kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
STERLIN
40,5683
BITCOIN
$63.123
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Orta şiddetli yağmur
Pazar Orta şiddetli yağmur
15°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Salı Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

Kütüphanede, kitap okuyan öğrenciye terörist suçlaması

İngiltere’de, Staffordshire Üniversitesi’nde yükdek lisans eğitimi gören bir öğrenciye, kütüphanede okuduğu kitaplar nedeniyle suçlama yapıldı.

Kütüphanede, kitap okuyan öğrenciye terörist suçlaması
28.09.2015
0
A+
A-

 

Staffordshire University.

Staffordshire University.

İngiltere’de, Staffordshire Üniversitesi’nde yükdek lisans eğitimi gören bir öğrenciye, kütüphanede okuduğu kitaplar nedeniyle suçlama yapıldı.

Terörizm, Suç ve Global Güvenlik bölümünde yüksek lisans yapan Muhammed Umar Faruk (33), kütüphanede “Terörizm Çalışmaları” adlı bir kitap okuduğu için okuldaki yetkililerden biri tarafından sorgulandı. Faruk, yetkilinin kendisine eşcinsellik, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve El Kaide örgütleri konusunda fikirlerini sorduğunu ifade etti.

Faruk’un “bu tür radikal yapılanmalara karşı olduğu” yanıtına rağmen yetkili görüşmeyi güvenlik görevlilerine bildirdi ve “görüşmede çok fazla tehlike işaretine rastladığını” söyledi.

Bu yıl Mart ayında gerçekleşen olay sonrası şikayetçi olan Faruk’tan, üniversite yönetimi daha sonra özür diledi. Ancak Faruk, eğitimine Staffordshire Üniversitesi’nde devam etmeme kararı aldı

ÖNCE ŞAKA OLDUĞUNU SANDIM

Muhammed Umar Faruk “Olanlara inanamadım. Akademik bir kitap okuyordum, kendi işimle ilgileniyordum. Başta bunun bir şaka olduğunu düşünüp güldüm” diyor.

Ancak daha sonra işin ciddiyetini kavrayan 33 yaşındaki öğrenci, bir avukata danışıyor.

Fakat olay Faruk’u derinden etkiliyor. Dersi bırakmaya karar veren genç, yaşadıkları yüzünden kendini diken üzerinde hissettiğini söylüyor:

“Eğer imalara karşı harekete geçmeseydim benim için ciddi sonuçları olabilirdi. Polisin listesine girebilirdim, haberim olmadan soruşturulabilirdim. Bu herhangi genç bir Müslümanın başına gelebilir. Ve ben bununla mücadele etmek zorundaydım.”

Faruk’un avukatı konuyu İngiltere’de savaş ve terör konularında bağımsız danışmanlık veren Cage adlı kuruluşa danıştı. Guardian gazetesiyle görüşen Cage yetkilileri, Ekim 2014’ten bu yana benzer 100 dosyanın kendilerine geldiğini söyledi.

Örgüt, Faruk’un davasında olduğu gibi normatif davranışların şikayet edilerek korkuya dayalı yaklaşımların arttığını, bunun da toplumları yabancılaştırdığını ve düşmanlaştırdığını belirtti.

İngiltere’de üniversite kampüslerinde radikalleşmeyle mücadeleye dair yasal düzenlemeler bu hafta yürürlüğe girdi. Ancak uygulamanın düzenlemeler taslak haldeyken başladığı belirtiliyor.

Benzer yükümlülükler belediyelere, hapishanelere ve diğer eğitim kurumlarına da getirildi.

120 milyon sterlinlik (yaklaşık 550 milyon TL) proje kapsamında 10 yıl boyunca savunmasız kişilerin radikalleştirilmesiyle mücadele etmesi planlanıyor.

Ulusal Öğrenciler Sendikası’nın Başkanı Megan Dunn ise hükümetin radikalizmle mücadele planının açık olmadığını söylüyor.

Öğrencilerin öğrenme konusunda özgür hissetmesi gerektiğini vurgulayan Dunn, “Üniversitede siyaseti araştırabilmeli ve sosyal adalet konularında kampanyalar yapmalarına izin verilmeli” diyor.

Ancak bazı öğrencilerin haksız şekilde dışlanmaktan endişelendiğini kaydeden Dunn, “Bazı çalışanlar açık olmayan direktiflerle öğrencileri takibe zorlanıyor. Bu da akademik ilişkilere ve eğitim sistemine bir bütün olarak zarar veriyor. Deliller korkularımızda haklı olduğumuzu ortaya koyuyor” ifadelerini kullanıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.