kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
EURO
STERLIN
BITCOIN
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

BM Kıbrıs’ta harekete geçti

BM Kıbrıs’ta harekete geçti
08.07.2018
0
A+
A-

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM), geçen yıl İsviçre’de başarısızlıkla sonuçlanan Kıbrıs konferansını kaldığı yerden devam ettirmek amacıyla harekete geçti.

Genel Sekreter Antonio Guterres’in Lefkoşa-Ankara-Atina üçgeninde nabız yoklamakla görevlendirdiği Kıbrıs özel temsilcisi Amerikalı diplomat Jane Holl Lute, bu ay sonunda Ada’ya gelecek. Lute’nin 20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekâtı törenlerinin ardından Kıbrıs’a gelmesi bekleniyor.

BM’nin Ada’daki en yüksek seviyedeki temsilcisi Elizabeth Spehar, özel danışman Jane Holl Lute’nin ziyareti öncesinde tarih belirlemek amacıyla önce Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, ardından KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüştü. Spehar, özel temsilcisi Lute’nin Kıbrıs’ta Türk ve Rum liderlerle görüşmesinin ardından garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’de temaslarda bulunacağını, ardından New York’a dönerek BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e rapor vereceğini söyledi.

‘ASKER VE GARANTÖRLÜK’TE ÇIKMAZ

Kıbrıs müzakereleri geçen yıl Temmuz ayında garantör ülkelerin de katılımıyla İsviçre’de başarısızlıkla sonuçlandı. Garantör ülkelerin dışişleri bakanları seviyesinde temsil edildiği uluslararası konferansta, Genel Sekreter Guterres kendi adını taşıyan bir çerçeve planı masaya koydu, ancak Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetiminin Türkiye’nin garantörlüğünün tamamen kaldırılması ısrarı nedeniyle sonuç alınamadı. Guterres çerçevesi adı verilen taslak planda en fazla tartışılan konu, Kıbrıs’ta 1963’ten bu yana devam eden ve Türkiye’ye müdahale hakkı veren garantörlük sistemi yerine yeni bir sistemin oluşturulması talebi oldu. Türkiye ve KKTC, adı veya içeriği değiştirilse bile, Türkiye’nin müdahale hakkı ve askeri varlığının devamını istedi. Rum ve Yunanlılar ise, karşı çıktı. (HÜRRİYET.COM)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.