kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
STERLIN
40,5683
BITCOIN
$63.603
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
şiddetli yağmur
14°C
LONDRA
14°C
şiddetli yağmur
Pazartesi Kapalı
15°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Çarşamba Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Perşembe hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C

Akıncı’dan Güzelyurt cevabı

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Güvenlik ve garantilerin ele alınacağı 5’li konferans aşamasına gelinmeden önce, yeri gelmeden toprak, harita, yüzdelik ve yerleşim yeri adı konuşmayı reddediyoruz” dedi.

Akıncı’dan Güzelyurt cevabı
09.07.2016
0
A+
A-

imageproxy(4)

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Güvenlik ve garantilerin ele alınacağı 5’li konferans aşamasına gelinmeden önce, yeri gelmeden toprak, harita, yüzdelik ve yerleşim yeri adı konuşmayı reddediyoruz” dedi.

Garantörlerin katılımıyla yapılacak 5’li konferans aşamasından önce şimiden toprak, harita, yüzdelik ve yerleşim yeri ayrıntılarının konuşulmayacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Toprak ve garantiler en son konuşalacak. Şimdiden harita, yer ismi, yüzdelik konularının tartışılması oyununa sürüklenmek yanlıştır, bunu iki taraf da yapmamalıdır. Bu konudaki tahriklere de kapılmamak gerekir” dedi.

Bunun yıllardır var olan ve mutabık kalınan bir prensip olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Toprak tartışmaları oyununa gelmeyeceğiz. Bu yöndeki tahriklere kapılmayacağız. Toprak konusu en sondan bir önce, sırası gelince ele alınacak en sondan bir önce konuşulacak bir başlıktır. Bunu bugün de muhataplarımıza söyledik” dedi.

“Güvenlik ve garantilerin ele alınacağı 5’li konferans aşamasında gelinmeden önce, yeri gelmeden toprak, harita, yüzdelik ve yerleşim yeri adı konuşmayı reddediyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı Temmuz ayının ikinci liderler görüşmesinin ardından basına yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“29 Temmuz’daki görüşmede güvenlik, garantiler ve toprak başlıklarını genel prensipler çerçevesinde ve ana hatlarıyla ele alacağız. Bu toplantıda da yer adı ve harita konularında ayrıntıya girilmeyecek. Müzakerelere varılan mutabakatlar çerçevesinde makuliyet, akıl ve mantık sınırları içinde her iki tarafın meşru hak ve çıkarlarını gözeten dengeli bir anlaşma için devam ediyoruz”.

Cumhurbaşkanı Akıncı, bugünkü liderler görüşmesi dönüşünde Cumhurbaşkanlığı’nda yaptığı açıklamada, 12 Temmuz Salı günü ekonomi ve AB konularının ele alıncağını ve çalışma guruplarının eş başkanlarının da katılacağını söyledi.

Bütün başlıkları ayın 29’una kadar yapılacak 4 görüşmede tamamlamayı hedeflediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı şöyle dedi:

SIRADA AB ve EKONOMİ VAR

“Bugünkü görüşmemizde önceden varılan uzlaşma gereği özgürlükler, vatandaşlıklar konuları ile oy haklarının nasıl düzenleneceği üzerinde durduk. İyi bir atmosferde ve verimli bir şekilde görüşme yaptık.

