kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3203
EURO
35,1119
STERLIN
41,0551
BITCOIN
$70.992
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

175 milyon çocuğun eğitim görebilmesi için Küresel Eğitim Zirvesi toplandı

175 milyon çocuğun eğitim görebilmesi için Küresel Eğitim Zirvesi toplandı
29.07.2021
0
A+
A-

Londra’da toplanan Küresel Eğitim Ortaklığı zirvesi dünyanın en yoksul ülkelerinde eğitimi desteklemek için 5 milyar dolar yardım toplamayı umuyor.

Kenya ve İngiltere’nin ev sahipliğinde toplanacak fonlarla önümüzdeki beş yıl içerisinde dünyada okul kapasiteleri 88 milyon artırılacak ve 175 milyon çocuğun eğitimine destek olunacak. Koronavirüs pandemisi özellikle yoksul ülkelerde okulların karşı karşıya olduğu sorunları ve ihtiyaçları daha da artırdı. Salgın yüzünden okula gidemeyen milyonlarca çocuğun, artık okula dönemeyebileceği konusunda uyarılar yapılıyor. İngiltere Eğitim için Küresel Ortaklık projesine 430 milyon sterlin (600 milyon dolar) vermeyi vaadediyor.

Ev sahibi İngiltere adına konuşan Başbakan Boris Johnson ise, bu günlerde, kendi partisinin milletvekilleri de dahil geniş bir kesim politikacı tarafından İngiltere’nin dış yardım bütçesinde önemli kesintiye gittiği için eleştiriliyor.

Yardım nasıl ve kimlerden toplanacak?

İngiltere ile birlikte gün içinde birçok ülkenin de bağış miktarlarını açıklamasıyla Perşembe günü hedeflenen fonun 4 milyar dolarının nereden geleceği de muhtemelen belli olacak.

Dünyada şimdiye kadar eğitim amacıyla hiç bu kadar büyük bir fon toplanmamıştı. Eski Avustralya başbakanı ve bağışçı ülkelerden gelecek fonların dağıtımını üstlenecek olan Küresel Eğitim Ortaklığı inisiyatifinin başkanı Julia Gillard aslında hedeflenen 5 milyar doların tümünün bugün toplanacağından emindi. Ancak ülkelerin bütçe planlama zamanlamalarının farklı olması nedeniyle 1 milyar dolar kadar bir miktar aşamalı olarak sonradan gelmeye devam edecek. Julia Gillard koronavirüs salgınının bütün ülkelerde eğitime sekte vurduğunu ama bir çok ailenin evlerinde internet bağlantısı bir yana elektrik bile bulunmayan bazı yoksul ülkelerde okulların kapatılmasının etkisinin çok daha büyük olduğunu söyledi.

Malala da konuştu: Kız çocukları daha da dezavantajlı

Kız çocukları ve kadınların eğitimi konusunda yürüttüğü kampanya ile Nobel ödülü alan Pakistan’dan Malala Yousafzai de Londra’daki zirveye katılanlar arasındaydı.

Malala, zirvede yaptığı konuşmada, eğitime yapılacak yatırımın “toplumsal cinsiyetleri yüzünden eğitim olanaklarından mahrum olan kız çocukları için” özellikle önemli olduğuna dikkat çekti. Dünya çapında 130 milyon kız çocuğunun okula gidemediğini hatırlattı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.