kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
STERLIN
40,5832
BITCOIN
$64.066
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
18°C
LONDRA
18°C
Hafif yağmur
Pazartesi Orta şiddetli yağmur
17°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Çarşamba Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C
Perşembe açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C

Türkiye, İngiltere’nin AB referandumunu etkiler mi?

İngiltere halkı Avrupa Birliği (AB) üyeliği konusunda oy vermek için 23 Haziran tarihinde sandık başına gidiyor.

Türkiye, İngiltere’nin AB referandumunu etkiler mi?
27.04.2016
0
A+
A-

160418112056_brexit_index_624x415_istock_nocredit

İngiltere halkı Avrupa Birliği (AB) üyeliği konusunda oy vermek için 23 Haziran tarihinde sandık başına gidiyor.

İngiltere’de AB üyeliğinden çıkmak isteyenler ve AB içinde kalmak isteyenler arasında şiddetli bir tartışma yaşanıyor.

İngiltere’nin AB referandum tartışmalarında Türkiye ile altı Balkan ülkesinin üyelik süreci de önem taşıyan meseleler arasında.

AB’yi terk etmek isteyen kamp, AB genişlemesinin sürmesinin İngiliz kamu hizmetlerine “ciddi ve doğrudan bir tehdit” oluşturacağını iddia ediyor.

Türkiye, Sırbistan, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Karadağ, Kosova ve Makedonya’nın AB hayali İngiltere’nin AB referandumunu nasıl etkiler?

İngiltere’de AB destekçileri ve karşıtlarının genişleme üzerine iddiaları şöyle:

AB’DAN ÇIKMAK İSTEYENLER

AB’nin genişleme süreci İngiltere’de üyelikten çıkmak isteyenlerin kampanyalarının kilit argümanlarından biri.

Bu kampa göre AB üyeliği İngiltere’nin ülkeye kimin gireceğini kontrol edemeyeceği anlamına geliyor.

AB karşıtları ayrıca İngiltere’nin Türkiye ve diğer ülkelerin AB üyeliğine hazırlık sürecinde masraflarını da karşılama taahhüdünü vermek zorunda kalacağını savunuyor.

Bu gruba göre 7 ülkenin toplam nüfusu yani 88 milyon kişi mevcut kurallar çerçevesinde İngiltere’de yaşama ve çalışma hakkına sahip olabilecek ve İngiliz halkının bu konuda fikri bile sorulmayabilir.

AB’yi terk etme kampanyalarının öncülerinden Adalet Bakanı Michael Gove ve Çalışma Bakanı Iain Duncan Smith, genişleme sürecinin zaten zor durumda olan kamu hizmetlerine “ölçülemez bir baskı” uygulayacağını savunuyor.

Buna örnek olarak Polonya’yı gösteren AB karşıtları, Polonya 2004 yılında AB üyesi olduktan sonra geçiş dönemi kontrollerinin yapılmadığını ve AB içi göçün ülkedeki göçmenleri 300 bin kişinin üzerine çıkardığını hatırlatıyor.

AB üyeliğini destekleyen İçişleri Bakanı Theresa May bile “yoksul nüfusa sahip organize suçlar, yolsuzluk ve terörizm nedeniyle ciddi sorunları olan ülkelerin” genişleme sürecinin tekrar düşünülmesi gerektiğini ima etmişti.

160218110500_brexit_640x360_thinkstock

AB ÜYELİĞİ DESTEKÇİLERİ

Göreve gelen İngiliz hükümetleri eğer AB kriterlerini yerine getirirse Türkiye’nin üyeliğine prensipte destek veriyor. Bu görüş, İngiltere Başbakanı David Cameron tarafından da göreve geldikten sonra birkaç kez dile getirildi.

Ancak son aylarda bu konudaki iklim biraz değişti.

İngiliz bakanları müstakbel AB üyeleri hakkında İngiltere’nin veto hakkı bulunduğunu anımsatıyor ve Türkiye ile diğer ülkelerin üyeliğinin aceleye getirilmemesi gerektiğini savunuyor.

Geçen hafta İngiltere Maliye Bakanı George Osbourne Türkiye’nin üyeliğinin “yakın zamanda masada olmadığını” söyleyerek İngiltere’nin büyüklük ve refah düzeyi uygun olmayan ülkelere serbest dolaşım hakkı vermeyeceğini açıklamıştı.

AB destekçileri ayrıca eğer İngiltere AB’den çıkmaya karar verirse bu konuda hiçbir söz hakkı bulunmayacağını ve AB’nin dışında olan ama Avrupa Ekonomik Bölgesi içinde bulunan Norveç ile olduğu gibi serbest dolaşım haklarına ilişkin kurallara uymak zorunda kalabileceğine de dikkat çekiyorlar. (BBC Türkçe)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.