kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3836
EURO
34,7708
STERLIN
40,6325
BITCOIN
$62.668
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
15°C
LONDRA
15°C
Parçalı bulutlu
Salı Orta şiddetli yağmur
18°C
Çarşamba Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Cuma kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C

Britanya, Avrupa Birliği referandumuna hazırlanıyor

İngiltere Başbakanı David Cameron, AB referandumu öncesinde bakanların kendi tercihleri yönünde kampanya yürütebileceklerini duyurdu.

Britanya, Avrupa Birliği referandumuna hazırlanıyor
09.01.2016
0
A+
A-

İngiltere Başbakanı David Cameron, Birleşik Krallık’ta yapılması planlanan Avrupa Birliği (AB) referandumu öncesinde, partisindeki bakanların istedikleri yönde kampanya yürütebileceklerini söyledi.

Cameron, İngiliz Parlamentosu’nun alt kanadı Avam Kamarası’nda yaptığı konuşmada, ülkesinin AB’deki geleceğiyle ilgili yürütülen çalışmalara ilişkin milletvekillerini bilgilendirdi.

İngiliz lider konuşmasında, AB üyesi tüm ülkelerin birliğin reforme edilmesi konusunda bir anlaşmaya varmak istediğini vurgulayarak, ülkesinin AB’de kalması yönünde de “kuvvetli destek” bulunduğunu kaydetti.

ingiltereabdavid

AB’DE KALIP KALMAYACAĞIMIZA HALK KARAR VERECEK

Cameron, müzakerelerin tamamlanmasının ardından, İngiltere’nin AB üyeliğine ilişkin hükümetin “net bir tavsiyede” bulunacağını belirterek, şöyle konuştu:

“Tüm bireysel bakanlara açık bir şekilde, bakanlar, halen hükümetin bir parçası olarak görevlerine devam ederken, hükümetten farklı olarak kişisel duruşlarını belirtebilecek. Müzakerelerin tamamlanmasının ardından benim niyetim, hükümetin net bir tavsiyeye erişmesi ve bunun ardından da referandumun düzenlenmesi. Referandumun doğası gereği, kararı halk verecek, siyasiler değil. Eninde sonunda reforme edilmiş bir AB’de kalma ya da çıkma oylamasıyla ülkenin geleceğine dair kararı İngiliz halkı verecek.”

SERBEST DOLAŞIM VE DEVLET YARDIMLARI

Birliğin reforme edilmesi ve ülkesinin AB’deki geleceğine ilişkin AB’li ortaklarıyla görüşmelerinin devam ettiğini hatırlatan Cameron, bu çerçevede yürütülen müzakerelerde en zorlu konular arasında “serbest dolaşım ve devlet yardımları” bulunduğunu belirtti.

Önümüzdeki ay yapılacak AB zirvesinde bu konuda bir anlaşmaya varmayı umduğunu dile getiren Cameron, “Ancak, önemli olan anlaşmanın hızı değil içeriği” dedi.

BRİTANYA 1973’TEN BERİ AB’YE ÜYE

İngiliz basını, Cameron’ın Brüksel ile yeniden müzakereleri bu yılın bahar aylarında tamamlamayı planladığını yazarken, referandumun ise 2017 yazı başında yapılma ihtimali bulunduğunu bildiriyor. Fransa’da Mayıs 2017, Almanya’da ise Eylül 2017’de yapılacak genel seçimler ve olası lider değişiklikleri öncesi İngiliz hükümeti AB ile yeniden müzakereleri tamamlamayı hedefliyor.

İngiltere’de Cameron’ın liderliğindeki, iktidardaki Muhafazakar Parti, ülkenin 1973 yılından bu yana yürüttüğü AB üyeliğini referanduma götürmek istiyor. Bu kapsamda Cameron, ülkenin AB üyeliğini referanduma götürmeden önce birlikle yeniden müzakereler yürütüyor.

AB İLE 4 KONUDA PAZARLIK YAPILIYOR

İngiliz hükümeti, AB ile yeniden müzakereleri 2015 yılında başlatmıştı. Ülkenin iç politikasını oldukça meşgul eden AB ile yeniden müzakereler kapsamında, egemenlik, ekonomi yönetimi ve para birimi, rekabet edebilirlik ve AB içi göç başlıkları altında 4 temel konuyla ilgili pazarlıklar sürüyor.

David Cameron, Brüksel ile yürüttüğü yeniden müzakerelerden istediğini alırsa ülkesinin 28 üyeli birlikte kalması yönünde kampanya yürütecek. Referandumda seçmenlere, “Birleşik Krallık AB’nin üyesi olmaya devam etmeli mi? Yoksa AB’den ayrılmalı mı?” sorusu yöneltilecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.