şimdi önemli olan 19 Nisan akşamı ortaya çıkacak rakamlardır. O rakamları gördükten sonra daha somut analiz yapma imkanımız olacak.

Seçim sonuçları iç politik gelişmeler üzerinde de etkili olacak. Kıbrıs müzakere süreci devam ederken (alınacak seçim sonucuna göre) iç siyasette de bazı gelişmeler mutlaka olacak. Doğal olarak seçimleri kazanan taraf en rahat taraf olacak. Seçimleri kazanamayanların ise bir özeleştiri, muhasebe süreci yaşamaları gerekecek. Siyasal partilerimizin şimdiye kadarki pratiklerine baktığımızda özeleştiri süreçlerinin sancılı, hatta bazen kavgalı olduğunu görürüz. Bu tür yaklaşımların kimseye faydası olmamıştır. Önemli olan yenilgiden dersler çıkararak gerekli yenilenmeyi yapmaktır. Böylesi durumlarda maalesef ön plana çıkan eğilimler ya çözümü gerilerde, geçmişte aramak, ya da yüzeysel, kozmetik bazı değişikliklerle durumu idare etmektir. Bunlar kolay alternatiflerdir. Geçmiş bilindiği için tekrarı kolaydır ama olumlu sonuç getirmez. Kozmetik değişikliklerin de faydası olmaz. Belki biraz zaman kazandırır. Zor olan ciddi bir özeleştiri, analiz  ve yenilenme sürecine girmektir. Tüm partilerimizin buna ihtiyacı var.  Çözümleri geçmişte değil gelecekte, kişilerde değil program ve vizyonda arayanlar, dünyada yaşanmakta olan değişimleri iyi okuyanlar gelecekte başarılı olma şansını yakalayacaklar. Seçim yenilgisini fırsata dönüştürmek, kişisel hesaplar ve ihtiraslardan uzak, halkın ve ülkenin çıkarlarını ön planda tutan, kapsamlı bir muhasebe yapmakla mümkündür. Seçimlerden sonra bu konuya ilişkin görüşlerimizi detaylandırmaya devam edeceğiz. Önce seçim sonuçlarını görelim.

Tek tek adayların seçim kampanyaları ve genelde seçim kampanyası konusunda çok şey söylenebilir. Bu konuda farklı görüş ve değerlendirmeler okuyor, işitiyoruz. Şöyle veya böyle bir seçim sürecinin daha sonuna geldik. Pazar günü seçim yasakları nedeniyle başka konulara eğileceğiz. Seçimlerden sonra hep birlikte sonuçları değerlendirme imkanımız olacak. Şimdiden hayırlı olmasını dileyelim. Pazar günü söz seçmenin. Halkın iradesine saygı demokrasinin temel kurallarından biridir.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.