kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5196
EURO
34,8916
STERLIN
40,7473
BITCOIN
$62.608
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
16°C
LONDRA
16°C
Parçalı bulutlu
Salı Hafif yağmur
17°C
Çarşamba Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Cuma parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C

BM: Türk tarafı BM personeline saldırdı, araçlarımıza zarar verildi

BM: Türk tarafı BM personeline saldırdı, araçlarımıza zarar verildi
18.08.2023
0
A+
A-

Birleşmiş Milletler Barış Gücü, bu sabah “Kıbrıs Türk tarafı personeli” tarafından, Pile’de BM Barış Gücü personeline ve araçlarına yönelik bir dizi saldırı gerçekleştirdiğini açıkladı.

Pile’de, Kıbrıs Türk tarafının Cuma sabahı başlattığı “yasadışı” yol çalışması, bölgede gerginliğe neden oldu.

“Tampon” bölgeyi de içine alan yol çalışmasını durdurmak için bölgeye giden BM askerleri, sivil giyinimli bir grup tarafından darp edildi, BM’ye ait araçlar traktörlerle çekildi.  BM, konuyla ilgili açıklama yaparak saldırıyı kınadı.

Öte yanda  BM Güvenlik Konseyi’nin üç daimi üyesi ülke ABD, İngiltere ve Fransa, Pile’de BM barış güçlerine yönelik saldırıyı en güçlü şekilde kınadı, Türk tarafına” yol çalışmasını derhal durdur” çağrısı yapıldı.

BM Barış Gücü Sözcüsü Aleem Siddique tarafından yapılan yazılı açıklamada, BM’ye mensup personele ve araçlara zarar verildiği, bu durumun kınandığı bildirildi. Türk tarafı bir süredir, Pile – Yiğitler yolunun “genişletilmesi” amacıyla bazı çalışmalar başlatmış, söz konusu çalışmalar BM tampon bölgesine sıçramıştı.

BM açıklamasında, “BM barış güçlerinin güvenliğine yönelik tehditler ve BM mülküne zarar verilmesi kabul edilemez ve uluslararası hukuka göre ciddi bir suç teşkil eder” denildi, hukuki süreç başlatılacağı bildirildi.

BM, Kıbrıs Türk tarafını, “BM tampon bölgesindeki yetkisine saygı duymaya, gerilimi daha da tırmandırabilecek her türlü eylemden kaçınmaya; ayrıca tüm personel ve iş araçlarını BM tampon bölgesinden derhal çekmeye” davet etti.

İngiltere, ABD ve Fransa’dan kınama

BM Güvenlik Konseyi’nin üç daimi üyesi ülke Pile’de BM barış güçlerine yönelik saldırıyı en güçlü şekilde kınadı.

İngiliz Yüksek Komiserliği, Fransız Büyükelçiliği ve Kıbrıs’taki ABD Büyükelçiliği, Kıbrıs Türk tarafının Pile’deki tampon bölgeye “yasadışı” yol çalışması başlatmasıyla ilgili “ciddi endişe” dile getirdi, türk tarafının BM personeline yönelik saldırılarını ise kınadı.

Yapılan yazılı açıklamada, “Kıbrıs Türk tarafı personelinin bu sabah BM Barış Gücü askerlerine yönelik saldırılarını ve BM araçlarına verdiği zararı kınıyoruz. BM Barış Gücü askerlerinin güvenliğine yönelik tehditler ve BM mülküne verilen zarar, uluslararası hukuka göre ciddi bir suç teşkil ediyor” denildi.

“Bu eylemler tamamen kabul edilemez ve BM’nin barışı koruma görevini yerine getirme kabiliyetini baltalıyor” ifadeleri kullanılan açıklamada, “BM’nin Kıbrıslı Türklerin bölgedeki kaygılarını gideren bir teklif sunmasına rağmen bu eylemlerin devam etmesi özellikle üzücüdür” vurgusu yapıldı.

Üç büyükelçilik, Kıbrıs Türk makamlarını yol çalışmasını derhal durdurmaya çağırdı.

“BM personelinin yüzüne yumruk vuruldu”

Cyprus Mail’in haberine göre olay, yol çalışmasını engellemeye çalışan bir BM barış gücü görevlisinin yüzüne yumruk atılmasıyla başladı.  Haberde, toplam 12 BM barış gücü askerinin şiddete maruz kaldığı, 3 askerin tedavi altına alındığı ifade edildi.

