kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
STERLIN
40,5683
BITCOIN
$62.974
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
9°C
LONDRA
9°C
Orta şiddetli yağmur
Pazar Orta şiddetli yağmur
15°C
Pazartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
19°C
Çarşamba parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C

Birleşik Krallık’ta ordu, sivil denetime tabi

Silahlı Kuvvetlerin başkomutanı monarşinin başında bulunan Kraliçe 2. Elizabeth.

Birleşik Krallık’ta ordu, sivil denetime tabi
03.08.2016
0
A+
A-

th

 

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’dan oluşan ada devleti Birleşik Krallık’ta silahlı kuvvetlerin çekirdeğini tarihsel olarak deniz kuvvetleri oluşturuyor. Ülke aynı zamanda 1918’de dünyanın ilk hava kuvvetlerini kurmuş olmakla da övünüyor.

Silahlı Kuvvetlerin başkomutanı monarşinin başında bulunan Kraliçe 2. Elizabeth. Askerler, kraliçeye ve monarşiye sadakat yeminiyle göreve başlıyor. Ancak ordu anayasal teamüle göre fiilen başbakana ve savunma bakanına bağlı. Ülkede savaş veya kritik savunma politikası kararları bakanlar kurulu ve başbakan tarafından alınıyor.

Deniz ve hava kuvvetlerinin personel sayılarının yaklaşık 30’ar bin, kara kuvvetlerinin ise 90 bin civarında olduğu Birleşik Krallık’ta, üç kuvveti çatısı altında toplayan silahlı kuvvetler savunma bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteriyor.

Silahlı kuvvetlerin profesyonel yönetimi, üç kuvvet komutanının da üstünde yer alan Savunma Kurmay Başkanının uhdesinde bulunuyor. Her üç kuvvet komutanlığı içinden de atanabilen Savunma Kurmay Başkanı aynı zamanda savunma bakanının askeri danışmanlığını yapıyor.

141473571DK002_SOLDIERS_FRO

Ülkenin savunma politikaları ve silahlı kuvvetlerin çeşitli yönleriyle idaresi, savunma bakanlığı bünyesindeki Savunma Konseyi, Kurmay Başkanlar Konseyi, Donanma Kurulu, Kara Kuvvetleri Kurulu ve Hava Kuvvetleri Kurulu gibi organlar tarafından yürütülüyor. Savunma bakanı, bir kısmı sivil ve asker kişilerden teşekkül eden bütün bu heyetlere başkanlık ediyor.

Birleşik Krallık’ta jandarma veya muadili niteliğinde bir kuvvet bulunmuyor.

Zorunlu askerlik uygulamasının bulunmadığı Birleşik Krallık’ta subaylık kariyerine 18 yaşından itibaren girilebiliyor. Adaylardan orta öğretim sürecinde tamamlanan GCSE testinden İngilizce ve matematik ile bir fen dalı veya yabancı dil alanlarında belirlenen asgari puanı alması ve belirli sağlık kriterlerini karşılaması bekleniyor. Subaylık kariyerine 29 yaşına kadar girilebilen ülkede, üniversite mezunları diğer adaylardan beklenen bazı sınav derecelerinden muaf olabiliyor.

Kuvvet komutanlıkları bünyesindeki okul ve kurslarda askeri ve ordunun ihtiyaç duyduğu teknik alanlarda personel yetiştirilen ülkede, ayrıca çatısı altında lise düzeyinden kurmay düzeyine kadar eğitim verilen çok sayıda alt okulu barındıran Birleşik Krallık Savunma Akademisi bulunuyor.

Savunma bakanlığının sivil kadrolarına da lisans üstü düzeyde eğitim veren Savunma Akademisinin bünyesinde Kraliyet Savunma Çalışmaları Koleji, Birleşik Kuvvetler Komuta ve Kurmay Koleji, Shrivenham Liderlik Merkezi, Silahlı Kuvvetler Din Adamları Merkezi, Nükleer Departman, Teknoloji Okulu, Eğitim Destek Savunma Merkezi, İş Becerileri Koleji gibi alt okullar yer alıyor.  Savunma Akademisi ülkedeki bazı üniversitelerle işbirliği halinde hizmet veriyor. (aa)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.