kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$64.448
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

İngiltere’nin yeni başbakanı Liz Truss

İngiltere’nin yeni başbakanı Liz Truss
05.09.2022
0
A+
A-

İngiltere’nin yeni başbakanı Liz Truss oldu.

Ülke nüfusunun yüzde 1’inden azını oluşturan Muhafazakar Parti üyelerinin, istifa eden Boris Johnson’ın yerine yeni parti liderlerini seçmek için oy kullandı. Seçimde son tura Liz Truss ve Rishi Sunak kalmıştı.

Liz Truss 81, 326 ve Rishi Sunak 60,39 aldı. Oy çoğunuyla Liz Truss Muhafazakar Parti’nin yeni lideri olarak seçildi. Muhafazakar Parti’nin Avam Kamarası’nda çoğunluğu bulunması nedeniyle partinin lideri de otomatik olarak başbakan olacak. Bu durumda, İngiltere’nin yeni başbakanı Liz Truss oldu.

LİZ TRUSS KİMDİR?

Tam adı Mary Elizabeth Truss olan İngiltere Dışişleri Bakanı, 1975’te Oxford’da dünyaya geldi.

Oxford Üniversitesi’nde, felsefe, politika ve ekonomi bölümünden mezun olan Truss, uluslararası bir petrol şirketinde yönetim muhasebecisi olarak çalıştı.

Eski İngiltere Başbakanı David Cameron’un Muhafazakar Parti’nin ‘A listesine’ almasının ardından Truss, 2010’da South West Norfolk’tan milletvekili seçildi. Truss, 2012’de Eğitim Bakanı olarak Cameron hükümetinde kabineye girdi.

Sonraki yıllarda kurulan hükümetlerde çeşitli görevlere getirilen Truss, Eylül 2021’den bu yana İngiltere Dışişleri Bakanlığı görevini yürütüyor. Truss, Dışişleri Bakanlığı öncesi Uluslararası Ticaret Bakanı olarak imzaladığı anlaşmalarla adını duyurmayı başardı.

Uluslararası Ticaret Bakanlığı’nı ‘Instagram Bakanlığına’ çevirmekle suçlanan Truss, bu eleştirilere kulak asmayan bir görünüm sergiledi. Truss, Instagram hesabından, bazen çiftliklerde kuzu veya buzağı severken bazen kendisini uçak gemisinde ve tank üstünde gösteren bazen de dünya başkentlerine ziyaretler yapan güçlü kadın imajı veren fotoğraflar paylaştı.

Parlak kırmızı, elektrik mavisi veya hardal sarısı giyen ve fotoğraflarında İngiliz bayrağının görülmesine özellikle dikkat eden Truss’ın Demir Leydi’ye öykündüğü öne sürülüyor.

“İngiltere’de Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturan ikinci kadın” olan Truss, uzun süredir İran’da tutuklu bulunan iki İngiltere vatandaşının serbest bırakılmasını sağladı. Rusya-Ukrayna Savaşı’nda Kiev yönetimine verdiği destek ve Moskova’ya yönelik yaptırımlarda oynadığı rol de dikkati çekti.

İNGİLTERE’NİN ÜÇÜNCÜ KADIN BAŞBAKANI OLDU

Truss, vergilerin düşürülmesi ve savunma harcamalarının artırılmasına yönelik görüşleriyle Muhafazakar Partideki popülaritesini artırdı. Evli ve 2 kız çocuk annesi Truss, seçilmesi halinde “İngiltere’nin üçüncü kadın başbakanı” oldu. Her ne kadar parti üyeleri arasında popülaritesi fazla olsa da eleştirmenler, Truss’ın dünyada devam eden enflasyon sorunu ve Ukrayna’daki savaş sürecinde İngiltere’yi yönetecek ağırlıktan yoksun olduğunu savunuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.