kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
STERLIN
40,5683
BITCOIN
$63.845
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
14°C
LONDRA
14°C
Parçalı bulutlu
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
11°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C
Salı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
19°C

Çavuşoğlu: Kıbrıslı Türkler talep ettiği için adada asker kalacak

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlşüt Çavuşoğlu, “0 asker 0 garanti” söyleminin Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı için bir başlangıç noktası bile olmadığını belirtti.

Çavuşoğlu: Kıbrıslı Türkler talep ettiği için adada asker kalacak
04.07.2017
0
A+
A-

 

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlşüt Çavuşoğlu, “0 asker 0 garanti” söyleminin Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı için bir başlangıç noktası bile olmadığını belirterek, çözüm halinde Kıbrıslı Türkler talep ettiği için Türk askerinin adadaki varlığının, herhangi bir sona erme hükmü olmadan süreceğini söyledi.

Çavuşoğlu, Kıbrıs Rum tarafı ve Yunanistan’ın Kıbrıslı Türklerin güvenlik endişelerini sorgulayacağına bunu anlamaya çalışmaları gerektiğini ifade etti.

İsviçre’nin Crans Montana kasabasında Kıbrıs Konferansı’nın yapıldığı merkezden ayrılışında gazetecilere açıkama yapan Çavuşoğlu, Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının güvenlik ve garantişler konusunda sunduğu önerinin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin çizdiği çerçeve dahilinde olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, “Biz bundan sonra yapıcı çalışmalarımızı söyleyeceğiz. Başından kırmızı çizgimizi koyduk. Hayal bile olmayan 0 asker 0 garantiyi bir başlangıç noktası olarak kabul etmeyeceğimizi söyledik” dedi.

Çavuşoğlu, adadaki soruna çözüm bulunması için çok çaba sarf edildiğini belirterek “Artık olacaksa, olmayacaksa bir karar verilmeli” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, BM Genel Sekreteri Guterres’in gelebilirse ancak Perçembe günü Cranbs Montana’da olacağını ancak bunun da belli olmadığını söyledi. Çavuşoğlu, genel sekreterin boşuna gelmek istemeyeceğini ancak süreç başarısız olacak olsa dahi Guterres’in Crans Montana’da olması gerektiğini anlattı.

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis tarafından sarf edildiği iddia edilen, “Türkiye hizaya gelmedi” sözlerini “küstahça” bulan Çavuşoğlu, “Başlangıçta çerçevenin tamamen dışında olup uyarılarla hizaya gelenlerin ‘Türkiye hizaya gelsin’ demeleri saygısızlıktır. Bu söylemleri reddediyoruz” derken Türkiye ile KKTC heyetleri arasında uyum olduğunu ve emin bir şekilde süreci sürdürmeye çalıştıklarını belirterek “Bir noktaya varılıp varılmayacağını göreceğiz” dedi.

Diğer yandan Gazeteci Esra Aygın, Anastasiadis açıklama yaparken orada olduğunu ve “Türkiye hizaya gelsin” diye bir ifade kullanmadığını ifade etti. Aygın, Anastasiadis’in “Tüm tarafların Genel Sekreter’in çizdiği çerçeve dahilinde öneriler getirmesini umuyorum ki tekrar umut ışığı doğsun” dediğini iletti. (KIBRIS.COM)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.