kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
STERLIN
40,5683
BITCOIN
$63.375
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
9°C
LONDRA
9°C
Orta şiddetli yağmur
Pazar Orta şiddetli yağmur
15°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Salı Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
19°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

Afgan ateiste İngiltere’den iltica hakkı

Afgan ateiste İngiltere’den iltica hakkı
19.01.2014
0
A+
A-

home office web

Ateist olduğunu belirten bir Afganistan vatandaşının İngiltere’ye iltica başvurusu kabul edildi.

16 yaşındayken ailesinin içinde yer aldığı bir anlaşmazlık sonucu İngiltere’ye kaçtığı 2007’den beri bu ülkede bulunan sığınmacıya 2013’e kadar kalma hakkı verilmişti. Avukatları, bir Müslüman olarak yetiştirilen gencin İngiltere’de kaldığı süre içinde ateizmi benimsediğini ileri sürdü. Afganistan’a geri gönderilmesi halinde zulme uğrayabileceği, hatta idama mahkûm edilebileceği iddiası kabul edilen gencin, ateist olduğu için sığınma hakkı tanınan ilk kişi olduğu sanılıyor.

1951 TARIHLI BM SOZLESMESI

Kent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden hukukçular iddialarını, mültecilerin durumunu tarif eden 1951 tarihli Birleşmiş Milletler sözleşmesine dayandırdı. Bu sözleşme kişilerin ırk, din, milliyet, belirli bir sosyal veya siyasi gruba üyelik gibi nedenlerle zulme uğramasının engellenmesini öngörüyor. Avukatlar, gencin din konusundaki görüşlerini saklamaması halinde, Afganistan’da yürürlükte olan şeriat hukukuna göre, ‘mürtet’ (dinden dönmüş) sayılarak ölüme mahkûm edilebileceğinin altını çizdi. Afganistan’da günlük yaşam ve kültür İslam kurallarına dayalı olduğundan, bir kişinin esas görüşlerini gizlemesinin neredeyse imkansız olacağı buna eklendi.

Avukatlar ekibinde yer alan hukuk fakültesi 2. sınıf öğrencisi Claire Splawn, “Bir ateistin, herhangi bir dine üye kişiye yapıldığı gibi, inancı nedeniyle zulme uğramaktan korunması gerektiğini ileri sürdük.” diyor. Dava vekili Sheona York, bu kararla birlikte dini inanca sahip olmamanın da düşünülmüş ve ciddi şekilde karar verilmiş felsefi bir tavır olduğunun kabul edildiğini söylüyor.                              İngiltere Hümanist Birliği, bu davanın din dışı inancın temel alınması itibariyle bir ilk oluşturduğunu belirtiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.