kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3374
EURO
35,1896
STERLIN
41,1671
BITCOIN
$65.868
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
16°C
LONDRA
16°C
Hafif yağmur
Çarşamba Orta şiddetli yağmur
14°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Cumartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

Ankara Anlaşması’nın ardından yeni alternatif: Start-up Vizesi

Ankara Anlaşması’nın ardından yeni alternatif: Start-up Vizesi

Birleşik Krallık’ın 31 Ocak 2020 tarihi itibariyle Avrupa Birliği’nden resmen ayrılmasıyla birlikte, Birleşik Krallık ‘Entrepreneur Visa (Tier 1)’ yani Ankara Anlaşmasını sona erdirerek, Yenilikçi Vizesi (Innovator Visa) ve Start-up Vizesi (Start-up Visa) türlerini getirdi.

Birleşik Krallık’ta iş kurmak isteyen kişilerin başvurması gereken vize tipi bu iki yeni vize türünden biri olacaktır. Öncelikle, Start-up Vizesi Birleşik Krallık’ta işletme kurmak isteyen kişiler için uygun bir vize türüdür. Bir başka deyişle, Birleşik Krallık’ta var olan bir start-up’ta çalışmak bu vize tipinin yükümlendirdiği zorunlulukları karşılamaz.

Bu tip vizeye başvurabilmek için Birleşik Krallık’ta işletme kurmayı amaçlıyor olmanız, Avrupa Ekonomik Alanı (EEA) ve İsviçre hariç bir ülkeden başvuruyor olmanız ve bazı diğer yeterlilikleri karşılıyor olmanız gerekmektedir.

Başvurmadan önce, kurmak istediğiniz işletme fikrinin/planının onaylanmış bir kurul tarafından incelenmesi ve değerlendirilmesi gerekmektedir. Tasdik edecek kurul ya Birleşik Krallık’taki bir yüksek öğretim kurumu ya da Birleşik Krallık girişimcilerini destekleyen bir geçmişi olan bir işletme kurumu olmalıdır.

START-UP VIZESI ILE BIRLEŞIK KRALLIK’A GITMEK İÇIN ARANAN KOŞULLAR

Bu vize türüyle İngiltere’ye gitmek için gereken bazı temel koşullar aşağıdaki gibidir:

  1. 18 yaşından büyük olmanız,
  2. İngilizce yeterliliğine sahip olmanız ve
  3. Kamu fonu olmadan kendi kendinizin geçimini sağlayabilecek kadar bir birikime sahip olmanız.

Ayrıca başvurmadan önce 90 (müteakip) gün boyunca, banka hesabınızda en az 945 pound bulundurmanız gerekmektedir. Bunun amacı, İngiltere’ye seyahat ettiğiniz zaman, kendi geçiminizi başka yardımlar olmadan (örneğin kamu fonu) sağlayabileceğinizi, yeterli birikimlere sahip olduğunuzu gösterebilmektir.

START-UP VIZESINI ALMAK NE KADAR SÜRER / ZAMAN ALIR?

En erken başvuru tarihi, Birleşik Krallık’a gitmek isteyen kişinin, seyahat tarihinden 3 ay öncedir. Örneklendirecek olursak, 15 Haziran tarihinde seyahat etmeyi planlayan kişi 16 Mart’ta başvuru yapmalıdır.

Vizenize ilişkin karar sonucu genellikle 3 hafta içerisinde gelmektedir. Başvurunun yapıldığı ülkeye göre bu süre farklılık gösterebilmektedir.

VIZE ÜCRETLERI

Başvurunun yapıldığı ülkeye göre vize ücreti miktarı da değişmektedir.
Türk vatandaşı olan kişiler için, Birleşik Krallık dışından başvuru yapıyor ise ücret 308 pound fakat Birleşik Krallık içinden başvuru yapıyor ise = 438 pound’dır. Start-up vizesi başvurusuna dahil olarak, sağlık hizmeti ek bedeli ödemeniz gerekecektir. Bu ek bedelin hesaplanması, başvurunun içeriğine göre değişecektir. Başvuru yapmadan önce bu bedeli hesaplamakta fayda vardır.

