kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
STERLIN
40,5683
BITCOIN
$62.911
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
9°C
LONDRA
9°C
Orta şiddetli yağmur
Pazar Orta şiddetli yağmur
15°C
Pazartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
19°C
Çarşamba parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C

İngiliz halkı “Gazze’de acil ateşkes” çağrısıyla bir kez daha sokaklara çıktı

İngiliz halkı “Gazze’de acil ateşkes” çağrısıyla bir kez daha sokaklara çıktı
10.12.2023
0
A+
A-

İngiltere’de on binlerce kişi Gazze’de ateşkes için 9’uncu kez sokaklarda. İngiltere’nin başkenti Londra’da 14 Ekim’den bu yana Filistin ile dayanışma için her cumartesi sokaklara çıkan on binlerce kişi 9’uncu kez bir araya geldi.

İngiltere Merkez Bankası ve finans kuruluşlarının bulunduğu kentin tarihi merkezi City’deki Bank bölgesinde toplananlar, Gazze’de kalıcı ateşkes talebini dile getirmek ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) ateşkes talep edilen karar tasarısının kabul edilmemesini protesto etmek için parlamento binasına yürüdü.

Birçok STK’nin çağrısıyla yaklaşık 5 kilometrelik güzergahta Filistin’le dayanışma ve ateşkes çağrısı için 9’uncu kez bir araya gelen protestocular İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını durdurması, Filistinlilere uygulanan ayrımcı politikaların son bulması ve Filistinliler için adalet isteğini yineledi.

Göstericiler, İngiltere hükûmeti ve siyasetçilerinden, İsrail’e desteğini sona erdirmesini ve dünyada yapılan ateşkes çağrılarına katılması taleplerini dile getirirken ABD’nin BMGK’de veto oyu, İngiltere’nin ise çekimser oy vermesini protesto etti.

Diğer yandan, Londra Metropolitan Polisi yürüyüş güzergahında yoğun güvenlik önlemi aldı. Polis minibüsleri ilk kez eylemcilerin önünde yürüyüş hızında ilerleyerek güvenliği sağladı.

ESKİ BAKAN YÜRÜYÜŞÜ HEDEF ALDI

Öte yandan İngiltere hükûmetinde Filistin’e destek yürüyüşlerine “Nefret yürüyüşü” dediği için tepki çeken ve geçen ay görevinden alınan eski İçişleri Bakanı Suella Braverman ile düzensiz göç konusunda Ruanda’yla imzalanan yeni anlaşma konusunda fikir ayrılığı yaşadığı için istifa eden eski Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Robert Jenrick ise İngiltere’nin BMGK’deki oylamada çekimser kalmasına tepki gösterdi.

Braverman, bugünkü Filistin’e destek yürüyüşünü de eleştirdiği X paylaşımında, “Londra’da antisemitizmi ve nefreti gördüğümüz yürüyüş bir kez daha gerçekleşirken, demokrasilerin BM’de safça ve ikiyüzlü şekilde ateşkes tasarısı için oy verdiğini görmek üzücü oldu. İsrail’in kendini savunma hakkını desteklediğini için ABD’ye teşekkür ederiz. İngiltere’nin çekimser kalması ise hayal kırıklığı yarattı.” değerlendirmesini yaptı.

Jenrick ise X paylaşımında, “İngiltere’nin dün akşamki BM oylamasında çekimser oy kullanması hayal kırıklığıdır. Müttefiklik önemlidir. Hamas ve terörizme karşı savaşmak önemlidir. İsrail’in yanında durmalıyız.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.