kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,2747
EURO
34,7012
STERLIN
40,5854
BITCOIN
$57.353
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cuma Hafif yağmur
17°C
Cumartesi Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
19°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C

Times: 22 bin IŞİD militanının bilgileri sızdırıldı

İngiliz Times gazetesi, IŞİD’in küresel düzeyde savaşçı toplama programına yönelik çok gizli belgelerin sızdırıldığını yazdı.

Times: 22 bin IŞİD militanının bilgileri sızdırıldı
10.03.2016
0
A+
A-

ISID

İngiliz Times gazetesi, IŞİD’in küresel düzeyde savaşçı toplama programına yönelik çok gizli belgelerin sızdırıldığını yazdı.

Times, manşetinden duyurduğu haberde, Sky News televizyonuna sızdırılan 1736 belgede belgelerde 22 bin cihatçıya dair bilgilerin olduğunu bildirdi.

Gazete adları, adresleri ve aile bilgileri de bulunan militanlar arasında 50’den fazla ülkenin yanı sıra İngiltere vatandaşlarının da olduğunu aktardı.

Belgelerin BBC‘nin ulaştığı bölümünde bir Türk vatandaşının da bulunduğu görülüyor. BBC toplam sayısı 22 bin olduğu belirtilen belgeler arasından 122 militana dair bilgilere ulaştı.

122 kişinin 24’ünün Tunuslu, 18’inin Libyalı ve 13’ünün de Cezayirli olduğu görülüyor. Sky News, belgeleri IŞİD’e geçen ve kendisini “Ebu Hamid” olarak adlandıran eski bir Özgür Suriye Ordusu askerinin sızdırdığını duyurdu.

“Ebu Hamid”, daha sonra IŞİD’den ayrılmasına gerekçe olarak, “örgütün eski Baas partili askerlerce ele geçirilmesini ve artık İslami kurallara uymamasını” gösterdi.

Sky News ekibinin “Türkiye’de gizli bir yerde” buluştuğu eski militan IŞİD’in Rakka’dan Suriye’nin orta kesimindeki çöllük alanlara çekilmeye hazırlandığını ve daha sonra da örgütün doğduğu Irak’a yöneleceğini iddia etti.

Eski IŞİD militanı ayrıca örgütün, ılımlı Suriyeli muhalilfere karşı Kürt YPG güçleri ve Suriye ordusu ile birlikte hareket ettiğini öne sürdü.

Times gazetesi ise belgelerin sızdırılmasını, “IŞİD açısından büyük bir darbe” olarak nitelendirdi.

Gazete, İngiliz güvenlik ve istihbarat birimlerinin kendilerine de iletilen belgeleri incelediğini kaydetti.

İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May

İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May

İNGİLTERE İÇİŞLERİ BAKANI: BELGELERİ GÖRDÜM

ise bugün konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Spesifik ulusal güvenlik konularında yorum yapmıyorum. Ancak belgeleri gördüm”

Theresa May sözlerini şöyle sürdürdü:

“DAEŞ ülkemiz için büyük bir tehdit unsuru. Geçen yıl Avrupa’da düzenlenen saldırıları gördük. O yüzden bu saldırıları önlemek için birlikte çalışmamız çok önemli.”

23 SORULUK ANKET

Sızdırılan belgeler, IŞİD’in militan toplamak için bir insan kaynakları merkezi oluşturduğunu gösteriyor.

Örgüte katılmak isteyen militanlar için hazırlanan başvuru formunda 23 soru var.

Militanlara sorulan sorular arasında adları, doğum tarihleri, hangi ülke vatandaşı oldukları, doğdukları yer, hatta kan grupları da var.

IŞİD militanlara ayrıca intihar eylemcisi olmak isteyip istemediklerini, daha önce herhangi bir “cihat tecrübesi” olup olmadıklarını da soruyor.

Amerikalı yetkililer daha önce IŞİD’in militan sayısının “19 bin ile 25 bin arasında olduğu” tahmininde bulunmuştu.

Bu sayı bir ara 35 bine ulaşmıştı.

Irak güçleri, ülkede IŞİD’e kaybettikleri toprakların yüzde 40’ını geri aldı.

Suriye’de de Kürt YPG güçleri, IŞİD’in ülkedeki kalesi Rakka’ya yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunuyor. (BBC Türkçe)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.