kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
STERLIN
40,5832
BITCOIN
$63.722
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
18°C
LONDRA
18°C
Hafif yağmur
Pazartesi Orta şiddetli yağmur
17°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Çarşamba Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C
Perşembe açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C

Assagne, BM’ye teşekkür etti

WikiLeaks’in kurucusu Julian Assagne, yaptığı başvurunun BM tarafından kabul edilmesini, Londra’nın Ekvador Büyükelçiliği’nde yaptığı ve destekçileri ile çok sayıda medya mensubunun katıldığı kutlama şeklinde geçen bir basın toplantısıyla duyurdu.

Assagne, BM’ye teşekkür etti
06.02.2016
0
A+
A-

 

JULIAN-1

 

WikiLeaks’in kurucusu Julian Assagne, yaptığı başvurunun BM tarafından kabul edilmesini, Londra’nın Ekvador Büyükelçiliği’nde yaptığı ve destekçileri ile çok sayıda medya mensubunun katıldığı kutlama şeklinde geçen bir basın toplantısıyla duyurdu. BM’deki kararın kendisine ulaşmasıyla artık özgür olarak her yere gitmesi gerektiğini belirten Julian Assagne, kendisini 2012 yılından beri Ekvador Büyükelçiliği’nde gözetim altında tutan İngiltere Hükümetine de seslendi. BM’in Keyfi Gözaltılar Çalışma Grubu tarafından haklılığının tescillendiğini belirten WikiLeakes’in kurucusu seyahat özgürlüğünün verilmesi gerektiğini söyledi.

ASSAGNE’NİN BALKON KONUŞMASI

Ekvador’un Londra Büyükelçiliğinin balkonundan basına açıklama yapan Assange, BM çalışma grubunun kendisi lehinde verdiği kararı “tarihi” diye nitelendirerek, “Bu inkar edilemez bir zafer. Sadece benim, ailem, çocuklarım için değil, BM sisteminin bağımsızlığı için de bir zafer” diye konuştu.

BM‘ye ve karara imza atanlara teşekkür eden Assange, “Bu uluslararası insan hukuku çatısı altında alınmış, İngiltere‘yi, İsveç‘i ve ABD‘yi bağlayan bir karar. BM geçen gece bir açıklama yaparak kararın yasal olarak bağlayıcı olduğunu dile getirdi” ifadelerini kullandı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond’ın kararla ilgili sözlerini de değerlendiren Assange, “Hammond birey olarak bence çok hoş biri ama bu yorumlarının laftan ibaret olduğunu anlamalı. Gerçek şu ki İngiltere ve İsveç 16 aylık bir sürece taraf olmayı kabul etti. Süreç içinde ifade verdim. İngiltere süreç içinde bunlara yanıt verdi. İsveç de yanıt verdi. Resmi olarak, sürecin tarafları olarak kaybettiler. İngiltere ve İsveç kaybettiler, hem de en üst düzeyde kaybettiler” diye konuştu.

İngiltere ve İsveç“e kararın 2 hafta önce tebliğ edildiğini ve bu süre içinde itiraz şansları olduğunu anlatan Assange, “Bu süre bugün bitti. Kararın temyizi artık mümkün değil. Niye temyiz etmediler? Çünkü kaybedeceklerini biliyorlar. Çünkü haklı gerekçeleri yok” dedi.

İngiltere‘de 5 buçuk yıldır, hiçbir suç isnadı olmaksızın alıkonulduğunu belirten Assange, şöyle devam etti:

“20 yıldan beri savaş suçlarını, hükümetlerin işlediği suçları ifşa ediyorum. Başıma gelen şey o nedenle beni şaşırtmış değil, işimin parçası. Bu süreç beni sertleştirdi, katılaştırdı. Dayanabiliyorum. Bununla birlikte, İngiltereİsveç veya ABD hükümeti hangi hakla çocuklarımı 5 buçuk yıldır babalarından mahrum bıraktı? Bu, hiç unutamayacağım bir sonuç. Çocuklarım olan bitenin tarafı değil. Ne siyasetin içindeler ne de hükümetlerden hesap soruyorlar. Sadece çocuk onlar. Babalarını geri alma zamanı geldi ve bu öyle veya böyle gerçekleşecek.”

3 YILDAN FAZLADIR BİR ODADA YAŞIYOR

Londra polisi, Ekvador Büyükelçiliği önündeki nöbetine ekim ayında son vermişti. 19 Haziran 2012’de İngiltere‘deyken, hakkındaki İsveç‘e iade kararının ardından Ekvador Büyükelçiliğine sığınan Assange, üç yıldan fazla süredir diplomatik misyonun bir odasında yaşıyor.

Sağlığından kimi zaman endişe edilen Assange’ın büyükelçilik binasından çıkması halinde şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanması ve İsveç‘e iade edilmesi bekleniyor.

İngiliz mahkemesi 2012 yılında, 44 yaşındaki Avustralya vatandaşı Assange’ın, iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç‘e iadesine karar vermişti. Julian Assangeİsveç‘e iade edilirseABD‘ye gönderilmekten korktuğu için Ekvador’un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

Ekvador, çok sayıda ABD Dışişleri Bakanlığı yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Assange’ın siyasi iltica talebini kabul etmişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.