kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
STERLIN
40,5832
BITCOIN
$63.194
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
17°C
LONDRA
17°C
Hafif yağmur
Pazar Parçalı az bulutlu
14°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Salı Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C

İngiltere’de başbakanlık için seçim yarışı kızışıyor

İngiltere’de başbakanlık için seçim yarışı kızışıyor
11.07.2022
0
A+
A-

İngiltere’de Boris Johnson’ın Muhafazakar Parti liderliğinden istifa ettiğini duyurması sonrası şu ana kadar dokuz siyasetçi adaylığını resmen duyurdu.

Eş zamanlı istifa mektupları ile süreci tetikleyen Sajid Javid ve Rishi Sunak parti liderliği için yarışacak.

Bu iki isme ek olarak kabinede görev almamış olan Tom Tugendhat ve hukuki işlerden sorumlu Suella Braverman da aday olacaklarını açıkladılar.

Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, Maliye Bakanı Nadhim Zahawi, Eski Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt ve Ticaret Bakanı Penny Mordaunt da adaylıklarını açıkladı.

Son olarak Dışişleri Bakanı Liz Truss da adaylığını açıkladı. Çalışma ve sosyal güvenlik bakan yardımcısı Therese Coffey, yeni Muhafazakar Parti lideri olması için Truss’ı destekleyeceğini söyledi.

Eski bakanlardan Kemi Badenoch ve Boris Johnson’ın geçen hafta açıkladığı yeni kabineye giren dışişlerinden sorumlu bakan Rehman Chishti de, Muhafazakar Parti liderliği için yarışacak.

GÜNDEM HAYAT PAHALILIĞI

Adaylar enflasyon ve hayat pahalılığı ile mücadeleyi kampanyalarının merkezine almış durumda. Javid, Hunt, Zahawi ve Shapps vergi indiriminin çözüm olduğu görüşünü dile getirdi. Ancak istifa eden Maliye Bakanı Sunak vergi indirimlerinin beklemesi gerektiği düşüncesinde. Sunak aynı zamanda bahislerde de adı öne çıkan isim.

Truss da son dönemde vergilere getirilen artışın “zamansız olduğunu” ve halkın üzerindeki yükü hafifletmek için vergilerin azaltılması gerektiğini söyledi.

Muhafazakar Parti’de liderlik seçimi 1922 Komisyonu adındaki kurul tarafından organize ediliyor. Komite Pazartesi öğle saatlerinde bir zaman çizelgesi ile yarışın kilit tarihlerini açıklayacak. Partinin ve ülkenin yeni liderinin Eylül ayı içinde belirlenmesi bekleniyor.

Favori isim Wallace, liderlik yarışına katılmayacak

Öte yandan, anket sonuçlarına göre parti üyelerinin favorisi olan Savunma Bakanı Ben Wallace, liderlik yarışında aday olmayacağını açıkladı.

Wallace, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Dikkatli bir şekilde düşündükten ve meslektaşlarım ve ailemle istişare ettikten sonra, Muhafazakar Parti liderliği yarışına katılmama kararı aldım” ifadesini kullandı.

giltere’nin Rusya-Ukrayna savaşı yönelik verdiği yanıtta üstlendiği rolle son dönemde popülaritesi artan Wallace, bunun kolay bir seçim olmadığını dile getirdi. Wallace, şu anki önceliğinin halihazırda yürüttüğü görevi ve ülkeyi güvende tutmak olduğunu söyledi.

Yeni lider sonbaharda yapılacak parti konferansında seçilecek

Ülkede Muhafazakar Parti’nin yeni lideri ve dolayısıyla başbakanlık görevini devralacak parlamenterin, sonbaharda yapılacak parti konferansında seçilmesi öngörülüyor.

YouGov araştırma şirketinin 716 Muhafazakar Parti üyesiyle yaptığı ankette, Wallace, yüzde 13 ile kamuoyu yoklamasında ilk sırada yer almıştı.

Ben Wallace’ı, yüzde 12 ile Penny Mordaunt, yüzde 10 ile Rishi Sunak ve yüzde 8 ile Liz Truss takip etmişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.