kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3423
EURO
35,1164
STERLIN
41,0271
BITCOIN
$70.700
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

Dev İngiliz şirketlerinden vergi ödememe yöntemleri

Geçtiğimiz hafta BBC 2’de yayınlanan Britain’s Trillion Pound Paradise – Inside Cayman (Britanya’nın Trilyonluk Sterlinlik Cenneti-Cayman Adaları) Britanya’da faaliyet gösteren trilyonluk kurumsal şirketlerin, Cayman Adaları’ndaki kurdukları şirketleri mercek altına aldı.

Dev İngiliz şirketlerinden vergi ödememe yöntemleri
06.02.2016
0
A+
A-

 

Enver Kannur.

Enver Kannur.

 

Yasemin Bakan

Geçtiğimiz hafta BBC 2’de yayınlanan Britain’s Trillion Pound Paradise – Inside Cayman (Britanya’nın Trilyonluk Sterlinlik Cenneti-Cayman Adaları) Britanya’da faaliyet gösteren trilyonluk kurumsal şirketlerin, Cayman Adaları’ndaki kurdukları şirketleri mercek altına aldı. Vergi ödeme sistemi olmayan adada, şirket kuranlar arasında Tesco, Barclays gibi İngiltere’nin bilinen şirketleri bulunuyor.

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, dünya devi Google ile Britanya’ya yalnızca £130 milyon vergi ödemesi için anlaşma sağlamasının üzerinden çok geçmedi. Google’ın diğer AB ülkelerinde Britanya’ya oranla daha fazla vergi ödeyeceğinin ortaya çıkması ülkede tepkiye neden olurken, Tesco, Barclays gibi onlarca İngiliz dev firma vergiden kaçmak için Cayman Island’ta şirket kurmuştu bile.

Ugland House-Cayman Adaları.

Ugland House-Cayman Adaları.

1 PENNY VERGİ ÖDEMİYORLAR

Karayip Denizi’nde yer alan Cayman Adaları, Küba’nın güneyinde, Jamaika’nın kuzey batısında yer alıyor. Adadaki Ugland House’a kayıtlı 20 bin şirket bulunuyor. Tesco süpermarket devinin Cayman Island’ta kurulu şirketi var. Ancak adada Tesco süpermarketin mağazası yok. Yada Barclays bankasının herhangi bir şubesi adada yok. Ancak Barclays’in Cayman Island’ta yüksek miktarda finansının döndüğü bir şirketi var. Bu şirketler vergi cenneti Cayman Island’da bir penny dahi vergi ödemiyor! BBC’de yayınlanan programdan edinilen bilgiye göre, şirketler Britanya’daki gelirlerini Cayman Island’daki adadaki şirketlerine aktarıyor, böylelikle Britanya’daki vergiden kaçıyor. Cayman Island’da da vergi ödemiyor.

ADADA 1.5 TRİLYONLUK FİNANS ENDÜSTRİSİ

Cayman Adaları, ekonomisini dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen paralarla yarattığı finans endüstrisine borçlu. 1.5 trilyon sterlinlik finans endüstrisinin adada yaşayan halka bir faydası olmadığını programa çıkan bir aileden anlıyoruz. Aile mortgage’ini ödeyemediği için evinden atılmak üzere. Trilyonluk endüstri ile adada yaşayan fakir halkın bağlantısının olmadığı programda gözler önüne serildi.

UK VAT Online

ISLAND OF WIGHT, ISLAND OF MAN KONTROL ALTINDA

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Accounting Direct Plus direktörü Mali Müşavir Enver Kannur, yalnızca Cayman Adalarının değil Seyşeller, British Virgin Island adalarının da dev şirketlerler için vergi cenneti olduğunu ifade etti. Kannur, daha önce şirketler tarafından vergi kaçırmak için kullanılan Island of Wight ve Island of Man adalarının artık AB yönetmelikleri kapsamına alındığını ve İngiliz Vergi Dairesi’nin kontrolü altında olduğunu kaydetti.

TÜRK ŞİRKETLERİN YATLARI GIBRALTAR’A KAYITLI

Türkiye’deki şirketlerin Gibraltar yarım adasını kullandıklarını belirten Kannur, bu adada şirket kurduklarını ve yat almak istediklerinde Gibraltar’dan satın aldıklarını söyledi. Kannur şöyle devam etti: “Gibraltar’dan satın aldıkları zaman yatın Avrupa yatı oluyor ve seyahat sıkıntısı kalmıyor. Türkiyeli şirketler Panama’yı da çok kullanıyor. Orda da offshore bankalar var. Panama bankaları güvenli olarak biliniyor. Her ülkenin bankası güvenli olmuyor. British Virgin Island ve Seyşeller de çok güvenli. Kıbrıs’ta da offshore bankalar var ama bankalara güvenmiyor şirketler. Uluslararası transferler kolay olmuyor. Starbucks Amsterdam’da şirket kurdu. Orda da offshore bankacılık var.

İNGİLİZ VERGİ DAİRESİ’NDEN GOOGLE’A TRANSFER OLANLAR VAR

Amazon Lüksemburg’taki şirketinden operasyonunu yapıyordu. Çünkü Lüksemburg’ta KDV Yüzde 5’ti. Facebook geçen yıl Britanya’da £4327 vergi ödedi. Google ödemesi gereken verginin çok altında bir vergi ödemek için anlaştı. Büyük firmalar İngiliz Vergi Dairesi ile pazarlık ediyorlar. Hükümette bu pazarlığa evet demek zorunda kalıyor. Çünkü büyük şirketler ülkeden tamamen çekilirse ekonomiyi ciddi şekilde sarsabilir. İşin daha enteresan tarafı İngiliz Vergi Dairesi’nde çalışan vergi uzmanları işinden ayrıldıktan sonra Google gibi büyük şirketlere çalışmaya başlıyorlar.

DEVLET YARDIMI ALAN £2000 İLE YAKALANDI, VERGİ DAİRESİ EL KOYDU

Mali Müşavir Enver Kannur, tax-free (vergisiz) adalarda hesap açmak küçük ve orta ölçekli şirketler için uygun olmadığını, yüksek masrafları olduğunu söyledi.

“Britanya’da faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli şirketlerin vergiden kaçması çok zor. Devlet kontrollerini artırıyor. Vergi kontrolünü sağlayabilmek, ekonomiyi daha fazla kayıt altına almak için İngiliz Vergi Dairesi 500 milyon sterlin yatırım yapıp Connect diye bir sistem kurdu. Vergiciler bu sistemle Britanya’daki tüm vatandaşların gelirini, harcamalarını, aldığı devlet yardımlarını kontrol altında tutabilecek. Geçenlerde bir Türk havaalanında 2000 poundla yakalandı. Adam devlet yardımı alan birisiydi. Devlet yardımı alan birisinin cebinden 2000 pound çıkması normal değildi. Hemen incelemeye alındı. Bu ülkede artık herşey kontrol altında…”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.