Aynın haberde, BM personeline saldıranların, “sivil giyimli Türk ordusu ve polisi” olduğu iddia edildi.  Yol çalışmasını durdurmak için yolu kapatan BM araçlarının, traktörlerle yoldan çekildiği bildirildi.

Sınır kaplıları kapatılabilir

Cyprus Mail haberine göre Pyla ve Arsos köyleri arasında BM barış güçlerinin saldırıya uğradığı tampon bölgedeki şiddet olayları, siyasi partilerin Türkiye’nin eylemlerine karşı vurmasıyla Cuma günü Kıbrıs’ta geniş çapta kınandı. Toplamda, 12 BM barış gücü, görünüşe göre Kıbrıs Türk ordusu ve polisi tarafından düz giysiler içinde tampon bölgedeki mevzilerinden “şiddetli bir şekilde” geri itildi. Disy olayı “tamamen kabul edilemez bir provokasyon ve statükonun açık bir ihlali” olarak nitelendirdi.
Parti, Ankara’nın hareketlerini şiddetle kınadı ve hükümeti “işgalci güce net bir mesaj göndermek için” uluslararası toplum aracılığıyla diplomatik çabalarını ilerletmeye çağırdı. Saldırıyı, Türkiye’nin “yeni bir statüko” yaratma konusundaki organize bir çabasının parçası olarak nitelendirdi. Parti, benzer olaylardan kaçınmanın tek yolunun Kıbrıs sorununa bir çözüm bulmak olduğunu da sözlerine ekledi.
Bu arada Edek, hükümetin diplomatik bir şekilde hareket etme kararını müjdeledi ve yine de “Türkiye’nin yalnızca bir maliyeti olan eylemleri anladığı” kanıtlandığını söyledi.
Edek, böyle olası bir eylem tarzının, kuzeydeki turizmle mücadele etmek ve ekonomisini sakatlamak için kontrol noktalarında “ciddi önlemler” almak olacağı sonucuna vardı. Üç barış gücü, olayın ardından hafif yaralanmalar nedeniyle tedavi edildi. Barış güçlerinin uyruğu henüz bilinmiyor, ancak Pyla bölgesi Slovak birliğinin sorumluluğu olan BM’nin “Sektör 4”ünde yer alıyor.
Ayrıca yola erişimi engelleyen BM araçları traktörlerle yoldan sürüklenirken, diğer araçlar yoldan sıkıştırıldı. Üç BM aracı şu anda şasilerinde hasar görmüş olarak yol kenarında sürülemez durumda.

Süreç nasıl gelişti?

Türk tarafı, Pile ile Yiğitler arasındaki yolun “genişletilmesine” ilişkin bir proje başlatıldığını, amacın, ”Pile köyüne İngiliz Egemen Üs Bölgeleri’ne muhtaç kalmaksızın geçiş yapılmasını sağlamak” olduğunu açıkladı.

Ancak Birleşmiş Milletler, söz konusu yolun “tampon bölgeden” geçtiğini, bunun izinsiz bir inşaat olduğunu açıklayıp, çalışmaların “endişeyle” yakından takip edildiğini duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı ise yazılı açıklamasında, Pile’de yaşayan Kıbrıslı Rumların hiçbir kontrolden geçmeden serbestçe güneye gidip gelebildiği ve İngiliz Egemen Üs Bölgeleri yetkilileri tarafından herhangi bir kısıtlayıcı uygulamaya tabi tutulmadıkları da ifade edildi.

BM Barış Gücü ile söz konusu yola ilişkin yapılan görüşmelerin sonuçsuz kaldığı belirtilen bakanlık açıklamasında, BM’den “yapıcı bir tutum” beklendiği belirtildi. Söz konusu açıklamaların ardından bugün, gerginlik yaşandı.

TC Dışişleri Bakanı, Fransız mevkidaşı ile ‘yolu’ görüşmüş

Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ile telefon görüşmesi yaptığı ve Pile-Yiğitler Yolu projesi hakkında bilgilendirme yapıldığı ifade edildi. TC Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan bilgilendirmede, görüşmenin Fransa Dışişleri Bakanı Colonna’nın talebi üzerine gerçekleştirildiği belirtildi.

Kaynak: Yenidüzen

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.