kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3397
EURO
35,1175
STERLIN
41,0857
BITCOIN
$70.615
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

İngiliz futbolunda Kıbrıs şüphesi: Paralı vatandaşlık skandalı yeniden gündemde

İngiliz futbolunda Kıbrıs şüphesi: Paralı vatandaşlık skandalı yeniden gündemde
10.08.2021
0
A+
A-

El Cezire’nin yeni araştırması, İngiliz futbol kulüplerinin kara para aklama araçlarına dönüştürüldüğü iddiasını gündeme getirdi. ‘Paralı vatandaşlık’ skandalı kapsamında gözler Kıbrıs’a çevrildi.

Geçtiğimiz sene Kıbrıs ile uluslararası kamuoyunun gündemine yansıyan para ile satın alınan vatandaşlıklar skandalı, El Cezire’nin yeni bir belgeseliyle yeniden komşu adada siyasi çalkantıya neden oldu.

El Cezire pazartesi günü yayınladığı yeni bir belgeselde, İngiliz futbol kulüplerinin kara parayla satın alınmasını merceği altına aldı. El Cezire, Kıbrıs’ın tartışmalı yüksek meblağlar karşılığında satın alınan pasaportlarıyla ilgili olarak bazı yeni arka planı bilgilerini de paylaştı.

‘Futbol Satan Adamlar’ olarak adlandırılan yeni yapım, medya ağı tarafından yürütülen gizli bir soruşturmanın sonucu. Söz konusu yeni belgeselin yayınlanmasından birkaç saat önce basına konuşan Kıbrıs Başsavcısı Yorgos Savvides, Kıbrıs’la ilgili her türlü yeni bilginin ‘dikkatli ve düzgün bir şekilde’ değerlendirileceğini söyledi.

İNGİLİZ FUTBOL KULÜPLERİ NASIL EL DEĞİŞTİRİYOR?

El Cezire, yeni yapımın İngiliz futbol kulüplerinin suçlular tarafından nasıl satın alındığını ve denizaşırı tröstler aracılığıyla kara para aklama araçlarına dönüştürüldüğünü ortaya çıkardığını belirtiyor.

Soruşturmaları sırasında El Cezire muhabirleri, mali açıdan sıkıntılı İngiliz futbol kulüplerinin satın alınmasında aracı olarak hareket eden, Kıbrıs üzerinden Avrupa Birliği (AB) pasaportu almak isteyen kişilere nasıl para aklayabileceklerini ve sahte kimlikler elde edebileceklerini gösterdiği ortaya çıkan şüpheli operatörlerle temasa geçtiler.

İngiliz futbol yönetmeliklerine göre, en az 12 ay hapis cezası alan bir kişinin kulüp sahibi olması yasaklanmış durumda.

Gizli kameralarla kayıt gerçekleştiren El Cezire muhabirleri, rüşvet ve kara para aklamayla ilgili sabıkası olan (hayali) Çinli bir birey için temsilci olarak aracılarla bağlantı kuruyor. Çeşitli temaslar sayesinde, aracılar bu kişi adına Derby County’yi satın almak için bir anlaşma yapmaya yaklaşıyor. Offshore şirketler üzerinden kara para aklama işinde yetkin ve Avrupa hükümetlerinin takibinde olan bir simayla da temasa geçen El Cezire, adli sicili bozuk hayali bir Çin vatandaşının İngiltere’de futbol sahibi olma olasılığını masaya yatırıyor. El Cezire ayrıca, söz konusu hayali işlem için Derby Country kulübü yönetimiyle ve Scotland Yard’dan emekli bir polis müfettişiyle de temasa geçiyor.

KIBRIS BAĞLANTISI

Eski polis müfettişi El Cezire’nin temsilcilerine hayali Çin müteşebbisinin adli sicil sorununun Kıbrıs üzerinden elde edilecek bir vatandaşlıkla çözülebileceğini belirtiyor. Bu bilgi temelinde de El Cezire dikkatini Kıbrıs’a çeviriyor.

Eski polis müfettişiyle bağlantı sonrasında El Cezire, hayali Çinli müteşebbisin sekiz hafta içerisinde Londra’da Kıbrıs ana muhalefetinin eski vekili Christakis Giovanni’nin aracılığında 11.8 milyon ABD doları karşılığında Kıbrıs vatandaşlığı elde edebileceği bilgisine ulaşıyor. Bu bilgi temelinde de El Cezire, Kıbrıs’ta para ile satın alınan vatandaşlıklar ağında etkin olan isimlerle adada temasa geçiyor.

CUMHURBAŞKANI VE YAKIN ÇEVRESİ MERCEK ALTINDA

El Cezire’nin yeni belgeseli Lefkoşa’nın güneyinde dikkatlerin tekrar Nikos Anastasiadis hükümetinin karanlık bağlantılarına odaklandığı bir sürece denk geldi. El Cezire’nin yeni araştırmasına paralel olarak yabancı basın, Anastasiadis ile bağlantı kuran isimlerin geçmişte nasıl Kıbrıs vatandaşlığı edindiği sorusuna odaklanıyor. Bu simalardan birisi de Suudi Arabistanlı iş adamı Abdulrahman bin Kdalid bin Mahfouz.

Söz konusu iş insanı, yakın dönemde Limasol’da Cumhurbaşkanı’nın özel konutuna yakın bir noktada taşınmaz mülk edindi ve Kıbrıs vatandaşlığı elde etti. Mahfouz ayrıca, özel uçağını Cumhurbaşkanı’nın yurt dışına gerçekleştirdiği ziyaretler için Anastasiadis’in kullanımına sundu.

İngiliz kulüplerinin Kıbrıs üzerinden el değiştirilmesi olayında Kıbrıslı bir bakanın da ismi geçiyor. İsmi açıklanmayan bakan, adli sicili sorunlu bir şahsın kara listeden çıkarılması için yakın zamanda İngiltere’nin yolunu tutmuştu.

ADADAN İLK TEPKİLER

El Cezire ile yabancı basının gündeme taşıdığı yeni bilgiler Lefkoşa’da yeniden şok etkisi yarattı. Hükümet, salı günü öğlen saatlerine dek konu hakkında bir açıklamada bulunmazken, Rum basını yeni iddiaların Kıbrıs ayağını mercek altına aldı. Rum basın organları, Başsavcının ilgili son açıklamasını da manşetten verdi.

El Cezire’nin araştırmasında ismi geçen eski vekil Giovanni’nin bürosundan ise son gelişmelerle ilgili yeni bir açıklama geldi. Eski vekilin yakın mesai arkadaşları, 2019’da gizli olarak kayıt altına alınan bazı bilgilerin bugün tekrardan gündeme taşınmasının soru işaretleri doğurduğunu iddia etti.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yıl El Cezire’nin ifşaları neticesinde Kıbrıs Temsilciler Meclisi Başkanı ile ana muhalefet mensubu bir vekil görevlerinden istifa etmiş, Kıbrıs hükümeti de para ile satın alınan vatandaşlık programını sonlandırmıştı. Ayrıca, yeni iddialar için hukuki soruşturma süreci de başlatılmıştı. Kıbrıs’ta 2007 ile 2020 arasında 3000’ne yakın yabancı yurttaş Kıbrıs vatandaşlığı satın aldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.