kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
STERLIN
40,5683
BITCOIN
$63.597
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
şiddetli yağmur
14°C
LONDRA
14°C
şiddetli yağmur
Pazartesi Kapalı
16°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Çarşamba Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Perşembe hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C

Süpermarketler tüketiciyle dalga geçiyor

50 yıldır Britanya’da bağımsız olarak faaliyet gösteren Tüketici Hakları Konseyi Which?, Britanya’daki süpermarketlerin yaptıkları kampanyalarla aslında tüketiciyi kandırdığını açıkladı.

Süpermarketler tüketiciyle  dalga geçiyor
26.04.2015
0
A+
A-

 

tesco11

50 yıldır Britanya’da bağımsız olarak faaliyet gösteren Tüketici Hakları Konseyi Which?, Britanya’daki süpermarketlerin yaptıkları kampanyalarla aslında tüketiciyi kandırdığını açıkladı. Konsey, marketlerin daha çok adette ürün satabilmek için kampanya yaptıklarını söyleselerde aslında tüketiciyi ‘aptal’yerine koyup milyonlarca pound ekstra kar yaptığını söyledi.

Which? isimli tüketici konseyi, süpermarketlerin yaptığı tüketiciyi aldatıcı kampanyaları the Rekabet ve Pazar Otoritesi (Competition and Markets Authority)’ne şikayet etti. Şikayetin yanıtı 90 gün içinde belli olacak.

Konseyin iddiası büyük supermarket zincirlerinin tüketiciyi tasarruf yaptığına inandıran aldatıcı kampanyalarla tüketiciyi kandırdığı yönünde.

asdatuketici

TESCO VE ASDA’DAN KAMPANYA TAKTİKLERİ

Konsey Tesco’nun “special value” bayrağıyla 6 lı paketlerdeki mısırı, tekli satılan mısırdan daha fazla fiyata satmasını gösterdi. Konsey ayrıca Asda’nın çoklu paketlerde kampanya yaptığı zaman ürünün tekli fiyatını yükselttiğini belirtti.

Konseyin direktörü Richard Lloyd “Konsey sürekli olarak tüketiciyi yanıltan fiyat ve taktiklerle yanıltmaya devam ediyor. Tüketici bu tür kampanyalarla tasarruf yaptığını sanıyor ancak gerçekte böyle birşey yok. Yeter artık! Bizim uyarılarımızı dikkate almayan süpermarketlere karşı elimizdeki en güçlü yasal silahı kullanıyoruz ve onları bir üst otoriteye şikayet ediyoruz. Fiyat taktikleriyle tüketicinin yanıltılmasını ve diğer bütün perakendecilerinde insanların güvenebileceği adaletli fiyat uygulamasına gitmesini istiyoruz” dedi.

Britanya’nın supermarket alışverişinin yüzde 40’ı yapılan özel kampanyalarla satılıyor. £115 milyar supermarket alışverişine harcanıyor. Buna göre tüketici toplu olarak milyonlarca pound kaybediyor. Buna karşın süpermarketler milyarlarca pound kazanıyor.

Tüketici konseyi Which? daha öncede bakım merkezleri, kredi kartlarının faizleri, özel diş hekimleri ve İskoç avukatlarla ilgili şikayet bildirmişti.

Britanya’nın süpermarketlerine ürün tedarik eden 1400 şirkette fiyat savaşlarıyla ilgili gözlem altında.

waitrosetuketici

SÜPERMARKETLERİN KAMPANYA ALDATMACASI

Mevsimsel Kampanyalar (Seasonal offers): Tüketiciler o ürünü almayacağı zamanlar ürün kampanyaya giriyor. Ancak satılan döneminden daha yüksek fiyata! Örneğin Easter yumurtaları. Nestle Kit Kat Chunky Collection Giant Egg £7.49 fiyatıyla10 gün boyunca Ocado’da reklamı yapıldı. Ancak daha sonra 51 gün boyunca aynı ürün £5’a satıldı.

Önce/Şimdi fiyatları (Was/now pricing): Daha önce şu fiyattaydı şimdi fiyatta kampanyaları ise en büyük aldatmaca. Çünkü aslında şimdi düştüğü söylenen fiyat aslında önceki fiyatından daha yüksek olabiliyor yada yüksek fiyata daha uzun süre satılabiliyor. Örnek Waitrose marketinden. Acacia honey and ginger hot cross buns 12 gün boyunca £1.50 fiyatıyla reklamı yapılırken, hemen sonra 26 gün boyunca £1.12 fiyatıyla satıldı.

Çoklu paketler (Multi-buys): Çoklu paketlerde fiyatlar yükseliyor. Aslında çok alıp kar ettiğini sanan tüketici daha fazla ödüyor. Asda ikili pakette Chicago Town Four Cheese Pizza’yı geçen yıl £1.50’tan £2’a çıkarırken daha sonra özel kampanyada £3’a yükseltti. Kampanya bittiğinde tekli paketin fiyatı yine £1.50’a düştü.

Daha büyük paket, daha iyi fiyat (Larger pack): Çoklu pakette satılan ürünlerin tek fiyatı çoklu satılırken fiyatı daha yüksek bir rakama getiriliyor. Tesco Green Giant marka 4’lü mısırı £2’a satarken aynı anda “special value” etiketli 6 lı aynı marka mısır paketi daha yüksek fiyata £3.56’a satılıyordu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.