kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4620
EURO
34,6892
STERLIN
40,4528
BITCOIN
$63.666
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı bulutlu
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
10°C
Pazar Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C

İngiltere Başbakanı Johnson’ı zor günler bekliyor

İngiltere Başbakanı Johnson’ı zor günler bekliyor
19.04.2022
0
A+
A-

Başbakanlık konutundaki kabine odasında yapılan bir doğum günü partisine katılmaktan dolayı para cezasına çarptırılan İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ı Paskalya Yortusu tatili dönüşü zor günler bekliyor.

Johnson, Covid kurallarını ihlal etmesi yüzünden para cezası almasından sonra bugün ilk kez milletvekillerinin karşısına çıkacak ve sonra akşam Muhafazakar Partili milletvekillerine bir konuşma yapacak.

Geçtiğimiz hafta Johnson, eşi ve Maliye Bakanı Rishi Sunak, başbakanlık konutundaki kabine odasında yapılan bir doğum günü partisine katılmaktan dolayı para cezasına çarptırılmıştı. Başbakan Çarşamba günü de, parlamentoda muhalefet milletvekillerinin sorularıyla yüzleşecek. Hem de Sunday Times gazetesinin, Kasım 2020’deki bir veda partisini “başlatanlardan” olduğu yönündeki haberini yayımladığı haftasonunun ardından. Başbakanlık ise iddiayı reddediyor. Johnson bununla beraber, polisin hükümetteki Covid ihlalleri konusunda yürüttüğü soruşturmadan dolayı başka para cezaları gelmemesini umacak.

BİR KEZ DAHA ÖZÜR DİLEYECEK

Peki, Johnson’ın planı ne ve başbakan adına başka potansiyel tehlikeler nerelerde yatıyor? Başbakanlık kaynaklarına göre, Johnson başbakanlık konutundaki ihlaller için bir kez daha özür dileyecek ve hükümetin Covid ihlallerine karşı duyulan öfkeyi anladığını söyleyecek. Boris Johnson, Ukrayna krizi ve bazı mültecilerin, iltica başvuruları değerlendirilirken Ruanda’ya gönderilmesi planlarına odaklanmak isteyebilir. Bir kaynak bu konularda “parlamentoya sunacağı çok fazla güncelleme olduğunu” söylüyor.

Ancak muhalefet partileri, dikkatleri yasaları ihlal ettiği için ceza alan görevdeki ilk başbakan olması gerçeğine çekmeye çalışacak. Para cezalarının zamanlaması sürpriz oldu. Nitekim Johnson’ın iletişim direktörü tatildeyken, Nil Nehri üzerinde seyreden ve elektriği olmayan bir geleneksel teknede, yanında taşınabilir bir şarj aletiyle, verilecek tepkiyi koordine etmeye çalıştı. Johnson para cezasından sonra yaptığı konuşmada, halkın kendisinden “daha iyi bir davranış bekleme hakkı olduğunu” ve Haziran 2020’deki doğum günü sırasında kabine odasında “kısa” bir toplantının Covid kurallarını ihlal ettiğini “düşünemediğini” söyledi.

KRİTİK OYLAMA

Muhalefet partileri, daha önce başbakanlıkta bütün kurallara uyulduğunu söyleyen başbakanın, kasten parlamentoyu yanlış yönlendirdiğine inanıyor ve bunun hesabını sorabilmek için farklı mekanizmaları değerlendiriyor. İşçi Partisi kaynakları, seçeneklerden birinin Johson’ın parlamentoyu aldatıp aldatmadığının ele alınacağı bir oylamaya zorlamak ya da konunun bir parlamento komisyonunun araştırmasına havale etmek olduğunu söylüyor. Başbakanın kendisine karşı girişilen herhangi bir oylamayı kaybedeceğine dair bir işaret yok, ancak muhalefet partileri büyük ihtimalle, kamuoyu önünde başbakanın yaptıklarını savunmaya zorlanabilecek Muhafazakar Parti milletvekillerini sert bir şekilde eleştirecek.

 

 

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.