kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5032
EURO
34,9509
STERLIN
40,7202
BITCOIN
$63.946
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cuma Parçalı bulutlu
11°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Ekmek yiyerek diyet yapılır mı?

980’lerde Türkiye’de tüketim artsın diye mercimeğin faydalarını anlatan “Mercimek Ayşe” lakaplı 85 yaşındaki Prof. Dr. Ayşe Baysal, sağlığını ölçülü ve çeşitli beslenme ile harekete bağlı olduğunu belirtti.

Ekmek yiyerek diyet yapılır mı?
19.03.2015
0
A+
A-

profaysebaysal

1980’lerde Türkiye’de tüketim artsın diye mercimeğin faydalarını anlatan “Mercimek Ayşe” lakaplı 85 yaşındaki Prof. Dr. Ayşe Baysal, sağlığını ölçülü ve çeşitli beslenme ile harekete bağlı olduğunu belirtti. Piyasadaki popüler diyetlerin hiçbirinin halkın diyeti olmadığını, belirli insanlar ve sosyetenin diyeti olduğunu ifade eden Prof.Dr.Baysal, ekmek yememekle diyet yapılmayacağını söyledi.

GÜNDE 2-3 LİTRE SU

Obezitenin en önemli nedenlerinden birinin hareketsizlik olduğunun altını çizen Prof.Dr. Baysal, “Şeker tüketiminin artması. Şekerli içeceklerin çoğalması. Eskiden insanlar sıvı olarak su ve ayran tüketirdi. Şimdi ise şekerli meşrubatlar tüketilmeye başlandı. İnsan çalışmasına ve koşullarına göre günde 2-3 litre su içmesi gerekir. Yapılan araştırmalar bize, şekerli içeceklerin tüketiminin arttığını gösteriyor. Şekerli yiyecekte tüketilip, enerji ile harcanmayınca yağ olarak birikiyor. Buda obeziteye neden olacak” diye konuştu.

“HİÇBİR YİYECEĞE YASAK YOKTUR”

Bugün içinde şeker var diye meyve yemenin bile yasaklandığını kaydeden Prof.Dr. Baysal, “Bu yanlıştır. Meyvede antioksidan denilen maddeler insanın silahlı kuvvetleri gibi zararlıları ile mücadele ederek, hücrelerimizi korurlar. Meyve yemezsen antioksidanı nereden alacaksın? Meyvenin de aşırı yenilmemesi gerekir. Mevsimine uygun farklı renklerde bir iki tane meyve tüketilmelidir. Aşırı tüketilirse sorun çıkar. Hiçbir yiyeceğe yasak yoktur. Ancak sınırlamalar ve ölçü vardır. Çeşitliliğe önem verin. Az tüketilenin zararı olmaz. Beyin enerjisi içinde basit şeker ister. Buda bir kaşık bal ile sağlanabilir. Yanlış olan dengesizlik, aşırılık ve yetersizliktir. Yasaklamanın bir anlamı yoktur” ifadelerini kullandı.

“EKMEĞİ YE, HAREKETİNİ ARTTIR”

Ekmek yenilmemesi gerektiğini söyleyenleri eleştiren Prof.Dr. Baysal “Türk insanı ekmeği bir nimet olarak görür. Ekmeği yerden alır başına koyar. Ekmeğin atılması günahtır. Sofraya ekmeksiz oturulmaz. Böyle bir topluma ‘Ekmek yemeyin demek’ onlarla alay etmektir. Halktan kopuktur bunlar. Maliyet meselesidir. ‘Et, pastırma ye’. Hangi gelirle? Temel açlık ancak ekmekle giderilir. Sokakta beni görenler, ‘Hocam tam buğday ekmeği de yenmeyecekmiş’ diyor üzüntüden. Neden yenmesin? Ekmeği ye, hareketini arttır. Pazara yürüyerek git. Yakın mesafeleri yürü. Asansöre binme. Hareketini arttırsan enerjini yakarsın” dedi.

D VİTAMİNİ ÖNEMİ

Türkiye’de kadın ve çocukların en büyük sorunlarından birinin D vitamini eksikliği olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Baysal, şunları kaydetti: ” Besinlerde D vitamini yoktur. Hiçbir yiyecek D vitamini ihtiyacımızı karşılamaz. D vitamini o kadar önemlidir ki, beyin çalışmasından tutun, kemiklerin gelişimi sağlığı için çok önemli bir vitamin. Ama yiyeceklerle alamazsınız. Doğru dürüst güneşlenmeyle sağlayabilirsiniz. Güneşle temasla sırasında derimizde oluşur o vitamin. Kışında ek olarak almak zorundayız. Özellikle, kadınların, çocukların, yaşlıların eve bağlı olan insanların günlük D vitaminini alması gerekir. Vitamin ilaçları 2-3 ay gidebilir. Günde 3-4 damla alması gerekir. Hiçbir sakıncası yoktur.”

Yorumlar

  1. Ismail says:

    Album super oldu bravo vallahi