kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
STERLIN
40,5832
BITCOIN
$64.464
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
18°C
LONDRA
18°C
Orta şiddetli yağmur
Pazartesi Orta şiddetli yağmur
17°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Çarşamba Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C
Perşembe açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C

İngiltere’de asistan doktorlar yeniden greve gitti

İngiltere’de asistan doktorlar yeniden greve gitti
27.04.2016
0
A+
A-

junior-doctors-strike

İngiliz Ulusal Sağlık Sisteminin (NHS) yaklaşık 70 yıllık tarihinde ilk defa neredeyse bütünüyle greve gidildi. Acil, doğum ve yoğun bakım servislerinde çalışanlar da olmak üzere tüm stajyer doktorlar hükümetin dayattığı ekstra çalışma saatlerine ve ücret adaletsizliğine karşı 26 Nisan Salı günü 07.00-16.00 saatleri arasında iş bıraktı.
1948’de kurulmuş olan Ulusal Sağlık Sistemi (National Health System) yurttaşların vergileri ile fonlanıyor ve herkese her türlü tıbbi bakımı parasız olarak sağlıyor. Hükümetin neoliberal politikaların uzantısı olarak Ulusal Sağlık Sistemini özelleştirme girişimi kitlesel bir muhalefet ile karşılaştı. Bu nedenle araştırmalara göre halkın %65’i stajyer doktorların grevine destek veriyor. İngiliz BBC televizyonu hükümet kaynaklarının stajyer doktorlara ait İngiliz Tıp Birliği’nin maksadının hükümeti devirmek olduğu ve yeni nesil doktorları radikalleştirdiği yönünde iddialar ortaya attığını rapor etti. Grevdeki doktorlar bu iddiaları reddediyor: “Bizim derdimiz sokağa inip hükümeti devirmek, iktidarı ele geçirip tüm gücü kendimizde toplamak değil. İngiltere Tıp Birliği doktorları hastanelerin nasıl çalıştığını biliyor. Bu mesleğin en ön safında doktorlar var. Ve sistemin nasıl işlediğini neyin işe yarayacağını yine doktorlar biliyor. Jeremy Hunt hiç bir zaman bu sektörün in safında yer almadı, hastanede çalışmadı ve hastanelerin nasıl idare edildiğine dair hiçbir fikri yok. Sağlık sisteminde yapılması planlanan değişiklilerden biri de hükümetin stajyer doktorların çalışma saatlerini yükseltme planı. Doktorlar bu uygulamanın pratikte sağlık hizmetinin kalitesini düşüreceğini savunuyor. İngiltere’de 55 bin civarında stajyer doktor çalışıyor ki bu toplam tıbbi personelin üçte birini oluşturuyor. Doktorlar ‘Yorgun doktorlar hata yapar’ şiarıyla fazla mesai dayatmasına karşı direnmenin tek yol olarak karşılarına çıktığını vurguluyorlar. Sağlık Bakanı Jeremy Hunt ise grevin hastaları zor durumda bıraktığını savunarak stajyer doktorları suçlamaya devam ediyor. 26 Nisan tarihli grev stajyer doktorların bu senenin başından beri gerçekleştirdikleri beşinci grev. Diğerlerinde acil servisler grevden etkilenmemişti ancak beşinci grev acil servisleri de kapsadı. Acil servislerin bu son grevden etkilenmiş olması üzerine bazı araştırma şirketleri halkın stajyer doktorlara verdiği desteğin düşebileceğini iddia etse de hükümetin sağlık sisteminin bütününü etkileyecek neoliberal uygulamaları genel bir hoşnutsuzluk yaratmış durumda. Hükümetin dayattığı anlaşmaya göre stajyer doktorların maaşları yükselecek ancak doktorların yaptıkları fazla mesai ek ücrete tabi olmayacak. Özetle haftalık çalışma süresi ek mesai ücreti olmaksızın arttırılmış olacak. Doktorlar zaten haftada 7 gün çalıştıklarını ve yeni düzenlemenin sağlık hizmetinin kalitesini düşüreceğini ifade ediyorlar. Bu nedenle grev zincirinde öne çıkan sloganlardan biri ‘Yorgun doktorlar hata yapar’ oldu. 27 Nisan Çarşamba günü de devam eden greve İngiltere İşçi Partisi lideri Jeremby Corbyn de katıldı, Jeremy Hunt yaptığı açıklamada grevi talihsiz bir durum olarak nitelendirdi. İngiltere’de yapılan son anketlere göre halkın stajyer doktorların grevine verdiği destek yüzde 57’lerde. Bu oran geçtiğimiz ay yüzde 65’ti.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.