kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5505
EURO
34,9656
STERLIN
40,7704
BITCOIN
$64.144
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
9°C
LONDRA
9°C
Parçalı bulutlu
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C

Kraliçe Elizabeth’e yemek yapan Şef Zeki Açıköz: Sütlacı keyifle yedi

Kraliçe Elizabeth’e yemek yapan Şef Zeki Açıköz: Sütlacı keyifle yedi
23.09.2022
0
A+
A-

Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Şef Zeki Açıköz, 8 Eylül’de hayata gözlerini yuman Kraliçe Elizabeth’e 2008’deki Türkiye ziyaretinde Türk yemeklerinden oluşan menü hazırladığını belirterek, Kraliçe ve Prens Philip’in menüdeki sütlacı keyifle yediğini söyledi.

Şef Zeki Açıköz, Kraliçe Elizabeth’in vefatından büyük üzüntü duyduğunu ifade ederek, Kraliçe’ye yemek yapmanın onurunu yaşadığını dile getirdi.

Kraliçenin 15-16 Mayıs 2008’de Türkiye’yi ziyaret ettiğini anlatan Açıköz, “Kraliçe bu ziyaretinde Ankara’da bir otelde konakladı. Kraliçe’nin ziyaretinden bir hafta önce Buckingham Sarayı’ndan gelen bir ekip, saray kuralları ve Kraliçe’ye yapılacak hizmetler konusunda otel çalışanlarına eğitim verdi” dedi.

“KRALİÇE, ‘BU NEDİR?’ DİYE SORDU”

Şef Açıköz, Kraliyet ekibinin Kraliçe için İngiliz menüsü hazırlanması talebinde bulunduğunu kaydederek şunları aktardı:

“Kraliçe’nin perhizine uygun porsiyon ve içerikte bir İngiliz menüsü düşünülürken, Kraliçe’nin Türk yemekleri yemesinde ısrarcı oldum. İngiltere Büyükelçiliği’ndeki arkadaşların da devreye girmesiyle Kraliyet ekibiyle perhize uygun porsiyon ve içerikte Türk yemekleri yapılmasında anlaştık. Türk mezelerinden oluşan başlangıç tabağı, cızbız alaturka ve sütlaçtan oluşan menüyü, Kraliçe Elizabeth ve Prens Philip keyifle yedi. Sütlacı Kraliçe’ye buzdan el şeklinde özel bir sunumla bizzat ben servis ettim. Odadan saray kuralları gereği üç adım geri çekilerek çıkacakken, Kraliçe kısık bir sesle ‘Chef’ diye seslenip, ‘Bu nedir?’ diye sordu. Türk mutfağına özgü süt ve pirinçten yapılan bir tatlı olduğu yanıtını verince, sütlacı keyifle yemeye başladı.”

ürk mutfağının dünyanın en özgün ve zengin mutfaklarının başında geldiğini vurgulayan Açıköz, Kraliçe Elizabeth’in de Türk mutfağına çok ilgili olduğunu söyledi.

DÜNYA LİDERLERİNE TÜRK YEMEKLERİ

Kraliçe Elizabeth’in yanı sıra eski ABD Başkanı Barack Obama, yeni Başkan Joe Biden, eski Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, mevcut Başkan Vladimir Putin, eski İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’nin de aralarında olduğu kişilere yemekler yaptığını anlatan Açıköz, dünya liderlerine Türkiye ziyaretleri sırasında Türk yemekleri yedirmenin mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.