kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
STERLIN
40,5683
BITCOIN
$63.052
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Pazar Hafif yağmur
15°C
Pazartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
19°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

GCSE sınavına 700 bin kişi katıldı

City and Islington College’da matematik ve finans öğretmeni Mehmet Taş GCSE 2015 sonuçlarını veliler ve öğrenciler için değerlendirdi.

GCSE sınavına 700 bin kişi katıldı
08.09.2015
0
A+
A-

gcse1

City and Islington College’da matematik ve finans öğretmeni  Mehmet Taş GCSE 2015 sonuçlarını veliler ve öğrenciler için değerlendirdi.

Mehmet Taş

Mehmet Taş

 2015 GCSE SONUÇLARI VE PROBLEMLERİ

Bu yıl GCSE sınavlarına 700 bin öğrenci girdi. Öğrencilerin üçte ikisi geçer not olarak beklediği A*- C arası notlar alırken üçte biri ise bunun altında bir sonuçla karşılaştı. Eğitimden sorumlu “Ofqual” kurumu, hükümet ve genel olarak eğitimciler bu yıl önemli bir değişim beklemiyordu.

Sınav sonuçlarının geçen yıla kıyasla küçük bir farkı vardı. 2015’te sınavlara giren öğrenci sayısında önceki yıllara oranla artış oldu ve az da olsa başarı oranında %2’lik bir yükselme gerçekleşti.

Yükselme en yüksek olan A*- A dereceleri alanlarda olmadı, daha çok B-C bandlarında gerçekleşti. Hükümet yıllarca bu en yüksek derecelerdeki başarının düşmesini istemişti ve nihayet % 12.2’lik düşme ile amacına varmış oldu. Fakat orta derecelerdeki başarı beklentilerin üstünde bir orana ulaştı. Sınav merkezleri iki yöntem uygulayarak hedefledikleri sonuca ulaştı: Soruların bazılarını zorlaştırdılar ve buna ek olarak derecelendirme bandlarındaki düzenlemelerle C-B derecelerini kazanan öğrenci sayısını arttırdılar.

YABANCI DİLLER VE SANATA İLGİ AZALDI

GCSE 2015 sınav sonuçları bir kez daha eğitimdeki bazı eksikleri görünür kıldı. Yabancı diller, sanat ve dizayn teknolojisi derslerini okuyan öğrencilerin sayısında %3 gibi bir azalma oldu. Gençlerin daha uyumlu büyümesinde yaşamsal öneme sahip bu derslere ilginin giderek azalması eğitim uzmanlarını endişelendiriyor. Birkaç üniversiteyi bir araya getiren Russell grubundan uzmanlar bu soruna dikkat çeken açıklamalar yaptı. Birleşik Krallığın dünya ile tam entegrasyonu için dil ve sanat öğreniminin tartışmasız önemine değindiler.

Temel fen derslerinin öğrencilere birçok kapıyı açmalarına yardımcı olduğu doğrudur. Bu derslere ilginin artarak devam etmesi sevindiricidir. Fakat insanla ve onun yaşamıyla ilgili sosyal bilimler ne yazık giderek önemini yitirme eğiliminde. Öğrenciler insanın gelişimi için öncelik taşıyan sanat ve sosyal bilimlere daha az yöneliyor. Veliler çocuklarının fen derslerinde ve günlük yaşamlarında kalıcı başarı elde etmelerini istiyorlarsa, onları İngilizce, matematik, edebiyat, sanat ve en az bir yabancı dil dersi almaları için ikna etmelidirler. Sosyal bilimler ve sanat tüm fen derslerinin de anahtarıdır.

Bu yılın GCSE sonuçlarında tüm okulları sevindiren bir başarı İngilizce ve matematikten geldi. Bu iki dersten A*- C alanların sayısında önemli artış oldu. İki dersi alan öğrencinin sayısında aynı artış görülmese de öğrenciler her ikisine de ilgi göstermeye devam ediyor. Matematik 2010’dan 2015’e kadar yani beş yıl içinde %58.4’den %63.3’e çıktı, artış %4.1’dir.  İngilizcede ise artış yalnızca %0.7’dir.