12 Temmuz Salı yeni bir başlıkla, ‘Ekonomi ve AB’ başlığı ile bir görüşme yapacağız. Bu nedenle 12 Temmuz’daki görüşmemizde çalışma gruplarının eş başkanları da bizlerle eşlik edecek. Ekonomi ve AB başlıklarında da çok büyük sorunların olmadığını tahmin ediyoruz. Ancak var olan anlaşmazlıkların hangi boyutlarda olduğunu ve bu anlaşmazlıkları nasıl giderebileceğimizi Salı günü göreceğiz. Temmuz ayının 29’una kadar yapacağımız 4 görüşmede tüm başlıkları tamamlamayı hedefliyoruz”.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Varılan mutabakat gereği ve yıllardan beridir toprak başlığı günü gelince ele alınacak başlıklardan bir tanesidir. Bu başlığın sırası henüz gelmedi ve en sondan bir önce görüşülecektir. Bu konuda son derece hassasız. Altını çizmek isterim ki herhangi bir yer ismi, herhangi bir yüzdelik, herhangi bir haritayı yeri ve zamanı gelmeden tartışmayı reddediyoruz. Bunu elbette muhataplarımıza da söylüyoruz ve bugün yeri geldi yeniden bunu söyledik, gündem bu değildir. Gündem az önce belirttiğim konulardır. Yeri ve zamanı gelecek midir? Evet, gelecektir.Çünkü biz Kıbrıs sorununu bitirmek istiyoruz. Fakat bugün harita ve yüzelik tartışmanın günü değildir. Dolayısıyle daha şimdiden ‘burası verilmezse anlaşma olmaz’ deyip de bize toprağı tartıştırma oyunlarına gelecek değiliz” dedi.

DOĞRU ve DENGELİ ARGÜMAN DEĞİL

Bu gibi konularda Annan Planı’na referans yapıldığı zaman “Annan Planı’nda burası vardı, şimdi olmayacak mı?” şeklinde konuşulduğunu belirten Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı şöyle dedi:

“Annan Planı’nda pek çok başka şeyler de vardı, bu nedenle de Annan Planı kendi içinde dengeli bir bütündü. Annan Planı’nın bir tarafın işine geliyor diye bir kısmını çekip alarak Güzelyurt konusunda olduğu gibi, ‘Annan Planı’nda vardı bu olmazsa olmaz’ şeklinde bir argüman geliştirmek doğru ve dengeli bir argüman olmaz. Biz bu türden bir tartışmanın içine çekilmeyi arzu etmiyoruz ve bu yanlış buluyoruz. Yüzdelik ve yer ismi konularını içerecek bir toprak tartışması, garantörlerin de katılımıyla güvenlik ve garantiler başlıklarının ele alınacağı 5’li konferanstan hemen önce, ancak o gün yapılabilir, bugün günü değildir”.

29 TEMMUZ’DA DA YER ADI, HARİTA ve YÜZDELİK KONUŞULMAYACAK

Şu an sürdürdürdükleri yoğunlaştırılmış liderler müzakeresi kapsamında 29 Temmuz’da gerçekleştirecek görüşmede toprak, güvenlik ve garantiler konularının çok genel hatları ile bir beyin fırtınası niteliğinde ele alıncağını ifade eden Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Bu görüşmenin de yer adı, harita ve yüzdelik içermeyeceği peşinen anlaşılmıştır. Bu son derece önemlidir çünkü henüz daha bu konuları tartışmadan konuların spekülasyonlarının yapılması, kimilerinin elinde haritalarla köyleri gezme başlaması yanlış şeylerdir. Biz Kıbrıs sorununu çözmeye niyetli bir taraf olarak bu tutumumuzu doğru ve istikrarlı sürdürmek arzusundayız. Bunu her iki tarafın elbette makul ölçüler içerisinde lehine olacak şekilde -ki bir tarafın sürekli kazanıp diğer tarafın mağdur olacağı anlaşma zaten anlaşma olmaz, olamaz- makuliyet sınırları içerisinde, mantık ve akılcı bir çerçevede, iki tarafın da hak ve çıkarlarını gözeten dengeli bir anlaşmayı yapma hedefine bağlıyız. Bu çerçevede ve bundan önceki mutabakatlara da bağlı kalarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bundan önceki mutabakatlardan kastım da toprak ve garantiler konusunun en sonda konuşalacağıdır ve şimdiden harita, yer ismi, yüzdelik konularının tartışılması olayının içine sürüklenmek yanlıştır, bunu iki taraf da yapmamalıdır. Bu konudaki tahriklere de kapılmamak gerekir” dedi. (HaberKıbrıs.com)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.