kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5593
EURO
34,9449
STERLIN
40,5895
BITCOIN
$64.182
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı bulutlu
Perşembe Orta şiddetli yağmur
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C

Kuzey Kıbrıs’ta Felaket

Kuzey Kıbrıs’ta Felaket
16.07.2012
0
A+
A-

7Dün (Pazar, 15 Temmuz) Kuzey Kıbrıs’ın Değirmenlik bölgesinde, Girne dağlarının güneyindeki bin dönümlük dağlık arazi ve alandaki 3 bin ağaç yandı. Yangının başalama nedeni ile ilgili halen çalışmalarda bulunan bilirkişi, ekibinden bir açıklama gelmemesi ile birlikte, tam söndürülmemiş sigara izmariti veya bölgede bulunan taş ocaklarının çalışmalarında yaratılan patlamalar veya metal, cam gibi nesneler nedeni ile  yangının başalamiş olma ihtimali üzerinde duruluryor.

Soğutma çalışmalarnın devam ettiği bölgede, dün yangının yoğun olduğu dakikalarda bir çok vatandaş gönüllü olarak yardıma koştu. Askeri birliklerin ve ‹ngiliz üslerinden kalkan 2 helikopterin müdahalesinin yetersiz kalması ve Türkiye’den talep edilen helikopterin üç buçuk saat gecikmesine sıcak hava ve rüzgarda eklenince yangın kısa sürede ilerledi ve müdahelesi çok zor olan tepelik alana yayıldı.  Su tankeri bulunan vatandaşlardan da yardım talebinde bulunan hükümet yetkilileri yangının 1,5 kilometre uzunluğunda 600 metre genişliğindeki alanda etkili olduğunu ve Girne sıra dağlarının güney yamacını etkisi altına aldığını belirtti.

Yaşanan üzücü yangının ardından bugün Orman Dairesi yaptığı yazılı açıklamada, ülkenin yaz aylarındaki yüksek yangın riskini de göz önünde bulundurarak bir tedbir raporu bildirildi, buna göre

1- Her ne olursa olsun ateşyakmak kesinlikle yasaktır. Aynı şekilde bu yasa gereğidir de.

2- İkinci bir düzenlemeye kadar ateşli pikniğe açık yerlerde ateşyakmak yasaklanmıştır.

3- Yangın tehlikesi yüksek olan ormanlardaki yol güzergahları motorlu araç trafiğine kapatılmıştır bu yolların girişine konacak trafik işaretleriyle girişengellenecektir.

4- Ormana bitişik arazilerde devam eden inşaat, yol, tarla, bahçe vs.. gibi her türlü faaliyetlerde çalıştırılan araç, makina, kaynak ve kıvılcım çıkaran başka aletler kullanımına azami dikkat gösterilecek gerekirse faaliyetler ertelenecektir.

5- Orman sahalarında her türlü araç yarışları veya bu yarışlara yönelik antremanlar iptal edilmiştir.

6- Akaryakıt ile çalışan bahçe motorlarının yangına sebebiyet vermemesi için her türlü tedbir mal sahipleri tarafından alınacaktır.

7- Elektrik Kurumu elektrik hatlarını devamlı suretle kontrol edecek , yangına neden olabilecek ağaç dallarına değen hatlar temizlenecek meydana gelen arızalara anında müdahale edilecektir.

8- Kara yollarının, orman ve köy yollarında seyahat eden araç sürücülerinin kesinlikle yollara sigara izmariti ve sönmemişkibrit atmaları yasaktır.

9- Hasat da kullanılan araç ve gereçlerin yangın tehlikesine karşı egzozlarının iyi ve çalışır durumda olmaları sağlanmalarıdır. Bu aynı şekilde yasa gereğidir.”

Tedbirlerin alınması hususunda ilgili tüm kurum, kuruluşve vatandaşların birlikte çalışarak iyi bir yangın koruma ve yangınlarla mücadele organizasyonu oluşturmasının büyük önem arz ettiğini kaydeden Orman Dairesi Müdürlüğü ayni zamanda her hangi bir yangın görüldüğü anda derhal ALO 177 ve 199’un aranması ve yangının rapor edilmesi gerektiğininde altını çizdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.