kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3862
EURO
35,1212
STERLIN
41,1292
BITCOIN
$70.721
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

İngiltere’de gıda sektöründen hükümete uyarı: Ciddi risk altındayız, her şeyi durdurun

İngiltere’de gıda sektöründen hükümete uyarı: Ciddi risk altındayız, her şeyi durdurun
17.03.2022
0
A+
A-

İngiltere’de Yiyecek ve İçecek Federasyonu ile gıda firmaları, Ukrayna’daki savaş nedeniyle sektörün daha önce görülmemiş bir zorluğa girdiğini belirterek hükümete “Sektörün uzun vadede dayanıklılığından endişeliyiz, kritik yasalar dışında her şeyi durdurun” çağrısında bulundu.

Gıda firmalarının patronları, Ukrayna’daki savaşın tedarik zincirini krize soktuğunu belirterek hükümeti HFSS promosyon yasağı ve plastik ambalaj vergisi gibi önlemleri rafa kaldırmaya çağırdı.

Bir grup ticaret kuruluşu dün tüm tarafların katıldığı bir toplantıda, tedarikçilerin enerji maliyetlerinde beş kat artış ve çatışma nedeniyle üç katına çıkan yakıt fiyatlarında artış yaşandığını bildirdi.

‘MUHTEMELEN EN BÜYÜK KITLIK YAŞANACAK’

The Grocer’ın aktardığına göre; milletvekillerine, “enflasyon üstüne enflasyon yağacak” önümüzdeki günlerde ve haftalarda bu durumun kaçınılmaz olarak gıda fiyatlarının artmasına yol açacağı söylendi. Bakanlara, “kritik” yasalar dışında tüm yasaları durdurmaları tavsiye edildi.

Aktarılana göre bazı çiftçiler, artan enerji maliyetleri nedeniyle normal mahsullerinin yarısı kadarını ekiyor çünkü fazlasını yetiştirmeye güçleri yetmiyor. Domuz çiftçileri de, buğday kıtlığı nedeniyle hayvanları besleyemedikleri için tüm sürülerini kesmeye çalışıyor.

Et endüstrisi patronları, tedarikçilerin yakında yiyecekleri karneye ayırmaya başlamak zorunda kalacağını ve hizmet ile hazır yemek sektörünün muhtemelen en büyük kıtlığı yaşayacağını söylüyor.

‘SEKTÖRÜN DAYANIKLILIĞI RİSK ALTINDA’

Yiyecek ve İçecek Federasyonu Politika Başkanı Jayne Almond, soruşturma tedarikçilerinin buğday, yağ (özellikle ayçiçek yağı) ve beyaz balık dahil olmak üzere ürünlerde yaygın kıtlık bildirdiklerini açıkladı. Almond, “Tedarik zincirinde böylesine büyük bir aksamayla fahiş artışı yönetmek çok zor olacak. Enflasyonun üstüne enflasyon yağdığını göreceğiz. Sektörün uzun vadeli dayanıklılığından endişe duyuyoruz” dedi.

‘HER ŞEYİ DURDURUN’

Federasyon, bakanları mevzuatla ilgili bir “moratoryum” ilan etmeye çağırdıklarını söyledi. Almond, milletvekillerine “Kesinlikle kritik olmayan her şeyi duraklatalım. Durdurabileceğimiz bazı şeyler var. Plastik vergisi gibi önemli ancak zamana duyarlı olmayan istişareler duraklatılabilir” çağrısında bulundu.

Çağrısı, hükümetin gıda güvenliği tehdidi nedeniyle krizi, diğer tüm meselelerden öncelikli olarak değerlendirmesinin zamanının geldiğini söyleyen diğer gıda liderleri tarafından da desteklendi.

İngiltere Ulusal Çiftçiler Birliği Başkan Yardımcısı David Exwood çiftçilere, gübre ve diğer maliyetlerdeki artış nedeniyle karşılayamayacakları mahsulleri dikmek veya mahsul yetiştirmemek arasında kesin bir seçim yapmakla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

‘VATANDAŞIMIZA YANSITMADAN RUSYA’YI CEZALANDIRAMAYIZ’

Hükümet, Rus ekonomisi üzerindeki etkiyi en üst düzeye çıkarmak, ancak İngiltere müşterileri üzerindeki etkiyi en aza indirmek istediğini ve bu nedenle doğrudan yasaklardan kaçındığını belirtti.

Ancak Tedarik Ticaret Federasyonu Başkanı Andrew Kuyk, hükümetin tavrımı “saflık” olarak nitelendirerek “İngiliz alışveriş müşterileri tarafından herhangi bir acı hissetmeden Rusya’yı cezalandırabileceğimiz fikri saflık. Gıda fiyatları üzerinde orantısız bir etkiyle karşı karşıya kalanlar daha yoksul aileler olacak” şeklinde konuştu.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.