kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4290
EURO
34,8411
STERLIN
40,8331
BITCOIN
$62.834
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
16°C
LONDRA
16°C
Parçalı bulutlu
Salı Hafif yağmur
17°C
Çarşamba Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C
Cuma hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C

Londra Hackney’de 10 yıllık muz bitkisi ilk kez meyve verdi

Londra Hackney’de 10 yıllık muz bitkisi ilk kez meyve verdi
10.08.2023
0
A+
A-

Bu yıl yağışlı geçen yaz mevsimi sayesinde İngiltere’de muz yetişti. Kraliyet Bahçıvanlık Derneği (RHS), ilkbahar ve yaz boyunca yağan yağmur ve Haziran ayının sıcak geçmesinin, genellikle tropikal bölgelerde yetişen muzların İngiltere’de yetişmesine yardımcı olduğunu açıkladı.

Bahçıvan şokta!

Hobi bahçıvanı Ray Ripon, 10 yıllık muz bitkisinin ilk kez meyve vermesinin ardından şaşırdı ve “Bu Hackney’de görebileceğiniz ya da görmeniz gereken bir şey değil. Hâlâ şoktayım,” dedi. Ayrıca sert kış ve kötü geçen Temmuz ayının şaşkınlığını artırdığını ekledi. Ripon, 2013 yılında Columbia Çiçek Pazarı’ndan küçük bir bitki aldığını, ancak ilk beş-altı yıl boyunca bitkinin perişan göründüğünü ve her kış çürüdüğünü belirtti.

Telegraph’ın haberine göre; 63 yaşındaki Julia Brown ise, merhum kocası tarafından dikilen bir ağaçta muz yetiştiğini keşfetti. Ağaç, dikildiğinden bu yana geçen beş yıl içinde hiç meyve vermemişti. Torunlarının küçükken ağaca muz asarak büyümüş gibi yaptığını anlattı.

Jaine Dowding de 15 yıl önce diktiği ağaç üzerinde meyve buldu, ancak daha önce çiçeklerin hiç muza dönüşmediğini söyledi.

Sert kışa rağmen meyve verdi

Surrey’deki RHS Wisley Bahçesi de geçen kış yaşanan sert dona rağmen bu yıl meyve yetiştirmeyi başardı. Barter, “Geçen kış çok sert geçti, çünkü don üst kısımları kesip öldürmeyi başarmıştı ama muhteşem bir şekilde yeniden büyüdüler,” diye ekledi.

Meyveler genellikle sadece ortalama sıcaklığı 27C olan ve bol yağmur alan tropikal bölgelerde yetişebilirken, muzların Britanya kıyılarında yetiştiği ilk kez görülmüyor. Oxfordshire’da bir bahçıvan, 1990’larda Divinity Road’daki bahçesine ilk kez diktiği egzotik meyveyi, 2021’de yıllarca süren denemelerin ardından nihayet ön bahçesinde yetiştirmeyi başardı.

Ve 2018’deki sıcak hava dalgası sırasında 82 yaşındaki Millie Smith, ağacı ilk dikmesinden yedi yıl sonra, Londra’nın kuzeyindeki Edmonton’daki bahçesinde kendi muzlarını yetiştirmeyi başardı.

Barter, iklim değişikliği nedeniyle daha sıcak yazlar beklesek de, sert kışların muzun Britanya kıyılarında mevsimlik bir gıda maddesi haline gelmesinin pek olası olmadığını da sözlerine ekledi.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.