kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3692
EURO
34,9458
STERLIN
40,9528
BITCOIN
$69.785
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

İngiltere sahillerine vuran zehirli canlılara karşı halka uyarı yapıldı

İngiltere sahillerine vuran zehirli canlılara karşı halka uyarı yapıldı
02.02.2023
0
A+
A-

Geçen hafta Dorset Kontluğu’nun sahillerinde denizanasına benzer zehirli canlıların görülmesinin ardından plaj ziyaretçilerine tetikte olmaları uyarısı yapıldı.

Portekiz askeri (physalia physalis), 19 Ocak’ta Chesil Plajı da dahil birçok plajda karaya vurmuş olarak bulundu.

Portekiz askeri genellikle Atlas Okyanusu ve Hint Okyanusu’nda bulunuyor. Bu canlının, bir iğne sokarak küçük organizmaları öldürecek ya da felç edecek kadar güçlü, çok sayıda zehirli hücresi bulunuyor.

Bu tür balıklar açık sularda kalma eğiliminde olsa da uzun süren kuvvetli güneybatı rüzgarlarının ardından kıyıya yaklaşabiliyor. Bağımsız bir itici güçleri olmayan bu balıklar, akıntılarla sürükleniyor.

Portekiz askeri, bazen sıcak sularda yüzen bin veya daha fazla balıktan oluşan gruplar halinde görülür.

Dorset Doğal Yaşam Vakfı’ndan Sarah Hodgson, “Çoğu yıl, genellikle daha fırtınalı koşulların yaşandığı kış döneminde ortaya çıkıyorlar” diyor.

“Su yüzeyinde yaşayan Portekiz askeri, balon benzeri yüzme keselerini yelken olarak kullanarak rüzgar ve akıntıların götürdüğü yere sürüklenir.”

Bu canlılar denizanasına benziyor gibi görünse de Portekiz askeri bir sifonofor, yani birlikte çalışan bir organizma kolonisinden oluşan bir hayvandır.

Portekiz askeri, avını yakalayıp tuzağa düşürmek için yüzeyin altında yaklaşık 50 metreye kadar uzanabilen dokunaçlarını kullanır. Öte yandan bu dokunaçlar ortalama 9 metreye kadar uzanır.

Fakat dayanılmaz bir acı vermesinin dışında, Portekiz askeri insanlar için nadiren ölümcüldür.

Yüzücülere tetikte olmalarını tavsiye eden Hodgson, “Son günlerde Portekiz askerinin görüldüğü bir bölgede yüzüyorsanız, korunmak için dalgıç kıyafeti giymeniz iyi olabilir” diye belirtiyor.

“Bu canlılar, öldükten sonra bile hâlâ sokma kapasitesine sahip olduğu için sahile vurmuş halde bulunsa da dikkatli olunmalı; yani bakın ama dokunmayın.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.