kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4938
EURO
34,7574
STERLIN
40,5501
BITCOIN
$63.518
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı bulutlu
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
10°C
Pazar Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C

TV lisansları suç olmaktan çıksın!

Tv lisansının ödenmemesinin kriminal suç sayılmaması önerildi.

TV lisansları suç olmaktan çıksın!
14.03.2014
0
A+
A-

 

Görevliler mobil araçlarla adres kayıt sisteminden yola çıkarak evlerde lisans bulunup bulunmadığını belirliyorlar.

Görevliler mobil araçlarla adres kayıt sisteminden yola çıkarak evlerde lisans bulunup bulunmadığını belirliyorlar.

İngiliz Parlamentosu’nda 100’den fazla milletvekili, TV lisanslarının ödememenin kriminal suç olarak değerlendirilmemesi yönünde yasal

Görevliler mobil araçlarla adres kayıt sisteminden yola çıkarak evlerde lisans bulunup bulunmadığını belirliyorlar.

düzenlemeye gidilmesi için hükümete çağrıda bulundu.

Adli sicil kayıtlarının yaklaşık yüzde 10’unun, TV lisanslarından kaynaklandığına işaret eden Decriminalising TV licence fee evasionmilletvekillerinin çağrısına olumlu yanıt veren hükümetin bu konuda girişimlere başladığı belirtilirken, gelirlerinin önemli bir bölümünü bu yolla elde eden BBC, düzenlemeye karşı çıkıyor. Sivil toplum örgütleri ise, cezalandırılanların aldıkları mahkumiyetlerin adli sicillerine (criminal record) işlenmemesi yönündeki düzenlemenin bir an önce çıkarılmasını istiyor.

Tartışmaları değerlendiren Adalet Bakanı Chris Grayling çağrıları ciddiyetle ele aldıkların belirtirken, soruşturmaların özellikle mahkemeler üzerinde yoğun bir baskı oluşturduğunu da kaydetti.

2013 yılında ülke genelinde 180 binden fazla kişi lisanslarını ödemedikleri gerekçesi ile soruşturulurken, mahkemelere çıkarılan 155 bin kişi mahküm edildi.

Söz konusu lisanların yıllık ücretleri renkli televizyonlar için £145.50, siyah-beyaz televizyonlar için £49.

Sivil toplum örgütleri, istatistiklere göre yargılananların üçte ikisinin kadınlar olduğu dikkat çekerken, kadınların evde  daha çok zaman geçirdikleri için bu tür davalarda muhatap olmalarının haksızlık olduğunu savunuyor.

 

GELİRLERLE BBC FİNANSE EDİLİYOR

İngiltere’de devlet televizyonu BBC’nin radyo-TV yayınlarının finanse edilmesi için hane başına her yıl £145.50 TV lisans harcı tahsil ediyor. 1946 yılından beridir uygulamada olan harçların tahsilini TV Licensing Authority isimli kurum takip ediyor. Mobil araçlarla adres kayıt sisteminden yola çıkarak evlerde lisans bulunup bulunmadığını tespit eden kuruma bağlı görevliler, lisanssız olduklarını belirledikleri hanelere önce uyarı mektupları yolluyor. Lisans harcının ödenmemesi halinde yasal yollara başvuran kurumun şikayet ettiği kişiler  £1,000 para cezasına çarptırılabiliyorlar. Adli sicile işleyen cezanın yanısıra para cezasının ödenmemesi halinde hapis cezası verilebiliyor. Son beş yıl içerisinde para cezasını ödemedikleri gerekçesi ile cezaevine konulan kişilerin sayısı ise 75 dolayında.

Hükümete baskı yapan parlamenterler,  ekonomik krizin derinleştiği ve işsizliğin arttığı son yıllarda TV lisanslarını ödemedikleri için cezalandırılanların sayısının, önceki yıllara oranla yüzde 20 oranında arttığına işaret ediyor. Bu tür soruşturmalardan dolayı vatandaşların adli sicillerinin bozulmasının haksızlık olduğunu savunan milletvekilleri ve örgütler, hırsızlık ve gasp gibi kriminal olaylarda mahküm edilen kişi sayısının çok daha düşük olduğunu belirtiyor.

75’ten büyük yaşlılar için ücretsiz, görme engelliler için ise yarı fiyat uygulamasının geçerli olduğu TV license ücretlerinden son bir yılda elde edilen gelir £3.6 milyarın üzerinde.

Toplumumuzun yoğun yaşadığı Enfield’de ise her yıl 3 bin dolayında kişi, lisanslarını ödemedikleri için soruşturmaya tabi tutulurken, Haringey’de bu rakam 2 bine ulaşıyor.

 

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.