START-UP VIZESI ILE BIRLEŞIK KRALLIK’TA NE KADAR SÜRE KALABILIRSINIZ?

Start-up vizesi ile Birleşik Krallık’ta 2 yıl boyunca kalabilirsiniz. Bu vize tipinde, vize süresini uzatmak için başvuru yapamazsınız. Eğer kurum tarafından verilen onayınız/tasdik geri çekilirse, vizeniz olduğundan daha kısa sürede kesilebilir. Bu demektir ki oturumunuz ve yaptığınız iş vizenin standart süresinden daha kısa süreye indirilebilir (vizeniz sona erdirilebilir).

Daha uzun kalmayı dilerseniz, var olan start-up vizenizin süresi bitmeden yeniden tasdik/onay başvurusu yapmanız gerekmektedir. Yeni tasdik/onay alsanız dahi, Birleşik Krallık’ta yalnızca toplamda 2 yıl süre ile kalabilirsiniz.

START-UP VIZESI İLE NE YAPABILIRSINIZ?

  • Aile bireylerinizi beraberinizde getirebilir,
  • Başka vize türlerinden bu vize türüne geçiş yapabilir ve
  • Kuracağınız işletmede çalışmanın yanında başka işlerde de çalışabilirsiniz.

START-UP VIZESI İLE NE YAPAMAZSINIZ?

  • Kamu fonundan yararlanamaz,
  • Eğitim alan doktor veya diş hekimi olarak çalışamaz,
  • Profesyonel bir sportmen, örneğin spor koçu olarak çalışamaz ve
  • Birleşik Krallık’a bu vize ile yerleşemezsiniz.

Başvurucuya bağımlı olan aile bireyleri, bu vize tipi ile Birleşik Krallık’a başvurucu ile birlikte gelebilirler. ‘Bağımlı kişiler’, başvurucunun eşi ve 18 yaşının altındaki çocuklarını kapsamaktadır.

Başvurucunun kendisini geçindirmek için gereken olan 945 pound birikimine ek olarak, her bağımlı kişi için 630 pound birikim bulundurmalıdır. Aynı şekilde, bu birikimlerin de başvurudan önceki 90 (müteakip) gün boyunca banka hesabında durması gerekmektedir.

İngiltere dışından yapılan başvurular internet üzerinden gerçekleştirilmektedir. Vize başvuru merkezinden alınacak randevu akabinde de başvurucunun parmak izleri ve fotoğrafı alınacaktır.

 

Yorumlar

  1. Sema says:

    Yeni tasdik/onay alsanız dahi, Birleşik Krallık’ta yalnızca toplamda 2 yıl süre ile kalabilirsiniz yazmışsınız. Durum böyle ise neden 2 yıllık vize süreniz bitmeden tekrardan tasdik başvurusu yapıyoruz, mantıksız değil mi?

  2. Burak says:

    Yeni tasdik/onay alsaniz dahi, den kasti ilave bir iki yillik surec icin vizeniz uzatilir gibi anladim. Fakat her halukarda indefinite sonuclanabilecek bir surec ongorulmuyor. Zor ama belki bu uzatmayi 5 defa yaparak belki 10 yillik kalmanin sonucu suresiz oturuma muracaat edilebilir.

  3. Süleyman says:

    Öyleyse Ankara antlaşması bitse de start up vasıtasıyla yine İngiltere’ye gidebiliyoruz? Aracı firmalar antlaşmanın bittiğini söylüyorlar. + Burada başka işlerde çalışma şansımız olduğu da yazılmış. Ankara antlaşmasında bu yoktu. Bu vize tipi ile yerleşen biri varsa bilgi verirse sevinirim.

  4. İsa gümüş says:

    İngiltere hayali olan biriyim gitmek için çok urgasdim bir türlü olmadi . Bir hayalin yok olmasından daha kötü bişey olamaz