BİLGİSAYAR DERSLERİNE İLGİ ARTIYOR

GCSE sınav başarılarında kızlarla erkekler arasındaki uçurum yavaş yavaş da olsa giderek kapanıyor. C ve yukarı alan kızların oranı %73.1 iken erkeklerinki %64.7 oldu. Kızların İngilizcede, erkeklerin ise matemetikte başarılarıları  bu yıl da tekrarlandı.

Avrupa dilleri olan Fransızca, Almanca ve İspanyolca’da da düşüş devam etti. On yıl içinde, 2005-2010, bu dersleri alanların sayısındaki düşüş sırasıyla Fransızca, Almanca ve İspanyolca’da görüldü. Portekizce gibi bazı azınlık dillerindeki hızlı yükselişin göçmen sayısındaki artıştan kaynaklandığı belirtiliyor.

Öğrencilerin İngiliz edebiyatı ve tarih derslerinden uzaklaştığını, bilgisayar eğitimine ilginin ise artarak devam ettiğini, bu derslerden sınava giren öğrenci sayısından anlıyoruz. Son yıllarda ilgi odağı olan bir diğer ders ise coğrafyadır.

Galler okulları geçen senenin başarılarını tekrar ederken, Kuzey İrlanda’nın eğitimdeki başarı grafiği hala yükseklerde devam ediyor. İrlanda’da A* – C dereceleri alan öğrenciler  %78.7. Bu oran İngiltere ve Gallerde %69. İngiltere’de en başarılı okul Hampstead’deki Henriette Barnet okuludur. Öğrencilerin %100’ü A*-C almayı başardı ve daha da önemlisi A*-A alanlar %94’e ulaştı. İkinci sırada Fulham erkek okulu oldu. Öğrencilerin % 67’si A veya A* alabilecek kadar iyi hazırlandığı görüldü.

Etnik azınlıktan gelen öğrencilerin daha yoğun çalıştığı ve okulların derecelerini yükseltiklerini Londra’nın sınav sonuçlarından öğreniyoruz. Londra dışında sınav sonuçları bölgeden bölgeye %53–55 arasında değişirken Londara’da bu oran %61’e varıyor. Londra’da olmanın da “teachfirst” ün de bu sonuçların alınmasına katkı yaptıkları doğrudur. Ancak bu başarıya en büyük katkıyı yapan yıllarca etnik farklılıkları uyumlaştırmaya çalışan Londra okullarının öğretmenleri, yöneticileri ve velileridir.

 HÜKÜMET 18 YAŞ SONRASI EĞİTİMDE KESİNTİLERE DEVAM EDİYOR

Sınavlardan beklediği sonucu alamayan öğrenciler 18 yaşına kadar istediği zaman İngilizce ve matematik imtihanlarına girebilir. Bu kolejler üstüne ağır bir yük getiriyor. Okullar 20 000 öğrenciye bu iki dersi verirken, kolejlerde sayı tam beş misline çıkıyor, yani 100 000. Ve hükümet hala 18 yaş sonrası eğitimdeki kesintilere aralıksız devam ediyor.

Eğitim sektöründeki kesintiler öğretmen ve öğrenciler üzerinde stresi artırıyor. Önümüzdeki beş yıl içinde yaklaşık 500 000 öğrenci okullara kayıt yapacak. Sınıflardaki öğrenci sayısı artacağından GCSE’ye hazırlık istenilen düzeyde yapılamayacak. Buna ek olarak öğretmenlik mesleğini terk eden öğretmen sayısındaki korkunç artış eğitimin kalitesini düşürüyor. Kasım 2014 e kadar 12 ay içinde tam 50 000 öğretmen mesleğini bıraktı. Yani her on öğretmenden biri öğretmen olmak istemiyor. Müfredatta yapılan gereksiz bürokratik düzenlemeler ve yetersiz ücret öğretmenleri bu meslekten uzaklaştırıyor. Başka meslekten insanlar bu alana kaydırılmaya çalışılıyor, bu da eğitimin kalitesini olumsuz etkileyen bir başka faktör oluyor. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda öğrencilerden başarılı GCSE sonucu beklemek daha da zor gibi geliyor.

İyi derece alamayan öğrenciler unutmasınlarki iyi eğitim veren çok başarılı kolejler var. Önümüzdeki yıl için hiç zaman kaybetmeden en kısa zamanda bu kolejlerden birine gitsin ve kayıtlarını yapsınlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.