kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,2773
EURO
34,8292
STERLIN
40,6257
BITCOIN
$64.197
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
19°C
LONDRA
19°C
Orta şiddetli yağmur
Salı Hafif yağmur
20°C
Çarşamba Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C
Perşembe Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C
Cuma kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
21°C

Yoğurt kavgasını mahkeme bitirdi

ABD’nin en büyük yoğurt üreticisi Chobani, Yunan firmasının açtığı mahkeme sonucu İngiltere’de ürünlerini ‘Greek yoghurt’ ibaresi ile satamayacak.

Yoğurt kavgasını mahkeme bitirdi
04.08.2014
0
A+
A-
Chobani firması İngiltere'de 'Greek yoğurt' olarak sayılamayacak.

Chobani firması İngiltere’de ‘Greek yoğurt’ olarak satılamayacak.

İngiliz mahkemeler, Elazığlı Hamdi Ulukaya’nın sahibi olduğu ve ABD’nin en büyük yoğurt üreticilerinden birisi olan Chobani’nin İngiltere’de ‘Greek’ yoğurdu ibaresi ile satılmasına onay vermedi.

Atina’da bulunan Fage isimli Yunan şirketinin geçen yıl Chobani’ye karşı açtığı ve Ocak ayında kazandığı davayı Yüksek Mahkeme’ye taşımak isteyen Chobani’ye red geldi. Yunan firması, İngiliz mahkemenin, söz konusu davanın yeniden görüşülmesi yönündeki talebi kabul etmediğini belirterek, “Bu konuda yasal süreç bitmiştir.Yüksek Mahkeme’nin kararı nihai karardır” açıklamasında bulundu.

ABD’nin en büyük yogurt satıcısı olan Chobani, ürettiği yoğurtların üzerindeki ‘Greek yoghurt’ ibaresinin yoğurt türü olarak nitelendirilmesi ve bir marka olarak görülmemesi gerektiğini savunuyordu. Yüksek Mahkeme’nin kararını ‘hayal kırıklığı’ olarak değerlendiren Chobani firması, kararın ardından İngiltere’de yoğurt satışlarını durduracağını duyurdu. Firma açıklamasında “ Greek ibaresi yoğurdun üretim biçimi, tipi olarak görülmeli. Tıpkı Fransız usulü patates kızartması ve  İngiliz mufinleri gibi, ürün aynı ancak markalar farklı olabilir” denildi.

İngiltere'de 30 yılı aşkın süredir 'Yunan yoğurdu' olarak satılan Total markasının üreticisi Fage firması, Chobani'ye karşı açtığı davayı kazandı.

İngiltere’de 30 yılı aşkın süredir ‘Yunan yoğurdu’ olarak satılan Total markasının üreticisi Fage firması, Chobani’ye karşı açtığı davayı kazandı.

Fage firması Ocak ayında kazandığı mahkemede, Chobani tarafından üretilen ve “Yunan yoğurdu (Greek yogurt)” şeklinde etiketlenerek satılan ürünün ‘yanıltıcı’ olduğunu ileri sürmüştü. Fage, açtığı davada Yunanistan’da üretilmeyen bir yoğurdun Yunan yoğurdu olarak satılamayacağını savunmuştu. Mahkeme kararında İngilizlerin büyük bir bölümünün,  yoğurdun Yunanistan’da üretildiğini sandığı iddiasına yer vererek, ‘Chobani Yunan yoğurdu’ markalı ürünlerin tüketicilerde kafa karışıklığına neden olduğu görüşüne katılmıştı.

‘Total’ markalı yoğurtların üreticisi olan Fage firması, 1983 yılından bu yana İngiltere’ye ihracat yapıyor ve üretiminin yüzde 90’ını bu ülkeden sağlıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.